Last news in Fakti

23 Юни, 2019 15:21 7 823 16

Леглото, в което спите, може да ви убие

  • легло-
  • убие-
  • височина-
  • матрак

Височината е важен параметър при избора на легло, за да нямате наранявания

Леглото, в което спите, може да ви убие - 1
Снимка: Shutterstock

Няма човек, който да не обича да се излежава в удобно легло и да има хубав сън. С или без половинка времето, прекарано между чаршафите, е незаменимо. Но от jenata.blitz.bg разкриват как спалнята ни може да ни убие без дори да подозираме.

Повечето хора, когато избират легла и матраци, се ръководят от тяхната цена, външен вид, както и ширината и дължината им. Въпреки това, мнозинството не обръщат внимание на височината на леглото. Междувременно този параметър играе изключително важна роля.

Защо това е важно?

Американски учени в резултат на дългогодишни изследвания са установили, че най-травматичното място във всяка къща е обикновено именно леглото ни. Според данните, причината за нараняванията най-често стават при падане от леглото. Освен това ежегодно умират около 450 жители на САЩ, които падат от леглото по време на съня си.

Ето защо ръководителят на проекта, проф. Карол Полак-Нелсън, обобщи работата, като заяви, че производителите на мебели трябва да се погрижат за параметрите на леглото в съответствие с анатомичните особености на човека.

Според специалисти от Центъра за изследване на нараняванията, намиращи се в американския град Санта Барбара, 75% от децата под 10 години получават различни наранявания при падане от високо легло, което не им подхожда нито по възраст, нито по височина. Най-често това са двуетажни легла. Освен това широко разпространените последици от подобни инциденти са били счупвания.

Според учените едно от най-мръсните места в къщата е подът под леглото. Прекалено ниските мебели правят почистването много трудно. Немски учени, които са изследвали състава на градския прах, твърдят, че той представлява по-голяма заплаха за човешкото здраве от селския прах, тъй като съдържа такива вредни вещества като кадмий и олово.

Азиатски, американски и европейски стандарти

Стандартите относно височината на леглото са разделени на 3 вида. Според азиатската версия, тази стойност е 20-30 см. В азиатските страни леглото най-често се състои от татами - етаж директно на пода, нисък под или легло с къси крака.

Така наречената американска стандартна височина на леглото варира от 80 см до 1 м.

Европейският тип е кръстоска между американските и азиатските варианти. Височината на такова легло е малко над 0,5 метра. Според учените именно този стандарт е оптимален за човешкото тяло. Факт е, че средната височина на човек от подметката до коляното е приблизително 60-65 см. Така, седнал на леглото, долните крайници се оформят под прав ъгъл. Достигането на пода от тази позиция е много по-лесно и по-безопасно. И гръбначният стълб не страда от прекомерни натоварвания при повдигане или клякане на леглото.

Оптимална височина на леглото

Според експерти оптималната височина на леглото е от 40 до 65 см, в зависимост от височината и възрастта на собственика. Младите хора могат да изберат легло в долните граници на тези стойности, но по-възрастните хора е по-добре да използват легла с височина около 60 см.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    44 5 Отговор
    Абе кой ги пише тези простотии...? И кои идиоти ги публикуват...?
  • 2 no name no face no number

    20 5 Отговор
    Тия гмо та с промити мозъци и по 400 кг парчето дето си возят лакомите шкембета в колички и от 20см да паднст ще се гътнат.От помиярска нация акъл не искам
  • 3 Аз съм

    21 1 Отговор
    Те Американците и докато пият вода умират.
  • 4 Като бях млада и здрава...!

    4 3 Отговор
    Спях и на стол и на пружина....!Това е като приказката,, Принцесата върху граховото зърно,,...! Млад ли човек, не ли е глезав, всичко му се вижда пух...! Камерите и клюкарите, все още говорят....! Но аз няма да говоря, имам баялдъ....!!!
  • 5 Малоум

    19 1 Отговор
    Грандоманщината ги убива! Ако трябва да изпие глътка вода - ще изпие американска глътка дето ще го удави заедно със съседа, ако е легло - ще пада пет минути, щото е американски голямо, те затова са масово и толкова тъпи, щото са американски тъпи...
  • 6 Когато бях оФчарка....!

    14 2 Отговор
    И оФФФците пасях, в храстите одех по нужда и под звездите спях. Не ми требеше ни легло, ни мъж... барах се сама между краката и си наврях даже гегата веднъж...!

    Коментиран от #8

  • 7 Bubbles

    1 5 Отговор
    ИМААААААААА, Не понасям да лежа дори когато съм болен!
    Това че повечето хора за мъзеливи ленивци не означава че всички са такива.
  • 8 Врачка

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Когато бях оФчарка....!":

    Познах те Лорче щом става въпрос за геги и навиране ти си там . Продължавай с гегата това ще ти остане.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Колито

    0 8 Отговор
    Най вредния прах е руският , съдържа радиация и простащина!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Арабско легло...!

    2 0 Отговор
    Мечта....!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 баба

    0 0 Отговор
    Тъпа статия. Ама 5 000 гледания.
  • 15 ЕКСПЕРТА

    1 0 Отговор
    А НАЙ БЕЗОПАСНО Е, СЛАГАШ МАТРАКА НА ЗЕМЯТА, И СЕ ТРЪШАШ СПОКОЙНО ДА СПИШ,БЕЗ ДА ПАДАШ ПО ВРЕМЕ НА СЪН.
  • 16 Хаджи Христо

    0 0 Отговор
    Венелино, ти пиеш ли си редовно хапчетата?