Last news in Fakti

21 Юни, 2019 05:45 18 607 4

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

  • растение-
  • цвете-
  • стайни растения-
  • отровни-
  • вредни-
  • опасни-
  • токсични-
  • дом-
  • жилище-
  • деца-
  • домашни любимци

Ако имате деца или домашен любимец, по-добре се отървете от тях или ги сложете на недостъпно място

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Стайните растения са чудесно допълнение към интериора на дома, внасят свежест и ведро настроение. Всички растения, които отглеждаме в саксия си приличат по това, че пречистват въздуха в помещението, в което са поставени, но от тук нататък те се различават по безброй други критерии и свойства, за които можем да ги използваме. Някои от тях са красиви и ни радват с цветовете си, други можем да използваме като подправка в кухнята, а има и такива, които притежават лечебни свойства, от които спокойно можем да се възползваме.

Съществуват обаче и растения, които могат да бъдат опасни за здравето. Тези растения могат да са сериозна заплаха за по-уязвимите членове в семейството.

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Кои са 10-те най-често срещани опасни растения в домовете ни, пише сайтът agrozona.bg:

Филодендрон

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Едно от най-популярните растения. Макар че често е перфектното цвете за всяка стая, филодендронът съдържа кристали от калциев оксалат, които са токсични за хората и животните. При прием от човек са възможни леки странични ефекти, включително дерматит и подуване на устата. Съществуват смъртоносни случаи при деца. Това може да се случи при поглъщането на много големи количества от растението. Най-токсичен се оказва за котките. Причинява спазми, припадъци, болки и подувания.

Дяволски бръшлян

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Смята се за добър помощник за пречистване на въздуха. Но растението може да бъде вредно както за хората, така и за животните. При хората може да е причинител на кожно дразнене, подуване на устните, езика и гърлото, повръщане и диария. Дразнене, задушаване, подуване на устата и езика, затруднено дишане и разстройство на стомаха са малка част от неудобствата, които причинява на котките и кучетата. Може да доведе до бъбречна недостатъчност и / или смърт.

Сингониум

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Той е предпочитано растение, тъй като е лесно за отглеждане. Може да има токсичен ефект и върху хората, и техните любимци. Симптомите за токсичния ефект на цветето са раздразнена кожа, стомашно разстройство и повръщане.

Крем/ Лилиум

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Малко цветя са толкова красиви, колкото кремовете. Тези цветни растения са популярни за отглеждане както на закрито, така и навън. Не всички лилии са токсични. Но тези които са, имат силно влияние върху животните и преди всичко върху котите. Всички части се смятат за токсични. Не се препоръчва да бъдат отглеждани на закрито. А ако са в градината, трябва да бъдат на голямо разстояние от мястото за игра. Като по-токсични видове се посочват: Кала (може да бъде смъртоносна за деца), Крем, Тигрова Лилия, Дневна Лилия. Всеки вид от растението ще причинява различни симптоми. При хората може да се прояви стомашно разстройство, повръщане, главоболие, замъглено зрение и кожно дразнене. При животните: повръщане, летаргия и липса на апетит. Може да възникне бъбречна и чернодробна недостатъчност и, ако не се лекува, да доведе до смърт.

Спатифилум

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Това е вечнозелено многогодишно растение от Южна Америка с лъскави листа и уникален бял цвят. Те обичат сенчести места, което ги прави идеални за апартаменти и стаи с малко слънчева светлина. Смятат се за отлични пречистватели на въздуха. Но могат да причинят и болезнени симптоми, понякога и смърт, ако бъдат погълнати от човек или животно. При хората симптомите са подуване на устата и езика, затруднено говорене, гадене. При животните прекомерно слюноотделяне, диария, дехидратация, липса на апетит и повръщане.

Дифенбахия

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Това растение е свързано с филодендрона и съдържа същите оксалатни кристали. Приемането на дифенбахията обикновено предизвиква само леки до умерени симптоми както при хора, така и при домашни любимци.

Олеандър

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Едно от най-токсичните растения. Има случаи на смърт от поглъщане само на един лист, но в по-голямата статистика се посочва, че смъртните случаи възникват при поглъщане на много големи количества. Децата са по-податливи и трябва да се държат далеч от растенията олеандър. Възможни нежелани реакции са аритмия, замайване и треперене. При животните също се наблюдава аритмия и повръщане.

Каладиум

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Южноамериканско растение с дълготрайна зеленина. Популярно като стайно растение, но често се среща и за външно озеленяване. Всички части на Каладиума се считат за силно токсични както за хората, така и за животните. При хората се среща силно задушаване, което може да доведе до смърт. При животните също може да доведе до затруднено дишане, треперене и повръщане.

Сансевиера / Меч (свекървен език)

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Известно е, че защитава дома от лоши чужди мисли и намерения. Нарича се още растение за късмет. Не толкова щастлив може да се окаже обаче за домашните любимци. Нивото на токсичност е ниско за хората, което води до краткотрайни симптоми като болка в устата. При кучетата и котките може да предизвика прекомерна слюнка, болка, гадене.

Бръшлян

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)

Подходящо растение за домове с домашни любимци, тъй като пречиства въздуха. При хората може да причини тежко дразнене на кожата. Поглъщането може да доведе до изгаряния в устата и гърлото, конвулсии, треска и обрив. Обикновено симптомите са тежки, ако се консумират големи количества от растението. При животните: диария, хиперактивност, затруднено дишане, гадене, треперене.

10 токсични стайни растения, опасни за…(СНИМКИ)
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    6 3 Отговор
    Каква красива статия, но знам повечето са отровни....!!!
  • 2 Курнелия Вещицата

    1 4 Отговор
    Всички ги имам, И още много други
  • 3 Сега курнелия има още едно...!

    1 0 Отговор
    Аз и го подарих, зюмбюл недоразвития...!това е съвсем сериозно, но и покрай тези отровните и то ще се отрови съвсем...!!!
  • 4 Бачо Киро

    7 1 Отговор
    "Ако имате деца или домашен любимец, по-добре се отървете от тях или ги сложете на недостъпно място" 😂😂😂... Аз децата ги дигам горе на шкафа в хола, а домашния любимец направо се отървавам от него и го мятам през терасата... Еееех журналисти....