Last news in Fakti

26 Февруари, 2018 21:28 5 058 7

Mъжете са по-умели шофьори, но при едно условие

  • шофьори-
  • шофьорски умения-
  • кормуване-
  • инструктори-
  • фактори-
  • лос анджелис-
  • калифорния-
  • изследване

Това показват резултатите от ново проучване на екип от калифорнийския университет

Mъжете са по-умели шофьори, но при едно условие - 1
Снимки: shutterstock

Мъжете и жените са еднакво лоши шофьори, ако отскоро са зад волана, но една интересна тенденция се забелязва при мъжете. Ново изследване разкри, че мъжете, започнали да се учат от рано да карат кола, се справят най-добре.

Друга интересна констатация, която учените правят е, че когато им липсва опит и жените, и мъжете шофират еднакво, но жените са по-малко уверени в себе си.

Изследователите от Калифорнийския университет са изследвали връзката между уменията на новите шофьори и четири фактора, които според тях играят роля за начина, по който водачите карат автомобил, съобщава phys.org.

Инструкторите от кормуване в Лос Анджелис оценяват шофьорските умения на учениците по скала от 1 до 4, която изследователите са използвали за основа на своето изследване, публикувано в списание PLоS One.

Mъжете са по-умели шофьори, но при едно условие

Екипът събрал 100 доброволци сред хора, които отскоро посещават школа за кормуване и имат не повече от 5 часа зад волана през целия си живот.

По време на експеримента бъдещите шофьори трябвало да карат два часа с инструктор по най-натоварените улици на Лос Анджелис, за да се провери кой кара по-точно и по-уверено — мъжете или жените, младите хора или възрастните.

Оценката за качеството на кормуване дали професионалните инструктори по 4 степенната скала, в която 4 означава, че човекът е готов да се яви на изпит и да получи шофьорска книжка. Оценка на увереността им зад волана дали самите начинаещи водачи.

Учените събрали тези данни и анализирали резултатите, базирайки констатациите си върху тези 4 променливи: възраст, пол, спортни занимания и умения, опит, натрупан от игра на видео игри.

Възраст и пол

Оказа се, че мъжете управляват автомобилите толкова по-добре, колкото по-рано започнат да се учи, тийнейджърите получават с 36% повече отлични оценки, отколкото мъжете, които за първи път сядат зад волана на 20 и малко повече години (проучването е проведено в САЩ, където шофьорската книжка може ще бъде получена на 16 години). Но такава закономерност при жените не е открита — те карат по един и същ начин, независимо от възрастта, в която започват да се обучават.

Учените не намират разлика в средната оценка на шофьорските умения при мъжете и жените, но забелязват, че субективните оценки на увереността значително се различават и са много по-ниски при начинаещите жени, отколкото при начинаещите мъже.

Предишни изследвания показват, че жените на средна възраст са по-внимателни зад волана от младите мъже.

Спорт и видео игри

И мъжете, и жените, които някога са играли отборни игри (футбол, хокей, волейбол, бейзбол и др.), им е по-лесно да усвоят кормуването — те получават от 2.43 до 2.66 точки, а тези, които никога не са играли — от 1.6 до 1.94 точки. Може би това се дължи на факта, че отборните спортове подобряват ориентацията в пространството. Този факт се потвърждава от предишни проучвания, на които се позовават авторите.

Но очевидно видеоигрите не оказват влияние върху способността за шофиране — опитните геймъри не са по-добри зад волана от тези, които никога не са играли. Този резултат озадачава учените, тъй като съществуват редица проучвания, които потвърждават, че видеоигрите, подобно на някакъв колективен спорт, подобряват уменията за ориентация в пространството и като цяло ни правят по-умни.

Авторите предлагат щатските власти за контрол на пътните транспортни средства да разширят обучението по безопасност на новите шофьори не само за тийнейджъри, а и за всички възрасти. Ако бъдат въведени в политиката, констатациите биха могли да подобрят обучението на водачите и в крайна сметка да намалят пътнотранспортните произшествия и да спасят животи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕразбирач

    62 0 Отговор
    А ИСТИНАТА Е: Няма по-опасни, некадърни и смотани шофьорки от самозабравилите се коври! От няколко години такива яхат не само мутренски коли, ами и шкодички на на 15 години... Същите почти винаги държат и телефона на ушето, а с другата ръка карат и пушат! М@мицата им проста!
    На второ място са самозабравилите се келеши от мъжки род, с новоизлюпена книжка - дето още не могат да се осъзнаят какво правят и не могат да си представят какво БИ станало...
  • 2 мъж

    43 1 Отговор
    Мъжете са по-добри шофьори при всички условия, а не само при едно. И стига с тези малоумни изследвания. От всички се знае, че жените не ги бива в тази работа. Ако ги биваше щеше да има масово жени състезателки в моторните спортиве. Ама не само да ги има, ами и да побеждават мъжете и да са по първите места. Щеше да има масово жени професионални шофьорки. Я се замислете колко жени познавате с категория Ц и колко от тях практикуват професията да карат камион! Така, че колкото и да е неприятно на някои жени, трябва да се примирят с факта, че не само са по-лоши шофьорки, но и в почти всяко нещо от живота са по-лоши от мъжете. Виж в лъжите, кавгите, клюките, шопинга и изпадането в истерични състояния жените нямат стигане. Там сте номер едно. Факт!

    Коментиран от #5

  • 3 Morgoth

    25 0 Отговор
    Абе не знам ама аз като карах курсовете имаше една закономерност - мъжете ги късаха на листовките, жените на кормуването.
  • 4 народ

    10 0 Отговор
    Всичко идва от практиката,но всичко е индивидуално и не може да има мерило за всички еднакво.Трябва да имаш добри реакции,което не се учи на курсовете.Часовете за кормуване са съвсем малко и про-форма в повечето случай,а листовките не са фактор за успех .Жените трябва да карат курс 1 година най-малко,защото реакциите им са нула и са трудни за обучаване.И на м...вците без средно образование не трябва да се дават книжки.Те са най-голямата опасност на пътя и тях трябва яко да ги цедят.
  • 5 грешиш

    3 26 Отговор

    До коментар #2 от "мъж":

    Само комплексар може да твърди подобна нелепост!!!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 имате думата

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "грешиш":

    Ами добре некомплексирана госпожо, посочете тогава няколко сфери в които жените са по-добри? С удоволствие, ще ви изслушаме и посмеем ;)
    Моля заповядайте имате думата !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.