Last news in Fakti

3 Февруари, 2019 12:28 15 817 10

Откриха напитка, която спира растежа на раковите клетки

  • напитка-
  • чай-
  • улонг-
  • рак

Редовната консумация на този вид чай значително намалява риска от развитие на рак на гърдата

Откриха напитка, която спира растежа на раковите клетки - 1
Снимка: Shutterstock

Съвместно проучване на американски и китайски учени установи, че има напитка, която забавя и дори спира растежа на раковите клетки.

Специалистите от "Фуджиан Медикъл Юнивърсити" и Университета Сейнт Луис в Мисури са достигнали до заключение, че тази напитка уврежда ДНК-то на раковите клетки при рак на гърдата, забавя растежа и спира развитието на туморите.

Ракът на гърдата е едно от най-смъртоносните заболявания в 21 век. Повече от 250 000 жени в САЩ са били диагностицирани с тази болест през 2018 г., като над 41 000 пациентки са починали от заболяването.

Учените са открили доказателства за потенциалната нетоксична терапия, след като са тествали в лабораторни условия екстракт от чая улонг върху проби от туморни клетки на млечната жлеза.

Изследователите смятат, че редовната консумация на този вид чай значително намалява риска от развитие на рак на гърдата. Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Anticancer Research".

Какво представлява чай улонг?

Традиционен за Китай и Тайван, улонг е полуферментирал чай, комбиниращ най-добрите качества на зелените и черни чайове. За да има богат аромат, се берат свежи стръкове с една пъпка и три листенца и веднага биват обработени.

Първоначално листата се сушат на топъл въздух, след това се разклащат в бамбукови кошници, за да се наранят връхчетата им. Това води до определено ниво на окисляване по време на следващите процеси от обработката. Най-важното ниво от производството е да се разпознае точният момент в който оксидацията да бъде прекратена, което се постига с рязко нагряване на чаените листа. Температурата е по-висока от тази при производството на други видове чай.

Следва завиването на листенцата, за да освободят своя аромат и вкус. Накрая чаят се суши на дървени въглища. Съществуват три основни типа улонг чай - по-тъмен с отворени листа, с около 60-70% окисляване, улонг на зелени кълбенца, който е окислен до около 20-30% и кехлибареният улонг. Също както и другите видове чай, улонг е богат на антиоксиданти и витамини B2, C и E, пише Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 балама

    25 3 Отговор
    Руски учени, съвместно със шведски откриха подобен ефект при водката.
    А, бразилски и виетнамски - при кафето.
    Гръцките и испанските при маслините и лимоните.

    Коментиран от #5

  • 4 Дибрия търговец

    13 2 Отговор
    Най-полезно е това, което имам за продан!!!
    Колкото повече имам, толкова е по-полезно!!!
  • 5 haho

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "балама":

    а наши учени - открили това в ракията.
  • 6 Талъсъм

    0 6 Отговор
    И българите при свинското и пикото !

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Илия

    4 0 Отговор
    Пийте повечко зелев сок!