Last news in Fakti

13 Април, 2012 17:51 8 640 0

Африканска билка цери наркомани

  • ибогаин-
  • ибога-
  • билка-
  • наркоман-
  • хероин-
  • дрога-
  • африка

Ибогаинът се извлича от корени на растение, но е нож с две остриета

Африканска билка цери наркомани - 1
http://www.asylum.com

От 60-те години на миналия век нестандартна група учени и бивши наркомани агитират за прилагане на радикално лечение срещу зависимостта от дрогата и алкохола. Става дума за халюциноген, наречен ибогаин, който се извлича от африканско растение.

Твърди се, че в дадени случаи веществото помага за облекчаване на симптомите на пристрастеност към хероин, кокаин и алкохол, съобщава Би Би Си. Но защо тогава африканският цяр не се използва по-широко?

През изминалите 15 години животът на Тилен Наидоо върви ръка за ръка с кокаина. Отраснал в полите на град Дърбан, ЮАР, той е заобиколен от дрога и посяга към нея. Следват семейни проблеми, неявяване на работа и всички останали усложнения, типични за наркоманския живот. Въпреки опитите си, той не успява сам да спре и е готов да всичко, за да успее. Тогава среща д-р Джеева, който му обещава край на страстта към дрогата и му предлага цяра, използван в обичаите на племе в централна Африка.

Наидоо нямал представа какво му предлагат. Опитал и преживял истински транс - летящи риби по тавана, звуци в ушите, световъртеж, нахлуващи спомени от детството. Когато се съвзел след седмица в унес (втора фаза на действие на опиата), открил че няма нужда от кокаин.

Д-р Джеева пък с радост твърди, че бил излекувал около 1000 пристрастени.

Ибогаинът е силно вещество, което може да причини смърт, тъй като забавя сърдечните процеси, твърдят лекари. Забранен е в САЩ и редица европейски държави. Извлича се от корените на растението ибога.

Още през 1962 година наркоман забелязва как „лекарството” действа. Хауърд Лотсоф бил зависим от хероин и решил да прибегне до ибогаина за разнообразие. Когато ефектът му отминал, Лотсоф установил, че вече няма нужда от хероина. Така той започва кампания в защита на нестандартната билка, използвана в Габон и Камерун.

Изследванията сочат, че ибогаинът има двойно въздействие върху мозъка. От една страна спира мозъчните рецептори, които отговарят за желанието, а от друга - стимулира съзнанието да търси отговор на неща или чувства, чието подтискане е довело до употребата на наркотици. Именно вторият аспект е все още непознат на учените.

Днес малка група експерти опитват да докажат ползите от ибогаина. Спират ги обаче липсата на пари и на желаещи. Въпреки че в Холандия, Канада, Мексико и ЮАР има частни клиники, където се прилага терапия с него.

Обикновено парите за изследвания идват от големи фармацевтични компании, но ибогаинът явно не вещае добра печалба, тъй като се взема само веднъж, за разлика от традиционната терапия с метадон. Освен това, ибогаинът е естествена съставка, която трудно може да се патентова.

Форумите из интернет пък бълват ужасяващи истории с опитали африканската панацея. Има смъртни случаи. Други пък биват излъгани и плащат огромни суми за никакви резултати.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА