Last news in Fakti

30 Ноември, 2017 05:45 11 947 0

9 причини да сложите горчица в чинията си

  • сос-
  • горчица-
  • синап-
  • синапено семе-
  • полезно-
  • здраве-
  • хранене

Популярният сос се приготвя от синапено семе, оцет или вино и подправки

9 причини да сложите горчица в чинията си - 1
Снимки: shutterstock

Може и да не ви се вярва, но горчицата не е само пикантна добавка, която прави храната по-вкусна. Тя притежава много полезни свойства, които ще повлияят положително на вашето здравословно състояние. Всъщност, много преди французите да усъвършенстват процеса, при който семената на синапа се превръщат във вкусен сос, древните гърци използвали растението, за да лекуват какви ли не заболявания.

От незапомнени времена синапените семена били използвани за придаване на пикантен вкус на различни, най-често месни, блюда, както и за удължаване на срока на тяхното съхранение. Очевидно в онези далечни времена бактерицидното и фунгицидно действие на синапа е било добре познато, тъй като неговите семена били широко употребявани за консервиране на различни хранителни продукти.

Ако горчицата не присъства често в менюто ви, може би тези няколко удивителни факта, че успеят да ви убедят, че тя има място в чинията ви.

9 причини да сложите горчица в чинията си

Горчицата стимулира апетита, като увеличава производството на слюнка до 8 пъти, подобрява храносмилането.

Семената от синап съдържат алил изотиоцианат, който, според изследване, публикувано в Carcinogenesis, намалява растежа и развитието на раковите клетки при рак на пикочния мехур.

Горчицата е един от редките източници на селен, минерал, който има противовъзпалителни качества и може да повлияе върху симптомите на астма.

Синапът е изключително богат на антиоксиданти и силно потентни фитохимикали, които предпазват и възстановяват клетките от уврежданията, причинявани от оксидативния стрес.

9 причини да сложите горчица в чинията си

Горчицата забърза метаболизма, така че може да помогне за отслабването. Всъщност, едно изследване открива може да ускори процеса с 20-25%, няколко часа след консумация. Причината е, че пикантността на горчицата повишава вътрешната температура на тялото, така че колкото по-лютиво, толкова по-добре!

Горчицата може да повлияе положително върху симптомите на мигрена благодарение на съдържанието на омега-3 мастни киселини и магнезий.

Семената от синап имат антисептични и противогъбични свойства.

Горчицата е източник и на сулфур, минерал, който подпомага циркулацията на кръвта, има противовъзпалителни и антибактериални свойства, и влияе положително при третирането на кожни проблеми.

100 г семена от синап съдържат 191% от препоръчителната дневна доза селен, 84% фосфор, 75% магнезий, както и витамини от група В, протеин, фибри и полезни омега-3 мазнини.

9 причини да сложите горчица в чинията си


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА