Last news in Fakti

15 Май, 2018 19:12 5 149 10

Ще живеем до 130 г. в тела, пращящи от младост, твърдят потайни учени от Харвард

  • младост-
  • живот-
  • удължаване на живота-
  • генетика-
  • харвард-
  • rejuvenate bio-
  • редактиране на гени-
  • професор джордж чърч-
  • медицинско училище на харвард

Успехът на започналите вече експерименти би означавал, че хората скоро ще могат да забравят за старческите болежки

Ще живеем до 130 г. в тела, пращящи от младост, твърдят потайни учени от Харвард - 1
Снимка: shutterstock

Обещание за дълъг и пълноценен живот и то в младо тяло, ни дават учени от Харвард, работещи по нов проект в областта на генното инженерство.

Основателите на компанията Rejuvenate Bio към медицинското училище на харвардския университет, твърдят, че са съвсем близо до откриването на "извора на младостта и дълголетието" и с негова помощ хората ще могат да живеят до 130 години, без да чувстват признаците на старостта, защото тялото им ще остане младо до самия край. Това ще бъде възможно благодарение на редактирането на нашите гени, съобщава британският вестник The Times.

Към тази цел се стреми екипът на професор Джордж Чърч, съосновател на компанията Rejuvenate Bio и професор в медицинското училище на университета Харвард.

Експериментални инжекции, които удвояват продължителността на живот на едно куче, в крайна сметка, биха могли да проправят пътя за нов вид лечения, които ще дадат възможност на хората да живеят до 130 години в телата на двадесетгодишни.

"Вече направихме няколко опита на мишки", заяви той в едно скорошно интервю, разкривайки, че Rejuvenate Bio е на път да стигне до значително научно откритие, променяйки генетичния код на кучетата, за да ги направи два пъти по-млади.

Учените от екипа вече са пристъпили към първите практически експерименти, извършвайки тестове върху кучета от породата Кинг Чарлз шпаньол.

Ще живеем до 130 г. в тела, пращящи от младост, твърдят потайни учени от Харвард
Снимка: shutterstock

Ако тези опити се окажат успешни, подходът за редактиране на ДНК ще бъде изпробван и върху хора, обяснява 63-годишният професор, пионер в областта на "редактирането на гени". Самият той възнамерява да е сред тестовите обекти, върху които ще се приложи метода.

Чърч, който ръководи и проект за възкресяването на вълнестия мамут с помощта на древна ДНК — обосновава смелите си твърдения с резултатите от изследвания, които показват, че промени в гените на прости организми, като мухи, могат да удвоят продължителността на живота им.

Целта на проекта е да се забави максимално стареенето на клетките. В ДНК-то на кучетата, участващи в експеримента, били добавени фрагменти от ДНК на най-прости организми, които преживяват и в най-враждебна среда.

Ако "обратната" генна терапия проработи, тогава технологията CRISPR-Cas9 ще бъде изпитана и върху хора в клинични условия. Изследователите съобщават, че от разработката са се заинтересували военните. За нуждите на отбраната и другите силови ведомства могат да бъдат отгледани "супер кучета", които да не боледуват и да бъдат способни да живеят 2-3 пъти по-дълго.

Специалистите твърдят, че крайната цел на програмата е да бъде удължена максималната продължителност на човешкия живот. Биоинженерите са оптимисти в това отношение.

Според прогнозните резултати, ако всичко на този етап премине по план, съвсем скоро екипът ще може да даде на човечеството възможността "да има тяло и ум на 22-годишен, но с опита на 130-годишен човек".

Ще живеем до 130 г. в тела, пращящи от младост, твърдят потайни учени от Харвард
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 10 Отговор
    Не разбирам защо това се представя като предимство. По-дългия живот само удължава мизерното ни съществуване.

    Коментиран от #8

  • 2 1234

    18 3 Отговор
    Те не мислят за тебе и за мене,а за себе си.Нали виждаш,че гледат да унищожат света и да останат само най богатите,за да могат на спокойствие да ползват всичко което са заграбили и мислят да плячкосат в бъдеще.

    Коментиран от #9

  • 3 Сиси

    25 1 Отговор
    Ай стига бе сега ще вдигнат възрастта за пенсиониране до 130 години.Каква радост за.нашите политици,че ще им отпадне плащането на мизерните и без това пенсии.
  • 4 HHO

    5 1 Отговор
    Ерата на Зомбитата
  • 5 патриотъ

    9 0 Отговор
    Това няма да е за българите,това ще се ползва само от богатите!
  • 6 Ветеран

    5 1 Отговор
    Знам ги тези кучета , едното е на 120 г , другото само на 118 , имат много операции за ЦРУ , ФБР и US армията !
  • 7 Стамат

    3 1 Отговор
    И кво цял свят чака Примерно дъртата Соросня да натори някоя нива а сега има възможност да трови света още сумати време.А такива като това алчно псе има колкото искаш .
  • 8 dsadsa

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    На богатите им се живее
  • 9 Милошевич

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Да бе,а ако няма бедни,как ще има богати,кой ще работи,кой,какво ще красят?
  • 10 Милошевич

    3 0 Отговор
    Крадът