25 Февруари, 2018 18:14 2 635 2

Създадоха "зелена" пластмаса от захар и царевични кочани

  • пластмаса-
  • екологична-
  • захар-
  • царевица-
  • еко пластмаса-
  • замърсяване-
  • въглероден отпечатък
Създадоха "зелена" пластмаса от захар и царевични кочани - 1
Снимки: shutterstock

Ето една сладка рецепта за евтина, зелена пластмаса, която може драстично да се намали замърсяването на нашата планета.

Американски химици разработиха екологичен метод за производство на полиетилен-фурандикарбоксилат (PEF) — пластмаса, която има потенциал да замени най-често срещания днес полиетилен терефталат (PET), съобщи списание Science.

Пластмасовите продукти са един от най-ужасяващите замърсители на природата. Те оставят огромен въглероден отпечатък върху планетата — производството ѝ възлиза най-малко на 100 милиона тона въглеродни емисии всяка година.

Създадоха "зелена" пластмаса от захар и царевични кочани

Изследователски екип от Университета на Уисконсин в Медисън сега има решение на този огромен проблем. Учените са измислили евтин начин за производство на пластмаса, която освен това няма да замърсява природата, защото се прави от захар и царевица.

Статия за невероятното откритие на екипа, ръководен от д-р Джим Думенсик, беше публикувана наскоро в списание Science Advances.

Синтезът на PET от петролни продукти оставя значителен "въглероден отпечатък" (емисии на парникови газове). Така че химиците не отдавна се опитват да намерят алтернативи, щадящи околната среда. PEF се счита за обещаващ вариант, но бе трудно да се разработи "зелен" метод за производството му.

Екипът на Думенсик открива ключът за този метод — това е разтворителят гама-валеролактон (GVL), получаван включително от селскостопански отпадъци като царевични кочани. Химиците разтварят във вода GVL заедно с киселина — катализатор и с помощта на получената смес успяват ефективно да преобразуват фруктозата — една от най-разпространените в природата захари — в суровина за фурандикарбонова киселина (FDCA), която от своя страна, служи като един от основните градивни елементи на PEF.

Създадоха "зелена" пластмаса от захар и царевични кочани

За съжаление, този метод има недостатъци, които авторите все още не могат да коригират. На първо място технологията използва платина — скъп и рядък метал (все пак има надежда да може да се замени с по-евтиния кобалт). На второ място ако полученият по този начин PEF започне масово да заменя PET, ще има нужда от много растителни суровини — това ще увеличи натиска върху околната среда и отново ще образува "въглероден отпечатък".

И накрая, според изчисленията на химика Али Хюсеин Мотагамвала, един от съавторите на работата, един метричен тон синтезиран по новия метод PEF ще струва $ 1490. Това е с $ 45 повече от цената на същото количество PET, произведено по съвременна технология — с други думи, това е икономически неизгодно.

Но това е стъпка в правилната посока, заяви Матю Кена, химик от Станфордския университет. Ако методът на Думенсик бъде доработен, е реалистично да направи производството по-екологични пластмаси и по-евтино.

Създадоха "зелена" пластмаса от захар и царевични кочани


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 0 Отговор
    Ето тук се вижда двуличието на капитализма. Уж мислят за планетата, за хората, но ако нещо не е икономически изгодно, не се употребява и развива.
    Ако наистина мислеха за планетата, вредните продукти, просто трябва да не се произвеждат! Точка!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    То и Тесла е икономически неизгодна спрямо конкуренцията, която се произвежда по стари и утвърдени технологии, но се вижда как се търси и купува. Било то и да е по-скъпо, ако на хората се поднесе по правилен начин, то всеки ще си плаща по една стотинка повече например, но няма да се жалва. Търговците трябва да ги молиш да не ти слагат покупките в пликчета и като им кажеш, че е по-добре за природата всеки ти се смее. Манталитет няма, не е проблема в технологията.