20 Ноември, 2018 21:11 15 200 22

Тайнствено зло дебне и обезглавява хора в Канада

  • канада-
  • долината на безглавите мъже-
  • зловещо-
  • саскуоч-
  • индианско племе-
  • мистерия-
  • изчезнали-
  • трупове-
  • легенди-
  • нахани

Тайните, които долината Нахани пази са повече от ужасяващи и никой не е успял да ги разгадае

Тайнствено зло дебне и обезглавява хора в Канада - 1
Снимки: shutterstock

От Йоуи в Австралия, през Йерен в Китай, до Йети в Хималаите във фолклора на много народи по света присъства диво човекоподобно същество с космато тяло, което обитава диви гори и непристъпни планини. Някои от тези създания, подобно на Мапингуари в тропическите гори на Амазония, се смятат за огромни и силни, докато други, като Ебу Гого от джунглите на остров Флорес, Индонезия, са описвани като дребни и пъргави. Някои народи ги смятат за приятелски настроени, докато други ги считат за агресивни и опасни.

В продължение на векове първите заселници на канадския северозапад разказват свои собствени истории за диви хора, обитаващи крайбрежните гори на Британска Колумбия и Юкон. Въпреки че имената на тези диви същества са многобройни и разнообразни, повечето от тях попадат в една от четирите категории: Букуас, Дзуунукуа, Куштака и Саскуоч.

Ако първите три категории описват свръхестествени създания, идващи от света на духовете и сенките, то четвъртата описва нещо доста по-реално — същество от плът и кръв, което се скита из горите.

Според легендите на канадските индианци Саскуоч са космати, човекоподобни гиганти, които живеят дълбоко в горите. Те са много високи, изключително силни и имат ужасна миризма. Те комуникират помежду си чрез звуци наподобяващи грухтене и сумтене и свирукане, а понякога могат да бъдат чути как вият в нощта.

Някои легенди твърдят, че Саскуоч са приятелски настроени, срамежливи и затворени създания, които предпочитат да живеят в изолация, далеч от хората и затова избягват селищата им и местата, на които могат да ги срещнат. Според това вярване, Саскуоч понякога отвлича хора, но не за да им навреди. Други легенди обаче, описват тези горски хора като зли същества, които са склонни да нападат хората и да отвличат деца. В някои легенди Саскуоч дори се хранят с човешка плът.

Тайнствено зло дебне и обезглавява хора в Канада

Макар северните индиански племена да познават Саскуоч от незапомнени времена, светът научава за тях с пристигането на първите заселници в Канада. Популярността на Голямата стъпка, както е известен още Саскуоч, обаче, се дължи на многобройните златотърсачи, които се втурват към негостоприемния и див север, за да намерят неизчерпаемите златни залежи на Юкон. Причина за т.нар. "Златна треска" става откриването на злато при ручея Бонанза-Крийк, в района на река Клондайк, през средата на август 1896 г.

Тайнствено зло дебне и обезглавява хора в Канада
Снимки: shutterstock

След завръщането си в цивилизацията, много от тях разказват всякакви странни приказки и истории. Из салоните на Скауей и Доусън Сити и баровете на Сиатъл и Сан Франциско отекват истории за скрити долини, изгубени златни мини, призрачни светлини, вълнени мамути и разбира се за огромни диви маймуни, подобни на хора.

Десетилетия по-късно много от тези истории намират своето място в пресата, от тогава до днес са записани над 200 случая, в които хора съобщават, че са видели Саскуоч.

Една от тези истории е доста ужасяваща и от нея могат да ви побият тръпки. Тя разказва за една от най-странните тайни от канадската пустош. Мястото е известно със зловещото име "Долината на безглавите мъже" и лежи в сърцето на планината Макензи, на територията на Националния парк "Нахани".

Тайнствено зло дебне и обезглавява хора в Канада
Снимки: shutterstock

Името на долината е свързано с няколко мистериозни случая на изчезнали хора, чиито трупове по-късно са открити обезглавени.

Името на парка също носи в себе си неразгадана мистерия. На езика на индианците Дане, "Нахани" означава "Хората там" и е свързано с древно племе, обитавало високите части на планината и нападало селищата в низините. Един ден обаче всички членове на племето изчезнали безследно.

