Last news in Fakti

19 Февруари, 2018 19:43 5 520 7

Сапунът: по-страшен замърсител на въздуха от автомобилите

  • химикали-
  • замърсяване-
  • въздух-
  • замърсен въздъх-
  • сапун-
  • нефтохимикали-
  • бои-
  • летливи органични съединения

Ново изследване сочи, че голяма част от замърсителите на въздуха в градовете идва от продукти за ежедневна употреба

Сапунът: по-страшен замърсител на въздуха от автомобилите - 1
Снимки: shutterstock

Борбата със смога и замърсяването на въздуха не се изчерпва единствено с борбата за намаляване на вредните парникови емисии, идващи от автомобилите и големите заводи. Нови изследвания показват, че някои продукти от ежедневието ни, като сапуна и боята, допринасят също толкова осезаемо за мръсния и опасен въздух, колкото и автомобилните в градовете, съобщава телевизия FoxNews.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО), замърсяването на въздуха се нарежда на пето място в списъка на рисковете за здравето в света.

Сапунът: по-страшен замърсител на въздуха от автомобилите

Властите в много държави са подложени на силен обществен натиск да осигурят по-чист въздух за населението.

Изследването на учени от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата показва, че токсичните химикали в градска среда не са само от транспорта.

Изследователи, следящи за качеството на въздуха в Лос Анджелис, са установили, че във въздуха се натрупват повече други замърсители, отколкото емисиите от превозните средства. Събраните от тях данни сочат, че продукти, които всички ние използваме ежедневно, без дори да се замислим, са източник на поне два пъти повече замърсяване, отколкото се смяташе до сега.

Оказва се, че сапуните и боите изпускат значителни количества нефтохимикали, с което се превръщат в основен съперник на транспорта, като водещ източник на замърсяване на въздуха в градовете.

Учените са разгледали приноса на летливите органични съединения към замърсяването на въздуха. Тези химикали могат да произвеждат както фини прахови частици, така и озон. Съдържат се в много често използвани продукти, като мастила, лепила, почистващи средства, продукти за лична хигиена, разтворители, парфюми, пестициди, произведени с нефтопродукти. Според американските учени тези ежедневни продукти са виновни за половината от летливите органични съединения в промишлените градове.

Резултатът е изненадващ, защото едва 5% от суровия нефт се рафинира до химикали за потребителски продукти, а от 95 процента се произвеждат горива.

Сапунът: по-страшен замърсител на въздуха от автомобилите


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти шокариален

    11 4 Отговор
    Малцинствата на БЕЛИНА!
  • 2 ДДД

    13 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: изпускат значителни количества нефтохимикали
    АМИ ЩЕ ИЗПУСКАТ
    КАТО НЕ ГИ ПРАВЯТ ОТ КАКВОТО ТРЯБВА
  • 3 Истина

    3 9 Отговор
    Да правят сапун от ганьовци
  • 4 2025

    9 3 Отговор
    Според мене това са АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ, пропаганда на американски петролни фирми, защото са АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ.
    Те кулите си бутнаха със 3500 загинали па кво остава да ни будалкат с глупости, все повече се приближават към Путиновата ядрена бомба - часовникът "тиктака" вече
  • 5 Гост

    3 1 Отговор
    Има решение - няма да се мием и да се къпем! Може да сме мръсни, но пък въздухът ще ни е чист :))))))
  • 6 АМИ САМОЛЕТИТЕ ТЕ ДА НЕ

    1 0 Отговор
    ПОЧИСТВАТ ВЪЗДУХА ?:"';;?
  • 7 Slavic Vibes

    1 0 Отговор
    Нали има във всеки град пречиствателни станции? Явно тук липсват, затова и сапуна им стана проблем! Скритата вметка на статията каква е, "не ползвайте сапун" ли?? ОК, братленка. Няма да ползвам сапун за да опазя околната среда, докато Кремиковци, Солвей Соди и Девня Цимент бълват по 1 милион кубика смог на половин час.