Last news in Fakti

8 Март, 2019 14:18 3 004 2

9 фрази, които в никакъв случай не бива да казвате на изтощена майка

  • майки-
  • фрази-
  • ядосате-
  • изтощение-
  • на предела на силите-
  • успокоите

И няколко изречения, с които действително можете да я успокоите

9 фрази, които в никакъв случай не бива да казвате на изтощена майка - 1
Снимка: Shutterstock

Хората са устроени така, че да дават съвети и да поучават. Понякога човек иска просто да му съчувстват, а вместо това получава дъжд от съвети, укори и поучения за това как правилно да живее живота си. Вместо да получим утеха, много често ни сюрпризират с лекция за това колко неправилно живеем, как правим нещата грешно и колко лоши са изборите ни.

Това се отнася в особено голяма степен за младите и неопитни майки, които чуват съвети и поучения от всички страни.

Журналистът и майка Наталия Калашникова си припомня 9-те най-неприятни фрази, които не само, че не помагат, а обратното — още повече вгорчават живота ти.

Почти всички майки понякога са толкова изтощени, че им се иска да се разридаят, да блъскат главата си в стената, да крещят или да скубят косите си. И в тези моменти единственото, което им е нужно е вербален израз на съпричастност.

В действителност тези думи често пъти правят мечешка услуга, пише сайтът noviteroditeli.bg.

Ето някои от фразите, които не бива да споменавате в разговор с изморена майка, която се намира на границата на отчаянието:

9 фрази, които в никакъв случай не бива да казвате на изтощена майка
Снимка: Shutterstock

1. „Не си единствената, която не успява да се справи“ („Никой не се справя“)
Особено когато се търси съчувствие и подкрепа. Възможно е да сте имали предвид, че това е естествено — все пак на жената ѝ се събират много дини под мишница и не всички „успяват да изглеждат прекрасно и да се справят“. Но, казано по този начин, означава просто, че никой не се оплаква. Освен тя.

2. „Винаги усложняваш нещата“ („Не трябва да усложняваш нещата“)
Ако определена черта на характера (способността да се усложнява всичко) в някого не ви харесва толкова, че е трудно да го премълчите, защо изобщо сте с този човек? Ако жената не може да се справи с проблема, значи за нея той е сложен.
Възможно е да сте искали да кажете, че проблемът не е толкова страшен и мащабен колкото на нея ѝ изглежда, но излиза, че изказвате претенции относно нейната личност и твърдите, че преживяванията ѝ са пресилени.

3. „Трябва да имаш приоритети“ (Подреди си живота и раздели важното от маловажното")
За да откриете след това, че няма чисто бельо, защото прахът за пране не е на първо място в списъка с приоритети?
Приоритетите са си приоритети, но има неща, които никой, освен жената, не върши. Възможно е да сте искали да дадете съвет за организацията на времето, но става така, че все едно ѝ казвате, че не умее да си организира времето.
И изобщо — искали ли са ви съвет или просто очакват съчувствие?

4. „Откажи се от перфекционизма“ (Не се престаравай")
Също от храната в хладилника, от възможността да намериш каквото и да е вкъщи, както и от чисти дрехи. Вероятно сте искали да кажете, че светът няма да свърши, ако подът не се мие всяка седмица, или пък поне веднъж на детето може да се даде и баница, която не е направила мама.
Но се получава така, че просто слагате друг етикет върху простото човешко желание да живееш в чистота и да се храниш с нормална храна. В по-голямата част от случаите изморените майки не са перфекционистки, те просто са… изморени.

5. „Трябва просто да поискаш“
Казваш желание и махваш с вълшебната пръчка. Трябва просто да поискаш и тригодишното дете изведнъж ще започне да си събира само всичките играчки, а едногодишното изведнъж старателно ще започне да се храни с нож и вилица и никога няма да плюе храна. Що за глупости?

6. „Значи, на теб така ти е удобно“ (Това става така, защото ти така си избрала")
Теорията за скритата изгода е много удобна, за да обясните на човек защо се намира в сложна ситуация. Ама, разбира се, че на майката ѝ е удобно да стои сама вкъщи с болно дете, защото не е нужно да плаща на бавачка, особено когато не може да си го позволи.

7. „А мен ме е срам да моля за помощ“ (Аз не бих пискала помощ за такова нещо")
Подобни думи означават, че не сте съпричастни и дори подхождате с пренебрежение към отправения зов за помощ. Все едно да риташ бито куче. Ако не можете да помогнете, просто кажете: „За съжаление, мога само да ти съчувствам, прощавай…“ Или замълчете. Към вас са се обърнали за помощ, а не за оценка на поведението.

8. „Предлагам ти да отделяш на детето повече време“
Отделяйте повече време на вашето дете. Мнозина смятат себе си за идеалните, всеотдайни и раздаващи се майки и непрестанно се самоизтъкват и поучават другите. Но дали са такива?
По-добре не казвайте думи, които не можете да отнесете към себе си. Не е красиво.

9. „Просто остави детето на баща му/баба му/гледачката и отиди да си почиваш"
Готови ли сте да понесете отговорността за последствията от думите си? Повярвайте, ако жената не оставя детето, значи има своите основания. Говорейки така, вие я удряте по най-болното място.

Ето няколко добри варианта, с които ще успеете да успокоите и разведрите една майка, която е на ръба на силите и здравия си разум:

- „Колко ти е тежко!“
- „Разбирам те…“ (не е задължително, но може да го подкрепете с подробен разказ как вие самата сте била в подобна ситуация)
- „Може ли да ти помогна с нещо?“ (ако действително сте готови да помогнете и то така, както е необходимо на жената)
- „Искаш ли да остана с децата, докато се занимаваш със свои си неща?“ (ако действително сте готови да го направите)
- „Дай номера на банковата си сметка, ще ти преведа малка сума.“ (ако действително сте готови да го направите)
- „Прегръщам те!“
- „Извини ме, с нищо не мога да помогна.“

Всеки понякога се нуждае от подкрепа, но е по-добре тя да е под формата на действие, а не на съвет или анализ на живота му. Често най-добрият отговор, който можете да дадете, е съвсем прост: „Съчувствам ти.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гинка

    3 3 Отговор
    Абсолютно вярно! Помага ни само безграничната ни майчина обич и обичта на децата ни!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.