Last news in Fakti

29 Януари, 2019 13:27, обновена 27 Юни, 2022 17:07 6 616 11

9 открития на древните египтяни (ВИДЕО)

  • древен египет-
  • открития-
  • древни египтяни-
  • наследство
9 открития на древните египтяни (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Цивилизацията на Древен Египет оставя трайно наследство в историята на човечеството. Наред с величествените архитектурни постижения, сред които са пирамиди, изумителните познания по медицина, и впечатляващо държавно устройство, древните египтяни са ни завещали още много от своите постижения. Сред тях са минни, геодезически и строителни техники, една от първите математически системи, практична и ефективна медицина, напоителни системи и селскостопански технологии, първите известни кораби, технологии за производство на фаянс и стъкло и още много други.

Вижте 9 от откритията на древните египтяни, за които не се говори толкова често:

9 открития на древните египтяни (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

9. Извличали желязо от метеоритите
Археолози откриха железни мъниста в древна египетска гробница. Тези мъниста били уникални, защото египтяните започнали да добиват и топят желязо едва 2000 години по-късно. Откъде тогава са получили тези мъниста? Отговорът е скрит в един йероглиф, който може да се преведе като „метал от небето“. Така учените стигат до извода, че това древно желязо има космически произход.

8. Измислили пастата за зъби
Има доказателства, че египтяните са произвеждали паста за зъби още от 5000 г. пр. Хр. Те произвеждали прах от различни съставки — изгорени яйчени черупки и пемза. За съжаление точната рецепта не е запазена.

7. Използвали са антибиотици
Въпреки че антибиотиците официално са открити през 20-и век, лекарите на древен Египет използвали плесенясал плосък хляб, за да лекуват разяждащите рани. И лекарството работело.

6. Създали са първата полиция
Първата полиция в света е създадена през периода на Средното царство 2050-1800 г. пр.н.е.). Тя включвала най-верните воини и чуждестранни наемници. Египетската полиция била придружена от кучета и маймуни. Тя охранявала храмовете и градските площади, високопоставените египтяни и техните колесници.

9 открития на древните египтяни (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

5. Произвели първата бира
Работниците, които са строили пирамидите, получавали като надница 4-5 литра бира на ден. Египтяните са едни от първите, които произвеждат пенливата напитка.

4. Извършвали сложни операции
Древните египтяни притежавали детайлни медицински познания, които могат да бъдат сравнени със съвременните практики. Учените, които са изследвали мумиите, са открили следи от някои доста сложни операции — сърдечен байпас, трансплантация на органи и дори пластични операции. За съжаление не е известен начинът, по който са ги извършвали.

3. Вратите се заключвали
Ключалки на вратите са използвали както древните китайци, така и древните египтяни. Египетските дървени брави имат прост, но ефективен механизъм.

9 открития на древните египтяни (ВИДЕО)

2. Играли са боулинг
В едно древно селище край Кайро е открита игрална зала, датираща от 3200 г. пр.Хр., с издълбани алеи и топки с различни размери и дупки за пръсти. Правилата вероятно са се различавали, но играта е разпознаваема.

1. Лекували са очите си
Инфекцията на очите се срещала често сред египтяните. Те използвали различни методи на лечение: специални бактерицидни бои за предпазване или лекарства, направени от човешки мозък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лулу

    26 0 Отговор
    Мислили са хората с главата си ,а не с краката си....!Не зная защо в древността пък и в малко по новото време ,Човек е бил толкова умен и изобретателен,да и нуждата ги е карала да мислят така ,за да им бъде по лек живота...!Прочетох статията с удоволствие....!!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Анти седераст

    28 14 Отговор
    1 милион гербера не могат да съберат акъл колкото на 1 древноегиптянин.

    Коментиран от #8

  • 3 Оху Боху

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Лулу":

    Чети бе момче, книгите на Зекория Сичин ги има всичките на руски в нета. Чети и ще знаеш, а няма да се маеш. Ние хората ти сме измислили НИЩО, всичко ни е дадено на готово, включително и оръжията с които да се самоунищожим.
  • 4 Оху Боху

    3 1 Отговор
    Закария.
  • 5 Луд

    29 2 Отговор
    Това ,че в полицията работят маймуни сме го съхранили и до днес.Като по този начин пазим и почитаме традициите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НАСКО

    20 1 Отговор
    Това с байпаса и трансплантацията на органи направо изби рибата! :)
  • 8 ПЕЕВ

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Анти седераст":

    НЕ АНТИСЕДЕРАСТ ПЕДЕРА,,,Т ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПИШЕШ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 херодот

    2 1 Отговор
    Измислили били топлата бира ..... Не я измислят египтяните, а я отделят ! Ох, не моа се запра lol
  • 11 Алфа Ромео

    2 2 Отговор
    Имали са помощници от небето...