Last news in Fakti

26 Октомври, 2018 10:43 4 081 10

Кардиолози: Зимата може да ни убие!

  • зима-
  • убие-
  • кардиолози-
  • инфаркт

Ниските температури повишават риска от инфаркт на миокарда

Кардиолози: Зимата може да ни убие! - 1
Снимка: Shutterstock

Температурата на въздуха под нула градуса по Целзий може да служи като фактор, който увеличава риска от сърдечен удар, според проучване на шведските учени, публикувано в списание JAMA Cardiolgy .

Те взели от националния регистър данни за 274 хиляди шведски граждани, които били диагностицирани с инфаркт на миокарда през периода 1998-2013. Възрастта на наблюдаваните е от 50 до 89 години.

В резултат на това се оказало, че при температури под нулата сърдечният инфаркт се получава десет процента по-често. Това е особено ясно наблюдавано при пациенти с инфаркт на миокарда с елевация на ST сегмента, най-опасния тип. Учените са коригирали данните, като са взели предвид степента на замърсяване на въздуха, за да намерят връзката между честотата на сърдечните заболявания и лошото екологично състояние на планетата, но според тях студът се оказва фактор от решаващо значение.

Причината за получаване на инфаркт през студените месеци се дължи на стесняване на кръвоносните съдове при ниска температура, което води до по-малко кислород, стигащ до сърцето. Освен това през зимата хората по-често настиват и заболяват от грип и това от своя страна може също да увеличи риска от сърдечен удар, пишат изследователите.

В допълнение, учените са открили, че когато температурата на въздуха се повиши до три или четири градуса по Целзий над нулата, честотата на появата на сърдечни заболявания пада.

Миокардният инфаркт се проявява в развитието на исхемична некроза на част от мускулния среден слой на сърцето поради недостатъчно кръвоснабдяване и често завършва фатално, пише zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офф

    12 4 Отговор
    Oбществото е достатъчно стресирано, за да има нужда допълнително да бъде стресирано с подобни ненужни тъпотии! факти,започвате за заприличвате на Пик, Петел и тем подобни жълти издания! особено, когато въпросната "авторка" списва в този сайт. Ако не е секс, ще са апокалиптични сензации!
  • 2 дрЛивайн

    16 2 Отговор
    Дау пък лятото у жегите е прелестно. Тогава имаме пълни предпоставки за здраво сърце, особено при физическа работа и то на открито. Тъпанари
  • 3 Гост 1

    14 2 Отговор
    10 от 10 човека умират и това е факт ! Само 'черни' новини никъде ли не се случва нещо хубаво по тази земя ??
  • 4 няма пари за ток

    16 1 Отговор
    Зимата не, ама циганите със сигурност!
    Възрастните хора с 200 лв пенсия, ако не измръзнат от студ, циганите със сигурност ще ги убият за 20 лв!
    Това е положението в държавата на "патриотите".

    Коментиран от #9

  • 5 Цецо

    9 1 Отговор
    Тия учени няма ли да се захванат с истинска научна работа, ами все с глупости??? Все едно че не е имало зими досега... писна ми да чета за глупави изследвания!!!
  • 6 Продължението

    8 0 Отговор
    Парламентът днес гласува, на всички места, където се рекламират зима и зимни продукти, задължително да има надписи "Зимата убива!" "Зимата води до инфаркт!" "25% от всички смъртни случаи настъпват през зимата" "Зимата води до хипотермия" и др. От догодина се очакват и съответните снимки по пуловери, якета, сноубордове, антифриз и зимни гуми.
  • 7 Банка

    11 0 Отговор
    Чакам някой учен да направи изследване, че всички родени ги грози опасност някой ден да умрат. И ще вземат пари за изследването.
  • 8 Яна

    4 0 Отговор
    Защо се стресират хората пишете нещо оптимистично без лято и зима неможе прави са предните коментар
  • 9 Дум-дум

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "няма пари за ток":

    ... и Герберите, които до един са бивши комуняги или наследници на такива! - Важно допълнение!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.