Дали двата случая са свързани или не, можем само да гадаем, но според историята, от която произлиза името на „Долината на безглавите“, хората са били избити от зъл горски човек или Саскуоч.

Долината е обвита в тайнственост и мистерия откакто в нея се заселват първите индиански племена преди 9-10 хиляди години.

Много от тях се страхували да се заселят в региона, тъй като смятали, че това е зло място, обитавано от духове, призрачни сенки и страховити създания и демони. В легендите на племето Дене се говори за загадъчни същества, които се спотайват и дебнат из обширните гори. Някога тези загадъчни създания били избивани и измъчвани от войнственото и агресивно планинско племе Наха. Според легендите племето се състояло от жестоки воини, които носели маски и брони, украсени с ужасяващи образи и брутално обезглавявали всички свои жертви.

За воините на племето Наха се разказва, че били по-едри от обикновените мъже и имали странни и силни оръжия, които никой не бил виждал дотогава. Един ден обаче, страховитото племе внезапно и необяснимо изчезнало от лицето на Земята и никой никога не разбрал какво е станало с него. Сякаш всички негови членове се били изпарили без следа.

Случилото се с Наха станало повод за появата на още зловещи истории за долината.

След приключването на златната треска в Клондайк, хората започнали да търсят нови златни находища и шестима души се озовали в долината Нахани.

Въпреки, че в долината действително има малки залежи на злато, слуховете за него бързо се превърнали в преувеличени истории за огромни буци злато, които се търкалят из реките и потоците и за дебели златни жили, които се подават от скалите в планината.

Заслепени от идеята да открият огромни златни залежи те пренебрегнали предупрежденията на местното население и влезли в долината. След това никой повече не ги видял живи. Телата им били намерени три години по-късно, като и шестимата били обезглавени, а главите им никога не се появили.

Това бил първият официално регистриран от властите случай на обезглавени хора в района, случил се през 1908 г. За съжаление не бил последният. След него от "Долината на безглавите мъже", започнали да изчезват хора все по-често, а когато телата им били намирани, всеки път те били обезглавени. Смята се, че около 44 души са изчезнали при загадъчни обстоятелства в долината до 1969 г.

Първоначално полицията била убедена, че случаите са свързани с банда от разбойници, дебнеща от планините златотърсачите, за да им вземат злато. Имало и друга версия, според която залежите от ценния метал в долината били защитавани от местните жители. Сред индианците обаче, се ширела трета версия. Те били убедени, че убитите са били жертви на тайнственото зло, което витае там.

Дали смъртните случаи не били свързани с духовете на воините Наха, които търсят кръв? Или пък човекоподобните създания, които те измъчвали някога не търсели отмъщение? Никой до сега не е успял да разгадае мистерията около обезглавените трупове, но тя не е единствените странни и необясними явления в тази долина.

Районът е известен и с множество необясними феномени като тайнствени светлини, които се появяват и изчезват в мрака или непознати звуци, които могат да накарат кръвта във вените ви да замръзне. Носят се и легенди, че долината е обитавана от древен кръвожаден хищник — Амфицион, известен още и като куче-мечка. Това в изчезнал род големи месоядни, трошащи кости бозайници, живял в Северна Америка, Европа, Азия и Африка от преди 20.6 допреди 9 милиона години.

Тайнствено зло дебне и обезглавява хора в Канада

И ако всичко това не е достатъчно, на това странно място е открита ледникова пещера, наречена Grotte Valerie, в която са открити древните скелети на над 100 овце, очевидно измрели от глад до около 2 500 г.пр.Хр. Мрачната находка спечели на пещерата псевдонима "Галерията на изгубените овце".

Тайнствено зло дебне и обезглавява хора в Канада


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    72 3 Отговор
    Един турист се разхождал из гората видял горскияи го пита-в тази гора има ли мечки? Горския му връща - има! Туриста пита- а ако стрещна какво да правя? Горкия - взимаш лай... и и хвърляш в очите докато се бърше мечката бягаш! Туриста пита - а лай.... от къде? Горския - ще има ще има!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Plovdiv

    30 6 Отговор
    След като преди няколко години се запознах подробно с историята за смъртта на Игор Дятлов и групата му през 1959 г, не мога да приемам с насмешка подобни истории. Просто наистина "Там има нещо", както е популярно да се казва. И хората са абсолютно безсилни пред това "Нещо"...

    Коментиран от #4

  • 4 НКВД

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Plovdiv":

    Това онази история в Сибир ли беше? Онези в палатките ли?

    Коментиран от #7

  • 5 ха ха ха

    17 3 Отговор
    Много неща не подлежат на обяснение.но са факт.
  • 6 Д-р Фройд

    9 9 Отговор
    Хората обичат да си разнообразяват живота с такива истории мистиката винаги е била привлекателна още повече ако е омешана със смърт! А някой чувал ли е за зелената глава която излиза от контактите?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НКВД

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Plovdiv":

    Сетих се гледал съм го
  • 9 бат мишо

    10 0 Отговор
    и аз в момента се образовам за дятлов - виж в ю тюбе фактите и мн нови факти 30 и няколко серии са видео книга -посъбрал е и неоткрити от други факти без да изнася своя версия само анализи експертизи
    търси Петр Смилетов
    ,,Перевал Дятлова правда и ложь,, в тубата и сменяй номерата в нърсачката щото иначе не излизат сичките сами....аз като ги гледах открих колко очевадни неща съм пропускал - човека открива и лагер на 2 ра група от карта на пилот , което обяснява раноото откриване на углавното дело-6 февруари и толямата мешаница на факти и показания - ГРУПИТЕ СА БИЛИ 2 и двете са избити първата от по рано изчезва - виж серията ,,вторая палатка,,
  • 10 бат мишо

    2 3 Отговор
    ПС ся сме се навили да се дигнем и да идем - една позната екстрасенска твърди че на място ще открие повече и за шоуто отиваме до прохода
  • 11 бат мишо

    1 3 Отговор
    ако ти се идва давай записвай се и поехали към 15 човека сме българите ще сме 3 - малко да слезем от колите и да подрапаме да свалим кила по пътя на групата на Дятлов с екстрасенската- организацията е в контакте търси ключ дума дятлов
  • 12 Иванов

    35 3 Отговор
    Скоро четох, че в северните части на Северна Америка някога са живеели свръх големи и интелигентни мечки, които са се хранели с хора. Обаче и тук живее тайнствено зло, което убива пенсионери заради пет лв. или примерно заради една забележка. Уж го хващат и осъждат, а пък после си го пускат на свобода да продължава със злодействата.
  • 13 666

    2 3 Отговор
    Лично четох статията до "Йоуи", че като се захилих ... :))))
  • 14 Жоро

    26 0 Отговор
    На мене полтъргайст ми гепи гумите от мазето и ги е продал на един от съседния блок
  • 15 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 7 Отговор
    Тва е един от островите на тиквата
  • 16 експерта

    10 0 Отговор
    и къде е този саскуоч маимуна, даже 1-на умряла не намериха досега,затова пък гризлита има много,гризлито с 1-ин удар обезглавява човек,ноктите са и като ножове големи като пръсти,гледах как тигър уби в клетка с 1ин удар,пък кво остава за някъкъв отчаян златотарсач
  • 17 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 6 Отговор
    Тиквата е пуснал главорезите да трепат секи които се добере до острова му муахахаха
  • 18 Just For The Record

    2 0 Отговор
    Всъщност в нета има една единствена статия от 2014 година,озаглавена The valley of the Headless Corpses. Тази тук е буквален превод. След това в ютуба има доста филмчета, като всички са отпреди на-късно 3 три години.Предполагам,че са вследствие от статията от 2014 и после темата е поета за търсене на евтина сензация. Това е скептичното ми мнение,иначе да, по света има всевъзможни необясними явления,включително в Татковината. Що се касае за Дятлов, имаше някаква версия за предполагаем проведен в околността опит със секретно оръжие, което е причинило необяснимата смърт на експедицията.
  • 19 Чинга чук

    3 0 Отговор
    И у нас ги има такива твари ,но не са в гората ,а по селата и градовете !
  • 20 боцмана

    3 1 Отговор
    ГЕРБ и в Канада.
  • 21 Крадец

    1 0 Отговор
    Беее,да не те срещне Саскоуч !
  • 22 хаха

    9 0 Отговор
    Има едно още по-ужасно същество което се среща по нашите ширини и то се казва "СКУЧУБРА-ПАЧАВРА" далечен роднина на "чупакабра" от южна америка.