Хранителните натравяния през лятото са толкова разпространени, колкото и слънчевите изгаряния.
Високите температури, неправилната обработка и неглижирането на хигиената могат да превърнат и най-обикновената краставица в потенциално опасна храна, пише edna.bg. За да се предпазите, ви припомняме някои от най-опасните храни през лятото. Разбира се, ако ги приготвяте и съхранявате правилно, няма никакъв проблем.
Недопечено месо
Печеното месо не само е по-вкусно, както са открили прадедите ни, но е и безопасно.
Ако не изпечете месото достатъчно добре, има опасност в него да останат бактерии като ешерихия коли, които да предизвикат от леко до тежко стомашно неразположение.
Яйчени сосове
Майонеза, сос за салата Цезар и още много други се правят от яйца. Кремовете за всички домашни торти също съдържат яйца, а те при висока температура се развалят много бързо.
Оставете яйчените кулинарни произведения за по-хладните месеци от годината и използвайте сосове на основата на кисело мляко.
Недобре измити зеленчуци
Почвата, в която растат зеленчуците, съдържа множество бактерии, които се пренасят в листата, а оттам и в тялото ни.
Основният проблем на зеленолистните зеленчуци и краставиците е ешерихия коли. Тя се среща често и в домашните градини и решението срещу нея е обилно измиване с вода на листата и обелване на кората на краставицата.
Морски дарове
Рибите, мидите, калмарите и октоподите също могат да причинят натравяне заради съдържащите се в тях различни бактерии и паразити.
Избягвайте да ядете сурови морски продукти, нека всичко да е преминало термична обработка.
Обикновено симптомите на хранително или бактериално отравяне са стомашни болки, повръщане и диария. Специалисти съветват през първите 24 часа от появата на симптомите, да не се взимат лекарства, които спират тези симптоми, защото това е начинът на тялото да се прочисти от отровите. По-важно е да се приемат препарати за хидратация на организма, често, на малки глътки.
Ако симптомите продължат и след 24 часа, посетете лекар.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 тиквун
Коментиран от #4
15:29 10.06.2018
2 Бай Този
15:30 10.06.2018
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Stefko 88
Ще ви издам една тайна.
Тъст ми дърт геронтофил знае....
Стара риба няма! Ааааа ужас.
16:53 10.06.2018
6 Този коментар е премахнат от модератор.