24 Февруари, 2018 17:42 6 818 1

Ето защо никога не трябва да държите шоколада в хладилник!

  • шоколад-
  • хладилник-
  • причини-
  • съхранение-
  • температура-
  • развялят вкуса

Експерт по шоколада обяснява причините за това

Ето защо никога не трябва да държите шоколада в хладилник! - 1
Снимки: shutterstock

И вие ли сте от хората, които съхраняват шоколада и шоколадовите десерти в хладилника? Ако е така, то на мига се отърсете от този си навик.

Каква е причината?

Наскоро кулинарният експерт Люк Оуен Смит, специалист по шоколада, обясни пред новозеландския сайт Stuff.co.nz защо шоколадовите изделия никога не бива да се държат в хладилник, дори когато навън е убийствена жега.

"Ако сложите този сладък продукт в в хладилника, той "става груб и губи от вкусовите си качества", твърди Смит.

Ето защо никога не трябва да държите шоколада в хладилник!

„Много ниските температури съсипват вкуса на шоколада, също както горещината разваля формата му“, обяснява Смит, който е собственик на онлайн магазин, наречен Chocolate Bar.

Най-доброто място за съхранението на сладкото, топящо се в устата изкушение, трябва да е "хладно, сухо и тъмно", категоричен е той.

Ето защо никога не трябва да държите шоколада в хладилник!

Друга причина, поради която да държите шоколада далеч от хладилника е нещо, наречено "захарен цъфтеж".

Това се случва, когато продукти с високо съдържание на захар се охлаждат, а след това се излагат на по-топъл въздух. Това предизвиква кондензация на повърхността, която разтваря част от захарта. Този процес на "рекристализация" е причината шоколада да добива онзи зърнест, бял вид.

Освен това какаовото масло абсорбира аромати и миризми, което още повече развали вкуса на шоколада.

"В резултат на това шоколадът губи своя естествен вкус, а вие имате чувството, че ядете "вчерашни остатъци", обяснява Смит.

Без съмнение шоколадът е най-вкусен, когато се консумира на стайна температура, а за идеални се смятат градусите между 15-20 °C.

Ето защо никога не трябва да държите шоколада в хладилник!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защотооо

    12 2 Отговор
    ....шоколада само го миришееем !