Last news in Fakti

1 Юни, 2019 22:30 11 958 20

Не измивайте тези храни преди готвене

  • гъби-
  • червено месо
Не измивайте тези храни преди готвене - 1
Снимка: Shutterstock

Ако мислите, че като измиете дадени продукти с вода, ще се отървете от бактериите, жестоко се лъжете. Има продукти, които трябва да се сготвят директно.

Foodpanda ще ви запознае с тях и с причините:

Червено месо

Когато измивате червените меса, вие добавяте влага и по време на готвене, това ще засегне вкуса. Попивайте месото с хартиена кърпа или салфетка. Ако планирате мариноване на месото, винаги го правете в хладилник. Същото важи и за пилешкото месо.

Гъби

Както при месото, така и при гъбите вкусът и консистенцията се променят. Просто почистете повърхността като я обелите или изчеткате с влажна четка. Гъбите са изключително абсорбиращи, затова ги предпазвайте от излишна влага. При готвене, всички бактерии ще изчезнат.

Яйца

Масова практика е да се измиват яйцата преди консумация. Ако са домашни, това е задължително. Но, ако са от магазина, те предварително са измити, преди да бъдат пуснати в търговската мрежа. Освен това се намазват с минерално масло, което да защити яйцето.

Тестени изделия

Пастата не може да ви разболее, освен ако не прекалявате с нея. Много хора изплакват макароните си след готвене, което е голяма грешка, ако искате да имате най-доброто ястие. Изплакването на макароните служи само за изплакване на нишестето от него, което затруднява придържането на сосовете.

Зърна като ориз или киноа, обаче, трябва винаги да се мият с вода преди да започнете да ги приготвяте, за да получите правилния вкус и консистенция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъбарко

    46 6 Отговор
    Гъбите се мият обезателно иначе ги готвите със гюбрето по тях! А ако искам да си направя салата с пресни гъби пак ли да не ги мия?

    Коментиран от #5

  • 2 Добър съвет давате

    37 6 Отговор
    Ако гъбите са били препикани от куче или облазени от охлюв, да не ги мием а ?
  • 3 Гъбарко

    19 6 Отговор
    Гъбите растът в мицел а мицела е изпръжнение от тревопасен бозайник! В овчото мицела се чувства най- добре.

    Коментиран от #4, #14

  • 4 ПОЗНАВАЧ

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гъбарко":

    Не ги мий, бактериите изчезват, а яйцата в магазина са мити. В Русия съм, в Русия съм....
  • 5 ПОЗНАВАЧ

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гъбарко":

    ПС: Колкото и да е странно, пресните гъби съдържат токсин, който е канцерогенен. Трябва да се сготвят, дори за кратко. Провери, не е измишльотина!
  • 6 Гражданин

    26 5 Отговор
    А пясъкът по гъбите и него ли да го готвим. Аман от калинки напълзяли по всички сайтове.
  • 7 Лора

    15 3 Отговор
    Оризът се мие, иначе ще стане не както трябва при готвене, яйцата от магазина, в повечето случаи са мръсни, само тестени изделия преди готвене не се мият...! Яйцата идват по една лента директно от полозите, делят се на качество и се забърсват много замърсени те, ръцете ми става ха по мръсни от тях... така работеше тази птицеферма...!
  • 8 Хайл

    6 3 Отговор
    Марийче от фудпанда колко платиха да ги похвалиш...и аз мога да хваля...

    Коментиран от #12

  • 9 Веган

    14 5 Отговор
    Храната не се мие и не се готови , просто се пасе .

    Коментиран от #10

  • 10 Чичо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Веган":

    Очаквайте скоро откриването на месарница за вегани. Цени народни.
  • 11 Даниел

    14 2 Отговор
    Госпожа ,а гъбите как се баланшират без вода и без да се измият ? Предполагам че тази статия е платена от вносители на полски гъби,и хранителните вериги които ги продават . Защото хората които са ги яли знаят че въпреки безупречния им външен вид , те са безвкусни и нямат нищо полезно, защото са третирани със цялата менделеева таблица ,озонирани са след което са подложени на шоково замразяване. Докато нашите Бг. гъби въпреки по лошия външен вид (имат следи от торф и Пепелина), са много вкусни и полезни , мият се без проблем и това не оказва никакво влияние на вкусовите качества, както нагло лъже ( по обясними причини) г-жата писала тоя глупост .Хора няма нищо по вкусно и полезно от нашите плодове и зеленчуци , бъдете благословени.
  • 12 Стар гъбар

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хайл":

    Явно доста добре са платили, щом може без свян да напише такава глупост, че гъбите си губели вкусовите качества ако се мият, Явно кауфа и ли.ала ще имат скоро промоцийка на вносни чистички и белички гъбки 😂
  • 13 Прасчо

    2 2 Отговор
    Грух груххх... Миенето е много вредно и опасно. И къпането! В кал да се търкаля и да плюскам гнусотии _ това е истинския кеф.
  • 14 Стар Гъбар

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гъбарко":

    Това не е верно,моцела за гъбите се произвежда от просо или зърно ,във спициални лаборатории .
  • 15 Ииииии

    5 2 Отговор
    Не ни стигат отровите,в храните,ами и ще ни учите какво да мием,или не.Не пасем трева
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Данчо

    0 2 Отговор
    Гъби никога не се мият,а някои глупаци даже ги белят.
  • 19 ГОТВАЧА

    2 0 Отговор
    МАРИЙЧЕ ТИ В КУХНЯ ВЛИЗАЛА ЛИ СИ.МЕСОТО СЕ МИЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,ПОНЕЖЕ ПРИ РАЗФАСОВКАТА ОСТАВАТ МАЛКИ КОСТИЧКИ.ЗА ЯЙЦАТА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩТОТ СА С КУРЕШКИ.ГЪБИТЕ СЕ МИЯТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.