Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 20:44 3 237 2

Могат ли гъбите да предизвикват дъжд? (ВИДЕО)

  • гъби-
  • дъждовно време-
  • облаци-
  • дъжд-
  • усещат-
  • предизвикват

Гъбите никнат след дъжд, защото се нуждаят от влага за своето развитие

Могат ли гъбите да предизвикват дъжд? (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Гъбите са едни от най-интересните живи организми на Земята. Макар да са отделени в своя собствена група, доскоро учените ги определяха като по-близки до групата на растенията, но се оказва, че е точно обратното. Приликата им с растенията е най-вече свързана с факта, че гъбите също са неподвижно прикрепени към Земята.

Гъбите са сухоземни форми, въпреки че, за да се развият и израснат се нуждаят от вода. Като изключим това те не са много претенциозни и могат да се развият върху всичко и навсякъде, стига да има достатъчно топлина и влага.

Могат ли гъбите да предизвикват дъжд? (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Само за ден една обикновена гъба може да изхвърли милиарди миниатюрни спори във въздуха, които полагат началото на бъдещите гъбки. Но това не е единствената функция на спорите, защото те спомагат за оформянето на облаците.

Как става това?

За да се образува един облак, влагата във въздуха се нуждае от микроскопични частици, към които да се прикрепи, пише сайтът MinuteEarth.

Могат ли гъбите да предизвикват дъжд? (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Такива частици са прахът, морската сол или различни замърсители. На местата обаче, където изобилства от живот, тези миниатюрни частици, които играят роля за създаването на един облак и съответно на дъжд, обикновено са с биологичен произход — бактерии, полени, фрагменти от растения и разбира се, спори на гъби.

Могат ли гъбите да предизвикват дъжд? (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

На Земята има толкова много и най-различни видове гъби, които нямат търпение да се размножат. В планините например, на всеки квадратен метър има милиарди спори. Много от тях се озовават високо в атмосферата и изпълняват ролята на "скеле", около което се кондензират водните пари, в очакване да станат достатъчно много, за да паднат отново на земята под формата на дъжд.

Така че бихме могли да кажем, че гъбите могат да предизвикат дъжд. Все пак именно той им е нужен, за да израснат, да се развият и да хвърлят нови спори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКСПЕРТА

    9 2 Отговор
    АКО ГИ ОБЪРКАШ ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТ ДЪЖД ОТ НАСИРАНЕ
  • 2 ванката

    4 0 Отговор
    могат да предизвикати дъжд и градушка и буря и цунами и какво ли още не само трябва да се внимава кои гъби яде човек...