8 Октомври, 2018 17:37 20 119 3

Отслабването при възрастните хора е опасно

  • отслабване-
  • възрастните хора-
  • възрастни жени-
  • изследване-
  • здраве-
  • здравословно състояние-
  • счупвания-
  • крехки кости-
  • опасно

Колкото по-малко тежите, толкова по-голям е рискът от счупвания

Отслабването при възрастните хора е опасно - 1
Снимки: shutterstock

Отслабването и борбата с килограмите, за които лекарите така усилено агитират своите пациенти, се оказва не толкова здравословна за някои.

Ново проучване, проведено от американски екип от Калифорнийския център за изследване на здравето, разкрива, че макар наднорменото тегло да е основна причина за много хронични заболявания като хипертония и диабет, и да увеличава риска от инфаркт и инсулт, то невинаги е във вреда на пациента.

Изследователите, водени от д-р Ерин Леблан, стигнали до заключението, че дори незначителното понижаване на теглото увеличава риска от смърт със 74% при възрастните хора.

Американските кардиолози, наблюдавали в продължение на 20 години пациентки на възраст от 68 до 89 години.

Проследявайки ежедневието на 1323 жени, взели участие в 20-годишното изследване, учените стигнали до извода, че онези от тях, които отслабнали с 9 и повече килограма, по-често страдали от счупване на бедрената шийка, от падания и други телесни повреди.

При тези пациентки рискът от общо влошаване на здравословното състояние също се оказал много по-висок.

За съжаление, учените не обозначили един съществен момент — каква е била масата на тялото на тези жени, преди началото на наблюдението. При нормален индекс на масата на тялото загубата на тегло действително е съществен рисков фактор.

Учените не отразили и още един важен момент — дали отслабването е било принудително (например във връзка с болест), естествено или планирано от самата пациентка (например по съвет на лекаря).

Въпреки това, екипът все пак направил важни изводи: ако възрастни жени над 80 години отслабват, губят тегло, то при тях се увеличава рискът от счупвания и смърт. В крайна сметка връзка между тези две събития има, но тя по-скоро е обратна.

Експерти от Националния японски център по гериатрия и геронтология обясняват, че много често у възрастните хора, тези над 80 години, се наблюдава намаляване на теглото, в т.ч. загуба на мускулна и мастна тъкан. Това се случва, защото на възрастните хора започват да им атрофират вкусовите рецептори, те престават да чувстват вкуса на храната и апетитът ми намалява значително. Вследствие на което теглото започва да се понижава автоматично.

Диетата на възрастните хора задължително трябва да съдържа повече белтъчини

“След края на Втората световна война в Япония започнали да ядат повече месо, повече белтъчини и веднага се е подобрило нивото на живот”, казва главният изпълнителен директор на Центъра за обучение и иновации към Националния център по гериатрия и геронтология, Кенджи Тоба.

"Белтъчините са необходими на възрастните. Потребността от тях нараства почти два пъти след 65-годишна възраст. И традиционната японска диета, която се смята за една от най-добрите след средиземноморската, вече не е подходяща за тях. Необходимо е в менюто да се добавят повече белтъчини, минимумът е да ядете бяло месо не по-малко от 2-3 пъти седмично. И е желателно да пиете и ядете киселомлечни продукти, които позволяват да се поддържа в норма нивото на калция. В напреднала възраст костите стават по-чупливи, което предполага счупвания. По тази причина хората често се превръщат в лежащо болни инвалиди, което води до депресия и бърза смърт. Сега ние разработваме специална диета за възрастни, в която ще бъде включено по-голямо количество белтъчини и калций”.

Японските изследователи отбелязват също така, че понижаването на теглото се случва и при развитие на болест на Алцхаймер, когато човек забравя да яде или да си приготви нещо за себе си. Паралелно с това се понижава и двигателната активност. Първите признаци на надигащата се болест на Алцхаймер при възрастни пациенти е дълбоката депресия и липсата на интерес към живота.

“Средната възраст на японците към този момент при мъжете е 80 години, при жените — 85 години" коментира директорът на Националния център по гериатрия и геронтология в Япония Хидетози Ендо.

"Многобройни изследвания показаха, че тези, които пътешестват, работят, продължават да развиват мозъка си, изучават нови езици, живеят по-дълго. Също така сред дълголетниците има много от тези, които постоянно се придвижват пеша и не забравят да правят гимнастика сутрин. Освен това такива хора не просто живеят по-дълго, но дори и са без признаци на старческо слабоумие. Остават настроени позитивно, желаят да получат нови знания, ярки емоции и се усещат млади във всяка възраст”.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    4 0 Отговор
    у нас е твърде оптимистично на 68 г да участваш в 20 г изследване
  • 2 Трагедията

    2 1 Отговор
    У нас, е че умират много хора, преди да навършат 80 години! Меко го пиша защото много, ама твърде много са покойниците не навършили 18 осемнадесет! Но още са много хората, над 80 осемдесет, родени и отраснали през други условия, царското време. Търчат като коне, младеж не може да ги стигне.
  • 3 Дианалосевадианасева.лосевасева.

    1 0 Отговор
    Задъжалениеетака.