ФАКТИ.БГ

Откриха напитка, която спира растежа на раковите клетки

Редовната консумация на този вид чай значително намалява риска от развитие на рак на гърдата

Публикувана: 3 Февруари, 2019 12:28
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 14964
Откриха напитка, която спира растежа на раковите клетки
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Съвместно проучване на американски и китайски учени установи, че има напитка, която забавя и дори спира растежа на раковите клетки.

Специалистите от "Фуджиан Медикъл Юнивърсити" и Университета Сейнт Луис в Мисури са достигнали до заключение, че тази напитка уврежда ДНК-то на раковите клетки при рак на гърдата, забавя растежа и спира развитието на туморите.

Ракът на гърдата е едно от най-смъртоносните заболявания в 21 век. Повече от 250 000 жени в САЩ са били диагностицирани с тази болест през 2018 г., като над 41 000 пациентки са починали от заболяването.

Учените са открили доказателства за потенциалната нетоксична терапия, след като са тествали в лабораторни условия екстракт от чая улонг върху проби от туморни клетки на млечната жлеза.

Изследователите смятат, че редовната консумация на този вид чай значително намалява риска от развитие на рак на гърдата. Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Anticancer Research".

Какво представлява чай улонг?

Традиционен за Китай и Тайван, улонг е полуферментирал чай, комбиниращ най-добрите качества на зелените и черни чайове. За да има богат аромат, се берат свежи стръкове с една пъпка и три листенца и веднага биват обработени.

Първоначално листата се сушат на топъл въздух, след това се разклащат в бамбукови кошници, за да се наранят връхчетата им. Това води до определено ниво на окисляване по време на следващите процеси от обработката. Най-важното ниво от производството е да се разпознае точният момент в който оксидацията да бъде прекратена, което се постига с рязко нагряване на чаените листа. Температурата е по-висока от тази при производството на други видове чай.

Следва завиването на листенцата, за да освободят своя аромат и вкус. Накрая чаят се суши на дървени въглища. Съществуват три основни типа улонг чай - по-тъмен с отворени листа, с около 60-70% окисляване, улонг на зелени кълбенца, който е окислен до около 20-30% и кехлибареният улонг. Също както и другите видове чай, улонг е богат на антиоксиданти и витамини B2, C и E, пише Zdrave.to

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
2
Този коментар е премахнат от модератор
балама
3 Отговор
Руски учени, съвместно със шведски откриха подобен ефект при водката.
А, бразилски и виетнамски - при кафето.
Гръцките и испанските при маслините и лимоните.

Коментиран от #5


Оценка:
-3 +25

Дибрия търговец
4 Отговор
Най-полезно е това, което имам за продан!!!
Колкото повече имам, толкова е по-полезно!!!

Оценка:
-2 +13

haho
5 Отговор

До коментар #3 от "балама":


а наши учени - открили това в ракията.

Оценка:
-1 +17

Талъсъм
6 Отговор
И българите при свинското и пикото !

Коментиран от #7


Оценка:
-6 +0

7
Този коментар е премахнат от модератор
8
Този коментар е премахнат от модератор
9
Този коментар е премахнат от модератор
Илия
10 Отговор
Пийте повечко зелев сок!

Оценка:
-0 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Румен Радев
Президентът отговори на коментара на бившия военен министър Бойко Ноев, че шведските самолети ще бъдат спрени от производство.
"Грипен"-ите не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират. Те се произвеждат по поръчка"

Още бисери
ТОП 5