Last news in Fakti

5 Декември, 2018 16:48 3 902 5

7 тайни в храненето, които забавят стареенето

  • хранене-
  • принциши-
  • стареене-
  • дълъг живот-
  • дълголетие-
  • храна-
  • проф. алексей москалев

Тези принципи са разработени от световноизвестнен международен експерт по дълголетие

7 тайни в храненето, които забавят стареенето - 1
Снимка: shutterstock

Руски професор разработи седем принципа на хранене, които забавят стареенето и удължават живот.

“Програмата е насочена към коригиране на основните механизми на стареене. Тя е създадена на основата на анализ на редица изследвания в областта на удължаването на живота. Сега в нейната основа лежат 7 принципа, но продължаваме да работим по тяхното усъвършенстване”, уверява световноизвестният международен експерт по дълголетие - проф. Алексей Москалев.

Първи принцип: Балансираното хранене

Изпълнявайки своите норми по отношение на калории, белтъчини, въглехидрати, мазнини и микроелементи, не трябва да забравяте и за незаменимите мастни киселини и аминокиселините. В интернет можете да откриете оптималните норми на всички тези хранителни и биологично активни вещества. Можете периодично да се изследвате за наличие в организма ви на важните нутриенти, за да запълвате техния недостиг.

Втори принцип: Пребиотично и метаболитно хранене

Човек живее в среда с множество живи организми (гъбички, бактерии, вируси и т.н.). По принцип те са неизменна част от живота ни и с времето имунната ни система привиква към онези, които ни обкръжават. Всеки човек има различни по вид и брой организми, с които споделя живота си. Затова чуждите бактерии, дори полезните, могат да доведат до възпаление и понякога да ни разболеят. Ето защо, место живи пробиотици, е по-добре да употребявате пребиотици и метаболитици.

Пребиотиците (основно това са растителни влакна) помагат на нашите полезни бактерии да се размножават. А метаболитиците са продукти от жизнената дейност на полезните бактерии, които са полезни на други наши микроорганизми (те живеят заедно, сякаш помагайки си едни на други). Много метаболити има в киселомлечните продукти, накладените зеленчуци и плодове, виното, бирата, тофуто — въобще във всичко, което се подлага на ферментация.

Трети принцип: Антимутагенно хранене

Под въздействието на лъчванията, слънчевата светлина, химическите и други мутагени, нашето ДНК - в която е записана цялата генетична информация - се уврежда. Тя е необходима за живота на нашите клетки. Заради натрупване на мутации ние стареем и боледуваме. Съществува начин да се справим с това и той се крие в антимутагените, които се съдържат в различни продукти.

Храни, съдържащи антимутагени:
- Цистеин — червен пипер, лук, чесън, брюкселско зеле, броколи, птиче месо, яйца, млечни продукти;
- Галова киселина — кестени, карамфил, диви къпини, цикория, грейпфрут, черен чай, вино, бира, ябълки, нар;
- Липоева киселина — спанак, броколи, домати, грах;
- Полифеноли — бобови продукти, домати, горски плодове, червено вино, какао, шоколад, чай, къри;
- Органични форми на селен — бразилски орехи, кашу, риба, кокоше месо, пуешко месо, кафяв ориз, бобови продукти, гъби, овесена каша, спанак.

Четвърти принцип: Т.нар. хорметично хранене

По-слабият стрес или казано по друг начин — по-ниските дози стрес, който не предизвиква значителни увреждания, може да активира нашата защита. Този ефект се нарича хормезис, а веществата и факторите, които го предизвикват — хорменти. Затова умерените стресове, ако не са чести, са полезни. Те сякаш закаляват нашите клетки. В големи дози хорментите оказват увреждания, а в малки дози са полезни. Хорментите активират гени, участващи в разрушаване на токсините, стимулират автофагията (“самоизяждане” на клетките с ненужни и вредни компоненти), “ремонт” на ДНК и дори гибел на туморните клетки.

Продукти съдържащи хорменти:

- Кверцетин — ябълки, лук, каперси, малка червена боровинка, сливи, синя боровинка, френско грозде.
- Сулфорафан — броколи.
- Куркумин — къри.
- Ресвератрол — червено вино, фъстъци.
- Карнозин — пуешко месо, кокоше месо.
- N-ацетилглюкозамин — гъби, хрущяли, скариди.

Пети принцип: Противовъзпалително хранене

Това означава да консумирате редовно плодове, зеленчуци, чай, кафе, пълнозърнест хляб и пълнозърнести закуски, сирене, шоколад, сушени плодове, зехтин, бобови продукти, ядки, ленено семе, червено вино и бира.

Внимание: Избягвайте продукти, които подпомагат възпалението — месо и колбаси, пържена храна, газирани напитки, бял хляб, всичко от рафинирано брашно, маргарин, сланина, чипсове.

Шести принцип: Хранене с биологичноактивни вещества

Ние вече познаваме десетки гени, чието намаляване на активността в експерименти с животни, забавя стареенето. Такива гени има и човекът. В редица продукти присъстват вещества, които са способни да потиснат такива гени и по този начин да повлияят на процеса на стареене при хората.

Продукти, съдържащи вещества за потискане на активността на гените на стареене:

- Апигенин — портокали, ябълки, вишни, грозде, лук, магданоз, броколи, сладък зелен пипер, целина, ечемик, домати, чай, вино.
- Физетин — ягоди, ябълки, фурми, лук.
- Индоли — броколи и другите видове зеле.
- Токотриенол — кафяв ориз, червено палмово масло.
- Кофеин — кафе и чай.
- Капсацин — лютив пипер чили.
- Проантоцианидини — гроздови семки, черна боровинка, къпина, ябълки, праскови, круши, нектарини, киви, манго, банани фурми, сорго (зърнен продукт, алтернатива на царевицата), ечемик, орехи, кашу.
- Гинсеозид — женшен.
- Астаксантин — сьомга, скариди.
- L-теанин и теафлавини — чай.
- Изитиоцианати — горчица.
- Алфалипоева киселина — спанак.
- Рутин — чай и горски плодове.
- Хидрокситирозол — зехтин.

Седми принцип: Нискогликемично хранене

Всички знаят, че захарта е вредна, но малко подозират, че тя ускорява стареенето на мозъка, явява се като гориво, енергия за злокачествените клетки, уврежда белтъчините на съединителната тъкан и по този начин състарява кожата, кръвоносните съдове, белите дробове, черния дроб, бъбреците, освен това предизвиква катаракта. Затова е важно да се избягва употребата на захар, която изобилства в готовите продукти — газирани напитки, сокове, кексове, десерти, торти и дтуги. Важно е да намалите и употребата на продукти с нишесте — сладкиши, хляб, картофи, макарони, бял ориз, булгур от бяло брашно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю Ганев

    9 1 Отговор
    Във всички диети присъстват вино и бира- 100 години ще живея
  • 2 Радо

    3 2 Отговор
    Най-обичам `га ям бял ляп и `га и*ъ.
  • 3 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 3 Отговор
    Охх и едно пепси да оригвам след печеното агънце с картофе мухахахахахахха
  • 4 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 1 Отговор
    Мажете се редовно със сперма и ште умрете здрави муахахахах
  • 5 зима е

    1 1 Отговор
    чибапчита ,чифтета , винце,рикиня ,сланинка шарена,пръжки,свинско е тва е диета за весел макар и не толкова дълъг живот.