Last news in Fakti

13 Май, 2018 10:40 28 738 15

Не яжте такива картофи - пълни са с отрови

  • картофи-
  • кълнове-
  • отрови-
  • соланин
Не яжте такива картофи - пълни са с отрови - 1
Снимка: Shutterstock

Картофите са една от най-масовото консумирани храни по цял свят. Може да ги варите, печете, пържите или добавяте в различни ястия и пак ще са вкусни.

Но дори прабабите ни знаеха, че картофите, които вече са пуснали кълнове са вредни и е по-добре да не се ядат. Наистина ли обаче те са толкова опасни за здравето, или всичко това е фантастика? Нека погледнем на този въпрос от медицинска гледна точка, пише zdrave.to.

Често се случва картофите пускат малки издънки след няколко дни на престой на топло. Възниква въпросът: може ли тогава да ги ядем?

Експертите казват, че всичко зависи от техния брой. Но във всеки случай, това означава, че в картофите са се образували такива вещества като соланин.

Соланинът е токсичен гликоалкалоид, който се произвежда в растенията от семейство Картофови. Включително и в картофите.

При обикновените картофи се съдържат не повече от 0,05% соланин. Но в зелените и покълнали вече този процент е много повече, като концентрацията му е в кората и кълновете.

Соланинът предизвиква възбуда и след това подтискане на нервната система, разграждане на еритроцитите. Той е токсичен за хората. Симптоми на отравяне със соланин са: гадене, повръщане, абдоминална болка, главоболие, диария, дезориентация, дилатация на зеницата и треска.

В тежки случаи отравянето води до делириум, кома и конвулсии. Но за да стигнете до това, трябва да ядете няколко килограма топлинно необработени, нечисти и неузрели картофи. В действителност е почти невъзможно.

Как да се избегне отравяне

Сбръчканите картофи, които са гъсто надупчени с кълнове, трябва да бъдат напълно изхвърлени. Соланинът в проникнал навътре в такъв картоф. Дори да отрежете дебел слой от кората, във вече обелените картофи ще остане достатъчно количество отровна субстанция, за да се увреди здравето.

Картофи с гладка кожа, на която няма кълнове или те са малко, след почистване и топлинна обработка няма да са отровни. Нормата е 3-5 кълнове на малък картоф, 4-8 на голям.

Мнозина не бързат да хвърлят "отровните" картофи . Първо, те не знаят за опасността. И второ, те съжаляват за парите, дадени за тях. В този случай трябва да разберете, че здравето е по-скъпо .

Има кулинари, които обичат да използват освен зелени и покълнали картофи, също зелени домати. Важно е да знаете, че те също съдържат голямо количество соланин. След като доматите започват да придобиват цвят, нивата на соланин намаляват и плодовете са годни за консумация от човека.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А сега

    33 0 Отговор
    Е какво излезна, любимата ми трушия от зелени домати е отровна ?

    Коментиран от #3, #9

  • 2 ттт

    38 2 Отговор
    Който е бил в казармата е добил имунитет, джендърите да му мислят хаха
  • 3 112

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "А сега":

    Къде са доматите къде са картофите бре аланколу.

    Коментиран от #13

  • 4 JPower

    7 2 Отговор
    Аз ям тютюн. Дайте сега някоя статия за това...
  • 5 Аааа

    20 2 Отговор
    Вении , когато видях , че статията е от теб , очаквах да присъства еротичен елемент ...

    Коментиран от #7

  • 6 Китаец

    7 3 Отговор
    Картофени кълнове със соев сос и котешко месу любимото на Доналд Тръмп
  • 7 ;))

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аааа":

    Анална броеница от покълнали картофи мухахаха
  • 8 Игумен

    15 1 Отговор
    Ами елементартно-соланина се разпада при термична обработка,но първо се пише,а после се мисли.......
  • 9 а това

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "А сега":

    Аз съм изял над 500 покълнали картофа па нищо ми нема.
  • 10 пико

    4 0 Отговор
    Казва се кълнове,а не издънки- издънката е другаде.
  • 11 stupid dog

    2 3 Отговор
    тези картофи ги ядат бедните!
  • 12 гост

    3 0 Отговор
    и тук си пуска отровата! от цианкалий по отровен!наистина докажи , че си са гътнал !
  • 13 Zax

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "112":

    да беше прочел статията до края ли, кво ли ? Ама чукча е писател, чукча не е читател.
  • 14 гост

    3 0 Отговор
    от София до Раднево ,ще е доста път! нищо с магаренцото, куцук, куцук, ще пътувам!
  • 15 гост

    3 2 Отговор
    за хубави картофи ,отивам до Раднево!