Last news in Fakti

21 Юни, 2019 18:40 3 283 8

Научиха тюленчета да пеят тема от Междузвездни войни (ВИДЕО)

  • перконоги-
  • тълени-
  • сиви тюлени-
  • песен-
  • междузвездни войни-
  • тема от филм-
  • обучени

 Трябва да чуете удивителното изпълнение на тези перконоги бозайници

Научиха тюленчета да пеят тема от Междузвездни войни (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Три сиви тюлена са обучени да копират реч, както и музикални ноти, включително темата на Star Wars и детската песничка Twinkle Twinkle Little Star, пише сайтът New Scientist.

Винсент Яник и колегите му от Университета в Сейнт Андрюс, Великобритания, работят с тюлените от раждането им, обучавайки ги да копират нови звуци, променяйки форманта им - фонетичен термин, обозначаващ акустичните характеристики на звуците на речта (предимно гласните), свързани с честотното ниво на гласовия тон и оформянето на тембъра на звука.

“Формантите са подчертани честотни ленти в звуците на нашата реч”, обяснява Яник. „Те са части от звуците на речта, които модифицираме, за да кодираме информацията. Например, различните гласни се различават единствено по форманта си".

Научиха тюленчета да пеят тема от Междузвездни войни (ВИДЕО)
Сивите тюлени са обучени да имитират човешки звуци. Снимка: New Scientist

В началото тюлените са обучавани да копират последователностите на собствените си звуци и след това да създават мелодии от тях. По-късно са представени на животните човешките гласни звуци, които те копират.

“Нужни са стотици опити, за да разберат тюлени какво искаме да направят, но след като разберат идеята, могат да копират нов звук доста добре още при първия опит”, отбелязва Яник.

Научиха тюленчета да пеят тема от Междузвездни войни (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Един тюлен, наречен Зола, се проявява като особено добър в копиране на мелодии, включително около 10 ноти на Twinkle Twinkle Little Star.

„Тъй като тюлените имат същите неовронни и анатомични структури като хората, за да произнесат тези звуци, те с лекота научават звуците на речта”, разказва Яник.

Това не е първият документиран случай, при който тюлени копират човешки гласове. В аквариума на Нова Англия в Бостън, Масачузетс, през 80-те години, тюлен, на име Хувър, е бил записан как имитира човешка реч - включително фрази като: „Как си?“

Настоящото изследване обаче, е първото, което наистина демонстрира колко гъвкави са вокалните способности на тюлените, коментира Аманда Стенсбъри, която също работи по проекта.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    3 2 Отговор
    Главанака и той така.......какво му кажат и повтаря !

    Коментиран от #3

  • 2 Туй на снимките

    3 3 Отговор
    едно към едно Елена Йончева.!
  • 3 За проЗтия

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    фатмак говориш нали смешнико.!

    Коментиран от #5

  • 4 Ловеца на боклуци.

    3 2 Отговор
    Аз пък научих моя язовец да пее песента "И ловец съм и рибар съм"😂😂😃😂😂😂😂
  • 5 SAAB

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "За проЗтия":

    Да .....точно за него ! Другият е учил .....не е чел една книга с индианска тематика ...И той фатмак ...ама набеден :)
  • 6 Тюлена Олег..

    2 0 Отговор
    Заприлича ми на осми март, когато дойде с униформата за работата на пиацата, но тюленчетата са едни безпомощни създания, които за съжаление, доста им е трудно и аз наистина ги съжалявам...!!! Природа, какво да се прави, удобства и неудобства.!Пък любовната им игра, просто да им завиди човек, мучат и други тюленски работи и накрая буф във водата, наистина тогава се чувстват в свои води...! Който.е гледал.документални филми, знае за живота на всички животни...!!!
  • 7 Тюлена Лора

    0 1 Отговор
    Ъ ъ ъ ъ ъ ъ🤪

    Коментиран от #8

  • 8 Рум сървиз,развратната старица...!

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тюлена Лора":

    Май ти гледаш мизерията ми.... с това око, салатка в пепелниче....!!!