Last news in Fakti

17 Ноември, 2017 15:39 4 517 7

Древен череп поставя под съмнение еволюционните теории

  • еволюция-
  • теории-
  • съвременен човек-
  • череп-
  • древен череп-
  • китай-
  • черепът дали

Находката е била открита в Китай

Може да се наложи да преосмислим идеите и представите си за произхода на човешкия вид, което ще означава, че приеманите до сега теории за еволюцията, са напълно погрешни.

Анализ на древен череп, открит в Китай, подсказва, че има голяма вероятност съвременните хора да не са произлезли единствено от африканските си предци. Находката е много подобна на най-ранните известни вкаменелости от нашия вид, пише сайтът New Scientist.

В последно време се появяват все повече доказателства, които поставят под съмнение представите и теориите за произхода на нашия вид. Такъв пример са последните находки, открити на Балканите, след които има и такива, намерени на територията на България от екипа, оглавяван от проф. Спасов. Фосилите на хоминини от Балканите, включително един зъб от Чирпан, станаха повод за вълнение в научните среди.

Повечето антрополози до сега вярваха, че нашият вид е възникнал в Африка преди около 200 хиляди години, въз основа на данни от откритите вкаменелостите. Нещо повече, генетичните изследвания на съвременните хора показват, че всички ние сме потомци на една-единствена популация, която е напуснала Африка през последните 120 000 години и се разпространи по целия свят. Тази африканска група е източникът на всички съвременни човешки гени, с изключение на няколко, натрупани от кръстосване с други видове, като неандерталците.

Но черепът Дали не може да се вмести в тази еволюционна схема. Открит в провинция Шанси, Китай, през 1978 г., той е изключително запазен както лицевата част, така и черепната кутия на мозъка. Едно изследване, публикувано тази година, датира черепа на около 260 000 години.

Проблемът е, че фосилите не е мястото, където бихме очаквали да бъде. Археолози откриха подобни останки в Мароко, които се определят като ранните известни останки на Хомо сапиенс, но точно този череп е намерен на 10 000 км от там. Изводът е, че съвременните хора произхождат не само от племената в Африка, но и от човешки популации на други места.

Когато изследователите за първи път описват черепа Дали през 1979 г., те предполагат, че той принадлежи на друг човешки вид, Хомо еректус, който подобно на нас е вървял в изправено положение. Този конкретен вид хоминин пристига в Югоизточна Азия преди 1,8 милиона години и най-вероятно е изчезнал от региона преди около 140 хиляди години. Това се вписва в стандартната история.

Но през 1981 г. Хинци Ву от Китайската академия на науките в Пекин забелязва, че лицето на черепа Дали има много общи черти с нашия вид, Хомо сапиенс. Той заключава, че трябва да има споделени гени между Хомо сапиенс и Хомо еректус.

Това бе преди повече от 30 години и в момента е отхвърлена тази хипотеза. Сега Ву и колежката му Шийла Атрейа, доцент по антропология в Тексаския Университет, приемат друга насока в тълкуването си на черепа.

"Ако бяха намерили само мароканските черепи, а не и черепа Дали, това би имало смисъл да продължаваме да вярваме, че всички съвременни хора са еволюирали в Африка", разказва Атрейа. "Но приликите показват, че ранните съвременни хора може да не са били генетично изолирани от другите части на света".

Всъщност, новите изследвания показват, че много от характеристиките, които притежаваме днес, може да произхождат от Източна Азия, пристигайки в Африка по-късно. Тази констатация е толкова забележителна, че ако се оказа вярна, би могла да има сериозни последици върху човешката еволюционна история.

"Мисля, че преносът на гени може да е бил многопосочен, така че някои от характеристики, които могат да се видят в Европа или Африка, може да имат азиатски произход", коментира Атрейа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    12 13 Отговор
    Първите хора на тази планета са русофилите те дават или по- скоро наливат акъл на хомо хабилисите за да се получи модерния човек обаче изглежда има някъде дефект щото акъла е изтекъл по някое време и ще се наложи нов основен ремонт

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Язко

    6 4 Отговор
    Бесен Язовец, русифилите защо нямат акъл? Кой им го е източил?
  • 4 Ганьо Говнарев Говньо

    12 6 Отговор
    Комунизма дава работно време от 8 до 5! Комунизма дава право на отпуска!

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    10 2 Отговор
    Пак преводът се губи! Кой е казал, че еволюционната теория е погрешна, освен разбира се Ердоганчо?
    Тук става въпрос, че досегашната теория може би не е правилна и човекът се е появил в Азия, не в Африка, което не значи, че еволюцията е грешна!
  • 6 1234

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ганьо Говнарев Говньо":

    КомунизмЪТ дава работно време от 8 до 5 и право на отпуска, но обезсмисля работата по принцип.
  • 7 незнайко

    0 1 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: Тази констатация е толкова забележителна, че ако се оказа вярна, би могла да има сериозни последици върху човешката еволюционна история. ) За какви последици говорят ? Това са 260 000 години. Има хора които не знаят дори такива числа !!!