13 Октомври, 2017 05:46 6 829 2

7 храни за здрави очи

  • очи-
  • зрение-
  • очно здраве-
  • храни-
  • лутеин-
  • зеаксантин-
  • бета каротин-
  • полезни вещества-
  • витамини-
  • омега-3 мастни киселини-
  • омега-3

Ако се придържате към тези храни, очите ви ще бъдат по-здрави и защитени

7 храни за здрави очи - 1
Снимки: shutterstock

Храната има съществена и много важна роля за доброто здраве на човек. И малките деца знаят кои са онези полезни храни, които трябва да присъстват в менюто ни, ако искаме да сме силни и здрави и да подсилим и защитим нашия организъм, включително и зрението си.

Чували сте, че очите са прозорец към света, а знаете ли, че чрез тях, мозъкът ни получава около 90 % от информацията, която му е необходима, за да възприема онова, което се случва в заобикалящия ни свят?

За да предпазим очите си от преждевременно стареене и да намалим риска от очни заболявания, трябва да избираме храни с богато съдържание на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А, Е, D, B и С, както и на омега-3 мастни киселини.

Вижте кои са храните, отличен източник на споменатите по-горе полезни вещества:

Моркови
Всеизвестно е, че морковът е един от най-добрите продукти за добро здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото.

7 храни за здрави очи

Бамя
Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин — съединения със съществена роля за поддържане на добро зрение. В нея се съдържа и полезният за доброто очно здраве витамин С.

Царевица
Жълтата царевица е богата на лутеин и зеаксантин, като само ½ чаша варена царевица ни предоставя изобилие от всеки хранителен елемент, необходим да запазим очите си здрави. Редовното консумиране на царевица намалява риска от поява на катаракта и помага за предотвратяване загубата на жълти пигменти в очите.

Сьомга и сардини
Рибата е добър източник на омега-3 мастни киселини, които предпазват очите ни от сухота. Капсулите от черен дроб на треска са също добър източник на омега-3. Сьомгата, която е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, е богата още и на витамини А и Д.

7 храни за здрави очи

Кайсии
Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за "застаряващи очи". Изследвания са показали, че наличието на полезните витамини и елементи в плода намалява с 25 процента риска от дегенерация на макулата — водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.

Броколи
Броколите са отличен източник на полезните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.

7 храни за здрави очи

Ядки
Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на очната ретина и предпазват от влошаване на зрението с напредването на възрастта.

Освен препоръката за редовно присъствие на тези храни в менюто, експертите дават и няколко полезни съвета за добро очно здраве — да не се взираме твърде дълго в екраните на компютъра или телефона, да намалим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при удобен случай да правим релаксиращи упражнения.

7 храни за здрави очи


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цайс

    12 1 Отговор
    3 от нещата ги консумирам буквално всеки ден, диоптърът ми не е мръднал...пълна лъжа

    Коментиран от #2

  • 2 Wind

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цайс":

    Никъде в статията не става въпрос за диоптър...няма и как да помръдне нито с витамини, нито с упражнения.