Last news in Fakti

23 Декември, 2017 14:03 1 811 0

Здравословна коледна вечеря без угризения

  • коледна вечеря-
  • храна-
  • здравословно-
  • полезно-
  • угризения-
  • коледа

За да е полезна празничната храня, не бива да преяждате

Здравословна коледна вечеря без угризения - 1
Снимка: shutterstock

На Коледа човек може да погълне цели 5240 калории, от които 190 гр. мазнини. Традиционните ястия обаче не са вредни, опасно е преяждането, предупредиха британски учени, цитирани от в. Daily Mail.

Много от любимите ни храни на Коледа, като червеното вино, пуйката, черния шоколад и ядките, са полезни, обясняват учените от Кралския колеж в Лондон.

Някои от тях намаляват опасността от рак, свалят кръвното налягане, подобряват чревната флора.

Ядките например намаляват опасността от инфаркт и от сърдечносъдови заболявания. Според специалисти от Харвард от тях дори не се пълнее, макар и да са толкова калорични.

Червеното вино, шампанското, черният шоколад, кореноплодните и боровинките намаляват кръвното налягане, а то увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт.

Червеното вино и черният шоколад съдържат полифеноли. Кореноплодните като червеното цвекло поглъщат нитрати от почвата и също свалят кръвното.

Шампанското подобрява състоянието на кръвоносните съдове, като ефектът продължава четири до осем часа. Това се дължи на полезните съставки на гроздето, а не на алкохола. Алкохолът от своя страна подобрява усвояването на полезните съставки на растенията.

Пуйката е полезна за сърцето. Тя е един от източниците на протеини с най-малко мазнини, по-малко от телешкото и пилешкото. Тя съдържа и селен, който е полезен за сърцето, важния за щитовидната жлеза йод и желязо.

Брюкселското зеле също намалява риска от рак. То е богато на желязо, както и останалите кръстоцветни зеленчуци и ядките. Съдържа и съединението сулфорафан, което "изключва" гените, влияещи върху развитието на рака.

Мандарините, освен че са освежаващи, съдържат витамини А и С, фолати, фибри, калий. Един флавоноид в тях — нобилетин, предотвратява затлъстяването, предпазва от диабет тип 2 и дори от атеросклероза, която е "виновникът" за много инфаркти и инсулти.

В сухите плодове, които се слагат в коледния пудинг, има много фибри. Те са полезни за чревната флора.

За да е полезна коледната вечеря обаче, е важно да не се преяжда. Преяждането увеличава триглицеридите, които причиняват възпаления в кръвоносните съдове и сърцето.

По-голямото количество алкохол пък увеличава адреналиноподобни вещества, които водят до аритмия. Затова е добре храната и напитките да бъдат ограничени до не повече от 900 калории.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА