Last news in Fakti

10 Декември, 2017 05:46 3 375 0

5 храни, които съдържат пребиотици

  • кисело мляко-
  • пребиотици-
  • храни-
  • полезно-
  • съдържат

Не само киселото мляко е богато на тези полезни вещества

5 храни, които съдържат пребиотици - 1
Снимнки: shutterstock

Балансът на чревната флора е от изключително значение за нашето здраве — от храносмилателната система до мозъка. Има толкова много процеси в организма ни, които се влияят от съотношението добри/лоши бактерии. И макар първата ни асоциация, щом споменем храни, благоприятстващи нормалната работа на стомашно-чревния тракт, да е киселото мляко, съществуват и други храни с пробиотични качества, с които да наклоните везните във ваша полза.

Зелени банани

5 храни, които съдържат пребиотици


Повечето хора избягват зелените банани, мислейки си, че са недостатъчно узрели, но истината е, че ако искате да извлечете максимално здравословно ползи, нямате време да чакате да се превърнат в жълто-кафявите си познати. Зелените банани са богати пребиотици, особено резистентно нишесте, а освен това съдържат и разтворими и неразтворими фибри, витамини и минерали. Комбинацията не само подхранва добрите бактерии в храносмилателната система, но и се грижи за здравето на сърцето и костите.

Шоколад

5 храни, които съдържат пребиотици


Добра новина за любителите на сладкото изкушение — шоколадът също е от храните, които подпомагат растежа на добрите бактерии, а още по-добре той работи в комбинация с друг източник на пробиотици, като например кисело мляко. Шоколадът защитава бактериите, докато преминават през стомаха, като се грижи те да бъдат абсорбирани в тънките черва, а бактериите от своя страна се грижат за правилното храносмилане на шоколада и максималното усвояване на полезните вещества и антиоксидантите от организма. Ситуация, в която всички печелят (а да не говорим и, че е вкусно!).

Чесън

5 храни, които съдържат пребиотици


Лошият дъх не е причина да държите чесъна настрана, защото той е отличен източник на пребиотици. Суровата му форма е за предпочитане, за да извлечете максимум ползи, но дори миналият топлинна обработка чесън ще свърши работа — стига да не забравяте да си оставите поне десетина минути между скълцването и готвенето.

Изстудени картофи

5 храни, които съдържат пребиотици


Изостаналите в хладилника картофи са не просто нещо, което чака своя ред за кофата, точно обратното. Дали са на салата, печени или на супа, в картофите, които вече са били сготвени, а след това изстудени, се променя структурата на съдържащото се нишесте — то се превръща в т.нар. резистентно нишесте, притежаващо пребиотични качества. Или с други думи — става тип неразтворим въглехидрат, който подпомага растежа на добрите бактерии в храносмилателната система. А сред другите му ползотворни “странични” ефекти е способността му да увеличава инсулиновата чувствителност, което спомага за намаляването на риска от диабет тип 2 и подпомага отслабването.

Кефир

5 храни, които съдържат пребиотици


Мислете за тази млечна напитка като за кисело мляко на стероиди (разбира се, без добавката на непозволени и/или вредни вещества). Кефирът е много по-мощен продукт на ферментацията, следователно съдържа и много повече пробиотици и здравословни бактерии. В резултат според научните изследвания редовната консумация на кефир може да има благотворно въздействие върху стомашно-чревния тракт, да спомогне за облекчаването на алергични симптоми и дори да повлияе положително върху здравето на сърцето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА