Last news in Fakti

21 Ноември, 2018 14:29 5 987 4

Земята диша в страховито ВИДЕО

  • земя-
  • диша-
  • видео-
  • гора-
  • дървета-
  • вятър-
  • канада-
  • квебек-
  • земята диша

Кадрите, заснети в една канадска гора, всъщност имат научно обяснение

Земята диша в страховито ВИДЕО - 1
Снимка: shutterstock

Гората е разгневена. Дърветата блъскат клоните си едни в други, докато вятърът вие между тях. Огромни купчини пръст се надигат и отново се спускат на мястото си, сякаш под тях драматично се свиват и разпускат гигантските бели дробове на Земята, която "диша".

Това със сигурност изглежда невероятно, тайнствено и донякъде зловещо, но именно тази сцена е уловил един канадец в горите на Сакре-Кьор, в канадската провинция Квебек.

На заснетите кадри се вижда как Земята се надига и спуска, сякаш прави дълбоки вдишвания.

След като бе публикувано в средата на октомври в Twitter, видеото се превърна в хит сред потребителите на социалната мрежа.

Драматичният видеоклип обаче, не показва някое свръхестествено явление, а има своето логично, научно обяснение, макар то да не е така впечатляващо, както предположението, че откакто сме се родили, крачим по тялото на страховит жив гигант.

Тайнствените и донякъде ужасяващи кадри имат доста прозаично и лишено от драматизъм обяснение, което онлайн списанието Live Science дава в своя публикация.

Причината, която кара Земята да "диша", всъщност е вятърът.

"По време на буря със силен вятър и дъжд, земята омеква и това разхлабва кохезията на почвата в корените на дърветата. В същото време силният вятър духа в короните им", обяснява за Weather Network Марк Вандъроуу, арборист, работещ в Shady Lane Expert Tree Care в Онтарио, Канада.

"Вятърът се опитва да "изкорени" дърветата и когато силата се прехвърли към корените, земята започва да се "надига", допълва експертът по дърветата.

Ако вятърът се засили или продължи да по-продължително, корените на дърветата вероятно наистина ще се отскубнат от почвата или ще започнат да се чупят.

И макар кадрите в това видео да не показват как Земята "диша", трябва да кажем, че гората наистина диша. Дърветата поемат въглеродния диоксид от въздуха и освобождават кислород, а малките микроорганизми, живеещи в почвата, се хранят с корените на растенията и мъртвите листа на дърветата, след което освобождават този въглероден диоксид обратно във въздуха.

Така че горите могат да дишат — но не по начина, който виждаме във видеото.

Това обаче не е първият път, в който този интересен феномен е запечатан на лента.

След появата на кадрите от канадските гори, The Weather Network публикува друг клип, на "дишаща" гора, заснет през септември 2012 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 0 Отговор
    Бооог да пази острова на тикватаа аааминн
  • 3 Антон

    0 0 Отговор
    В Банкя на Бойко Борисов в имението да се случи с декар, където му е замъка, който да го разцепи. 👏👏👏

    Коментиран от #4

  • 4 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антон":

    А ние и в частност Вие, какво ще спечелите от това ? Ще дойде друг Бойко или Цар, но в БЪЛГАРИЯ нищо няма да се промени поне още 20 години !!! НАС НИ УПРАВЛЯВАТ ОТВЪН НА НАШИТЕ ГРАНИЦИ И НИЕ СЛУШАМЕ И СЕ ПОДЧИНЯВАМЕ !!! Това вече и децата го знаят !!!