Last news in Fakti

22 Юни, 2019 18:33 37 560 25

Този български продукт спасява от рак

  • бактерии-
  • рак-
  • кисело мляко-
  • lactobacillus bulgaricus-
  • streptococcus thermophilus

Бактерии в киселото мляко намаляват вероятността от поява на рак, но само при мъжете

Този български продукт спасява от рак - 1
Снимка: Shutterstock

Учените са доказали, че две бактерии - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които се съдържат в киселото мляко, могат да намалят количеството на веществата в червата, които причиняват рак.

Колкото по-често мъжете ядат от този български продукт, толкова по-малко рискуват да развият аденом. Този доброкачествен тумор понякога предшества появата на рак на червата в представителите на силния пол, съобщава Medicalxpress, цитиран от zdrave.to.

Този български продукт спасява от рак
Снимка: Shutterstock

Американски учени заедно с колеги от Китай проследили хранителния режим на 32 хиляди мъже и 55 хиляди жени от 1986 до 2012 г., страдащи от аденом.

Оказало се, че при мъжете, любители на този български продукт, вероятността от поява на рак е намалена с 26%. За съжаление, при жените няма връзка между консумацията на млечни продукти и здравословното състояние.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да но

    75 8 Отговор
    Яжте само кисело мляко с малко квадратче, на което пише БДС, а останалите са йогурт, без закваската и полезните бактерии .

    Коментиран от #2, #6, #10, #16, #25

  • 2 Рошко

    50 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да но":

    Аз си купувам прясно от комшийката от е,,,а крава и си квася ,ама без квадратчета и БДС
  • 3 Радо

    35 3 Отговор
    Студен айрян с мастичка най-полезно за стомаха.
  • 4 заз на газ

    62 4 Отговор
    Всичко по магазините е менте !Истинското кисело мляко се разваля след няколко дена,а това в магазините и след месец му няма нищо(бъкано е с консерванти).Какви бактерий какви пет лева-консервантите ги трепят.

    Коментиран от #15

  • 5 месара

    38 1 Отговор
    ама истинското кисело мляко, не това което ни се представя за такова!
  • 6 Оппа

    45 6 Отговор

    До коментар #1 от "Да но":

    Като знаем какъв е контрола в България, БДС-то само го плащаме без да получаваме качество.
  • 7 323

    27 4 Отговор
    Аз първо давам на кучето си да пробва тези продукти дето им правят реклама като тази и се оказва, че кучето ми не ги яде и се доверявам повече на него, отколкото на некво субективно мнение на некви си там, дето не се знае колко са "учени" нито имена, нито информация за тея" учени" , типично като американците, казват, пишат без доказателство, факти и един въпрос тая титла "учен" има ли я още у тая държавица?
  • 8 Малоумник

    15 1 Отговор
    323 - дай кучето за дегустатор на киселото мляко..
  • 9 Гошо чешмата

    8 3 Отговор
    Аз и без това ям мн кисело мляко
  • 10 НЕ КУПУВАЙТЕ мляко от магазина!!!

    41 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да но":

    Не купувайте кис мляко от магазина, а намерете доставчик от ферма, купете си истинско мляко и си подквасете. Хора, лесно е и е добро и вкусно! Повечето от вас не са яли истинско мляко да видите каква е разликата.
  • 11 Светна ми ламБата

    19 0 Отговор
    Точно така е. Фабричните млека по БДС или не няма как да имат каквато и да е бактерия, защото ползват консерванти, които унищожават всички бактерии. Липсата на консерванти е мноооого вредна за биснеса. Уви съвременния човек няма време да приготвя сам храната си и да живее здравословно:(
  • 12 Светна ми ламБата

    12 7 Отговор
    ...а съвсем друг е въпроса дали въобще млечните продукти са полезни !!!
  • 13 Доктор Морков

    1 1 Отговор
    Защо “за съжаление”? Аз да не съм жена!
  • 14 Протестирам!!!

    9 1 Отговор
    Това е дискриминация за жените🤣🤣🤣
  • 15 Orthodox

    21 4 Отговор

    До коментар #4 от "заз на газ":

    Не, в киселото мляко не слагат консерванти, там проблемът е друг. За да бъде трайно (по комерсиални подбуди) и да не се разваля за няколко дни, както истинското през соца, след като се подкваси и стегне, го пастьоризират. Това е загряване до 60 градуса за 30 минути, при което бактериите от закваската умират. Те вече "са си свършили работата" - пресекли са течното прясно мляко, и вече са ненужни, за да развалят готовия продукт, който обаче само се нарича "кисело мляко", а си е просто банален йогурт, какъвто има на много места по света. Защото в него го няма живия лактобацилус, от който идват големите ползи за здравето. Ама така ще е, щом бизнесът иска траен продукт, който не се разваля със седмици...
  • 16 Яжте

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да но":

    Не се заблуждавайте, истинското мляко е само от кравата и то ако ти си го издоиш :)

    Коментиран от #17, #19

  • 17 criminal

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Яжте":

    А ако кравата е яла трева с консерванти ??? 😂
  • 18 Дан

    11 1 Отговор
    Все пак спокойно оства нещо, като полезна бактерия в купеното кисело мляко . Но те са може би 3-4 фирми на нашия пазар. Нали от него заквасваме домашното кисело мляко. Инъче с менте не може да се подкваси.
  • 19 злобар

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Яжте":

    Особенно натурално и чисто е от породистата крава Терезка Мей.
  • 20 hmhmhm

    3 2 Отговор
    Ало учените как открихте че две бактерии имат връзка с рака който е проблем свързан с ДНК синтетазния комплекс? Как открихте връзка?
  • 21 Киселото мляко

    2 2 Отговор
    Има голяма трайност, на хладно и тъмно, ако се вакуумира в стъкленият буркан, след охлахдането му! Личен дългогодишен опит! Колко време трябва да кипи млекото, какво живо остава в него? Закваската е носител на бактерията! Колко време се заквасва? При какви условия? В пластмаса това не може да се случи!
  • 22 Гост

    2 2 Отговор
    Глупости на търкалета точно пък американците да не ми говорят
  • 23 Количеството,

    2 0 Отговор
    На веществата, в дебелото черво , се отстраняват в комбинация, на кисело мляко и друг природен продукт! Ама защо им е да знаят....
  • 24 КОНСЕРВАНТИ И БОКЛУЦИ

    5 0 Отговор
    За проба оставих 1 БР Боженци 1бр Верея на стайна температура след 20 дни ги отворих и нищо им нямаше 😅 изядох ги да видя дали ще ми стане нещо защото изглеждаха доста свежи . Нищо не ми стана дори не се просрах с извинение . Истинското мляко се прави с истинска закваска !!! И изстържат няколко дни !!! В България и от млекарниците продават боклуци !!! Аз само съм чувал за това българско мляко ..... ял съм като малък само от истинското и вкуса няма общо с това днес . Така че спрете се с тва българско мляко !!! Няма го !!! Може да е полезно ,но го няма !!!
  • 25 Streptococci

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да но":

    Значи действа на мъжете на каква възраст?