Светът преоткрива безценните свойства на френското грозде. Тази година водещи в света сайтове за здравословен начин на живот поставят акцент върху този позабравен с времето плод, наричан още "червеното злато".
Всъщност плодът е единственият в семейство касисови и в зависимост от цвета на плодчетата му се дели на три вида: бяло (Ribes niveum), черно (Ribes nigrum, касис) и червено (Ribes rubrum), на което обръщаме внимание в този текст.
Последни проучвания върху биохимичния състав на френското грозде откриват наличието на неоценими за здравето флавоноиди, които, по своя антиоксидантен потенциал, превъзхождат 20 пъти витамините С и Е.
Флавоноидите, наречени още "витамин Р" са полифенолни съединения с многобройни полезни въздействия. Някои от тях имат антибиотично действие, благодарение на което, те възпрепятстват развитието на определени вируси и бактерии. Освен това е доказано, че флавоноидите свързват и извеждат от човешкия организъм редица токсични метали, с което спомагат за неговата детоксикация.
Известно е, че плодовете на червеното френско грозде съдържат и голямо количество калий, необходим за добрата функция на сърцето и регулиране на водно-солевия баланс в организма. А това означава, че предпазва от сърцебиене, отоци и подпухване в горещините.
За хората с нисък хемоглобин също е препоръчително да консумират плода, защото той има и високо съдържание на желязо.
В малките червени зрънца се съдържат до 10% въглехидрати, 4% киселини (лимонена, ябълчна, янтарна, оксалова, хлорогенова, хининова, салицилова и пр.), 0,6% протеини, каротеноиди, флавоноиди, кумарини, серотонин, фибри, витамини (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К), минерали (калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, фосфор, селен, флуор, йод) и други.
И не на последно място трябва да обърнем внимание и на факта, че можем да ядем червено френско грозде на корем, без да се притесняваме за фигурата си, тъй като в 100 гр. плод се съдържат само 38 калории.
Този изключително полезен плод вирее и в България, като по нашите земи се срещат няколко сорта:
Цариградско или немско грозде (Ribes grossularia), което расте в Стара планина, Рила, Витоша, Родопите и др.;
Черно френско грозде (Ribes nigrum), което се среща из Западните Родопи;
Алпийско френско грозде (Ribes alpinum), пък има в Стара Планина, Рила, Витоша, Пирин и Родопите;
Скално френско грозде (Ribes petraeum), което може да се намери в Средна Стара планина, Рила, Пирин и западните Родопи;
Френско многоцветно грозде (Ribes Multiflorum), което расте в Люлин планина, Конявската планина и Витоша.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Един
Сега е време на младото вино! след някоя седмица хайде на божуле!!!
15:36 11.10.2018
2 гост
17:29 11.10.2018