Last news in Fakti

28 Януари, 2019 19:40 1 440 7

Люлеенето спомага за по-добър сън и засилва паметта

  • люлеене-
  • легло-
  • изследване-
  • сън-
  • памет-
  • подобряване на съня-
  • заспиване-
  • женевски университет

Ново изследване разкри, че не само бебетата заспиват по-добре когато се полюшват

Люлеенето спомага за по-добър сън и засилва паметта - 1
Снимки: shutterstock

Добре известно ни е, че бебетата заспиват най-добре, когато майките им ги люлеят. Сега едно ново изследване заявява, че люлеенето има същия положителен ефект и при възрастните.

Изследователите от Университета в Женева стигнали до този извод по време на експеримент, в който участвали 18 доброволци.

За целите на изследването, екипът построил специално легло, което леко и нежно люлее спящия през цялата нощ.

Люлеенето спомага за по-добър сън и засилва паметта
Снимки: shutterstock

Доброволци прекарали една нощ в нормално легло и една в специалното люлеещо се легло.

Резултатите показали, че в движещото се легло хората заспали шест минути по-бързо и се будели по-малко през нощта, отколкото, когато заспивали в нормално легло.

От записа на мозъчните им вълни учените разбрали, че периодът на дълбок сън е значително по-дълъг при люлеене, отколкото в статично положение.

Учени установили още, че участниците се чувствали много по-отпочинали и бодри след нощ в люлеещото се легло, а това на свой ред оказало влияние и върху тяхната памет. На сутринта доброволците показали много по-добри резултати на тестовете за памет.

Според екипа, причината за това се крие в пълноценната почивка, което люлеенето им е осигурило. Обяснението, което те дават, е, че люлеенето по време на сън синхронизира мозъчните вълни, които контролират съня.

Люлеенето спомага за по-добър сън и засилва паметта
Снимки: shutterstock

Учените измерили и броя на "микро събужданията", които, макар да не се усещат физически, раздвижват мозъка и водят до нарушаване на съня.

Резултатите, които екипът отчел, отново били в полза на люлеенето. Броят на тези кратки разбуждания, с продължителност не повече от 11 секунди, били с 35 по-малко на нощ по време на експеримента с люлеещото се легло.

Учените отчели и още една разлика — заспивайки люлеейки се, доброволците прекарали 27% от нощта в дълбок сън, в сравнение с 22% когато заспивали в обикновено легло.

Лорънс Байер, водещ автор и изследовател в Медицинския факултет на Женевския университет (UNIGE), посочва, че люлеенето е достатъчно бавно, за да не предизвика гадене.

"Вероятно хамакът не би бил толкова ефективен, въпреки че хората често съобщават за чувство на спокойствие, когато се събудят след дрямка в хамак", казва тя и допълва: "В нашия експеримент тестваме ефекта от люлеенето за една нощ, но нямаме представа дали би се запазил в дългосрочен план."

Люлеенето спомага за по-добър сън и засилва паметта
Снимки: shutterstock

Ето защо изследователите са единодушни, че са необходими повече изследвания, за да се определи как резултатите могат да помогнат на хора с нарушения в съня.

По думите на проф. Софи Шварц, невролог в UNIGE и автор на проучването, работата на екипа ѝ обяснява защо хората заспиват във влакове и други превозни средства.

Люлеенето спомага за по-добър сън и засилва паметта
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    3 3 Отговор
    Така ще разлюлеем сорослетата в бг. че ще се сетят колко беше хубаво през социализма.
  • 2 Оня с ЕДРИЯ

    1 3 Отговор
    А , Лашкането ???????????

    Коментиран от #6

  • 3 То е хубаво!

    1 1 Отговор
    Но друг да те люлее...ще си в някакъв красив сън и транс....!!!!
  • 4 Алго

    1 2 Отговор
    Да живее алкохола.
  • 5 Реалист

    2 1 Отговор
    Ето защо моряците са най-отпочинали и умни.
  • 6 Марийка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оня с ЕДРИЯ":

    клатенето най добре приспива, но отслабва паметта
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Веднага си копувам 1 вила в Индинезия в хамак в джунглата под палмите между банбука. Ситна мрежа против насекоми да ме забравим и работата заспива