Last news in Fakti

28 Април, 2018 05:44 13 352 7

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

  • отровни растения-
  • растения-
  • отрова-
  • самакитка-
  • абрус прекаториус-
  • рицин-
  • олеандър-
  • отровна цикута
Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Растенията са важна и неизменна част от живота на Земята. От древни времена, чак до наши дни, хората да намерили многобройни и най-разнообразни употреби - като лекарство, като материал за изработване на всякакви предмети от бита, но най-често за храна. Има растения обаче, които не само че не са годни за консумация, но и могат да ни убият. Тези растения съдържат отрова и са изключително опасни.

Вижте кои са 5-те най-отровни растения, които се срещат по нашите земи:

Отровна цикута

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

Цикутите изглеждат като невинни диви цветя, но най-добре изобщо да не ги докосвате. Те са близък роднина на отровния бръшлян и дори са по-известни като растението, което е убило Сократ. Корените му наподобяват тези на целината и пащърнака и е лесно човек да се обърка и да си хапне от тях. Но това е изключително опасно, тъй като това растение може да бъде смъртоносно. Всички негови части са отровни. Ако ядете от отровната цикута, само след половин час ще усетите болки в корема, гадене, повръщане, световъртеж. То може да причини и сърдечна недостатъчност и парализиране на дишането. нас отровната цикута се среща само в североизточната част на страната.

Олеандър

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

Видът на това красиво растение може да ви харесва, но в никакъв случай не го слагайте на масата и близо до храната си. Растението е отровно. То съдържа токсичен гликозид, който може да причини повръщане, диария, силно ускорен пулс, припадъци, кома и дори смърт.

Рицин

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

Растението рицин е отровно и съдържа рициново масло. Семената му са отровни и ако бъдат погълнати могат да доведат до отравяне на всички органи и системи в човешкия организъм Само един милиграм от отровата рицин е способен да убие възрастен човек.

Абрус прекаториус

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

Абрус прекаториус е вид плачещо растение от семейство Бобови. Плодовете му растат в шушулки и могат да бъдат в няколко цвята. Но всеки от тях съдържа абрин, който е няколко пъти по-силно отровен от рицина. Плодовете на абрус прекаториус могат да предизвикат тежко отравяне и смърт.

Самакитка

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

Самакитката е едно от най-отровните растения в Европа. В България се срещат три разновидности на това растение, които растат предимно в планинските райони. В самакитката се съдържа концентрирано съдържание на алкалоида акоитин, чието поглъщане води до гадене, повръщане и дори до фатална аритмия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванов

    17 8 Отговор
    Не съм го пробвал и не зная, но защо е пропуснат Gerbera mutRisieae? Жива отрова, банкянска!!!
  • 3 Д'мин

    22 1 Отговор
    Егаси, толкова много олеандъри имам в къщи а тъщата оше щъка!

    Коментиран от #4

  • 4 Иванов

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Д'мин":

    И с теслата ли не става?
  • 5 Ния

    6 0 Отговор
    Защо са забравили момината сълза? Също силно отровна.
  • 6 мхм

    6 0 Отговор
    Татул (Datura stramonium) също е отровно растение... те са много отровните и е трудно да се изброяват :) но поне десетина трябва хората да ги знаят...
  • 7 руйййй

    3 1 Отговор
    има по отровни "хора", от тези растения!