21 Януари, 2012 11:41 1 114 1

Симеон и доня Маргарита честват златна сватба

  • симеон сакскобургготски-
  • доня маргарита-
  • златна сватба

 

 

Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита празнуват днес златна сватба. От половин век семейството е красиво свидетелство за хармония и уважение, съобщиха от пресофиса на бившия премиер.

Те ще отпразнуват юбилея си в тесен семеен кръг, без официално тържество, отчитайки общата ситуация на криза и безработица.

Двамата се срещат случайно за пръв път през 1958 г. в нощта на празника на Сан Хуан в мадридския клуб "Пуерта де Йеро". "На практика това беше единственият танц, който танцувах в Пуерта де Йеро, защото това място не ми харесваше много. Когато я видях, тя изглеждаше някак много тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше изключително красива, грациозна и одухотворена. Казах й, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: Виж ти, аз пък ще ходя там през декември на гости на една приятелка", разказва след години Симеон Сакскобургготски. Двамата не успяват да се срещнат в Америка, защото доня Маргарита заминава за Япония. Виждат се отново една година по-късно в Мадрид. След две години решават да създадат семейство. Но са изправени пред изпитание – позицията на Ватикана и на част от обществото, които, водени от традициите си и от предразсъдъци, с трудност приемат брак между източноправославен и католичка.

Симеон отива на три аудиенции при папа Йоан XXIII, за да се опита да получи разрешение за брака. Царицата майка Иоанна също се включва в търсенето на решение, използвайки добрите си отношения със Светия отец, известен и като "Българския папа" – някогашния нунций в София Монсеньор Ронкали. Усилията им се увенчават с успех. На 10 август 1961 г. Нейно Величество Царица Иоанна обявява годежа.

На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак. На следващия ден – 21 януари, е венчавката в "Златната църква" във Вевей. Митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария благославя брака. Кумове са Дмитрий Романов, племенник на последния руски цар, и Княгиня Мария Луиза. Главата на булката е украсена с българската царска корона, инкрустирана със скъпоценни камъни в цветовете на българския трибагреник. "Много е сложно да разтрогнеш три брака - почти невъзможно", шегува се доня Маргарита.

Петте деца на царското семейство израстват в атмосферата на любов и разбирателство. Всички заедно спортуват, пътуват, родителите им предават любовта си към природата. Получават добро образование и говорят свободно по няколко езика. Идва времето да създадат и свои семейства. Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита имат 11 внуци


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ataveto

    0 0 Отговор
    Тоя гологлав тиквеник е за сьд, ама колкото тоя е виновен и другите дето го докараха като му обещаха да си вьрне имането излезе че половин Бьлгария е негова и продьлжава да иска