Last news in Fakti

3 Юли, 2018 13:36 7 450 7

Вълци от Чернобил може да разпространят радиоактивни гени в Европа

  • вълци-
  • миграция-
  • чернобил-
  • радиоактивни гени-
  • европа

Популацията на сиви вълци в района на централата е 7 пъти по-голяма от тази в околните райони

Вълци от Чернобил може да разпространят радиоактивни гени в Европа - 1

Миграцията на вълци от района на Чернобилската авария може да разпространи мутирали радиоактивни гени из Европа, пише британският вестник Daily Mail.

Популациите на вълци в района на авариралата ядрена централа са изключително високи и процъфтяват не поради някаква мутантска суперсила, а поради факта, че радиоактивната зона днес е естествен резерват за диви животни, където от 30 години не е стъпвал човешки крак (или поне не се е задържал достатъчно дълго).

През 1986 г. експлозиите унищожиха реактора в атомната електроцентрала в Чернобил, освобождавайки около 400 пъти повече радиоактивни отпадъци от атомната бомба, която спадна върху Хирошима, пише в доклад на Международната агенция за атомна енергия.

След аварията никой не е наясно колко замърсен е районът около атомната централа, така че властите поставят произволно границите на забранената за достъп зона около реактора.

За това време изоставеният от хората район се превърна в дом за много диви животни, сред които рисове, мишки, лисици, лосове, глигани и коне. По думите на ръководителя на изследването д-р Майкъл Бърн популацията на сивите вълци в зоната е над седем пъти по-висока от тази в съседните райони.

Вълци от Чернобил може да разпространят радиоактивни гени в Европа

Учени от университета в Мисури са регистрирали първия случай на вълк, напуснал пределите на забранената зона в Чернобил, разпростираща се на площ от 4300 квадратни километра.

Учените са проследили движението на 14 сиви вълци, като са им поставили каишки с GPS локатори. Те са установили, че един от тях е преминал 300 километра отвъд забранената зона.

Изследователите уточняват, че не се знае дали животните са заразени с радиация. Според тях обаче този случай на миграция "повдига въпроса за потенциалното разпространение на мутирали вследствие на радиацията гени сред животинските популации в незамърсените райони".

Учените разясниха своите констатации онлайн на 15 юни в "European Journal of Wildlife Research".

Вълци от Чернобил може да разпространят радиоактивни гени в Европа


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    6 3 Отговор
    Най лошото , че тези гени ,са засегнали, и без това болни индивиди!Пречат на нормалния ,здрав човек!
  • 2 хаха

    21 1 Отговор
    И как става заразяването с радиация че не разбрах , пишете абсолютни неточности.Ако седиш дълго време в радиоактивна област може да станеш радиоактивен и да умреш но не и да се заразиш. Това е все едно да седиш върху камък и да се заразиш с камъни. :D

    Коментиран от #4

  • 3 Morgoth

    27 0 Отговор
    Авторката дали прави разлика между "мутирали вследствие на радиацията гени" и "радиоактивни гени", защото заглавието е пълна глупост.
  • 4 Max

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "хаха":

    Ами как става: Когато по кожата има достатъчно бета частици, и когато се търкат един в друг е нормално да прехвърлят тия бета и на друг. Тъй, че става. Чети повечко и ще ти стане ясно. Опасни тук са алфа и бета частици, които са тежки и големи в сравнение с гама. А гамата минава през теб като през сито.
  • 5 Милошевич

    8 2 Отговор
    Бах тия радиоактивни вълци,направо върколаци,първо те облъчват,а после те изяждат,въй,въй,въйии!
  • 6 Asd

    1 0 Отговор
    И специален поздрав за авторката на статията:

    https://www.youtube.com/watch?v=_FA85RO89HA
  • 7 nnngn

    2 0 Отговор
    до мах
    чети повече ,това което си писал е пълна глупост