Съвместно проучване на американски и китайски учени установи, че има напитка, която забавя и дори спира растежа на раковите клетки.
Специалистите от "Фуджиан Медикъл Юнивърсити" и Университета Сейнт Луис в Мисури са достигнали до заключение, че тази напитка уврежда ДНК-то на раковите клетки при рак на гърдата, забавя растежа и спира развитието на туморите.
Ракът на гърдата е едно от най-смъртоносните заболявания в 21 век. Повече от 250 000 жени в САЩ са били диагностицирани с тази болест през 2018 г., като над 41 000 пациентки са починали от заболяването.
Учените са открили доказателства за потенциалната нетоксична терапия, след като са тествали в лабораторни условия екстракт от чая улонг върху проби от туморни клетки на млечната жлеза.
Изследователите смятат, че редовната консумация на този вид чай значително намалява риска от развитие на рак на гърдата. Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Anticancer Research".
Какво представлява чай улонг?
Традиционен за Китай и Тайван, улонг е полуферментирал чай, комбиниращ най-добрите качества на зелените и черни чайове. За да има богат аромат, се берат свежи стръкове с една пъпка и три листенца и веднага биват обработени.
Първоначално листата се сушат на топъл въздух, след това се разклащат в бамбукови кошници, за да се наранят връхчетата им. Това води до определено ниво на окисляване по време на следващите процеси от обработката. Най-важното ниво от производството е да се разпознае точният момент в който оксидацията да бъде прекратена, което се постига с рязко нагряване на чаените листа. Температурата е по-висока от тази при производството на други видове чай.
Следва завиването на листенцата, за да освободят своя аромат и вкус. Накрая чаят се суши на дървени въглища. Съществуват три основни типа улонг чай - по-тъмен с отворени листа, с около 60-70% окисляване, улонг на зелени кълбенца, който е окислен до около 20-30% и кехлибареният улонг. Също както и другите видове чай, улонг е богат на антиоксиданти и витамини B2, C и E, пише Zdrave.to
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 балама
А, бразилски и виетнамски - при кафето.
Гръцките и испанските при маслините и лимоните.
Коментиран от #5
13:10 03.02.2019
4 Дибрия търговец
Колкото повече имам, толкова е по-полезно!!!
16:40 03.02.2019
5 haho
До коментар #3 от "балама":
а наши учени - открили това в ракията.19:17 03.02.2019
6 Талъсъм
Коментиран от #7
19:51 03.02.2019
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Илия
09:47 04.02.2019