Last news in Fakti

8 Юли, 2019 16:12 4 049 6

Разхвърляният дом разкрива някои психологически проблеми

  • разхвърлян дом-
  • психологически проблеми-
  • психология-
  • хаос

Моят дом е моята крепост

Разхвърляният дом разкрива някои психологически проблеми - 1
Снимки: shutterstock

Несъмненено всеки е чувал израза „творчески хаос“. Обикновено това е извинението на креативните хора, които стоят над битовизмите и нямат време да подредят пространството около себе си. Или пък за мързеливите… Можете да си направите много изводи за някого по безпорядъка в дома му.

Ето няколко примера:

Ако всички боклуци са скрити в чекмеджета, кутии, кашони, пликове и т.н., то на пръв поглед апартаментът изглежда направо чудесно. Стига да не отворите вратата на някой долап или чекмедже по грешка. Тогава рискувате да се стоварят върху главата ви кутии и други подобни. Подобно жилище издава характера на своя обитател – държи да изглежда добре пред другите, да създава добро впечатление, но нещата не са такива в същината си. Обикновено такива хора са прикрити и неискрени.

Ако всичко в дома е много старо и неподдържано, това говори за липса на усилие към подобряване качеството на живот. Представете си дом, в който кранчето капе от години или седи една отчупена плочка в банята, или ви канят да седнете в едно и също захабено кресло. Обикновено хората, които живеят в подобни условия, вярват, че положението е временно. Или са големи оптимисти и гледат на света през розови очила, или не проявяват инициативата да подобрят условията си на живот.

Ако на работното място цари пълен безпорядък, е възможно да става дума за високо самочувствие и духовна незрялост. Тук важи и правилото, че ако вие се оправяте добре в собствения си хаос, то тогава не би трябвало да е проблем. Но, съгласете се, че подреденото бюро прави много по-приятно впечатление и предразполага към спокоен разговор.

Ако мивката, кошът за пране или кофата за боклук са вечно препълнени, говори за постоянно отлагане на неприятните задължения. Да, малко са хората, които обичат да чистят, да бършат прах, да перат простират и т.н., но тези неща така или иначе са част от ежедневието ни. Човек трябва да си създаде рутина, с която да ги върши. Ако постоянно отлагате неприятната работа от днес за утре, това не говори добре за вас от психологическа гледна точка – значи, че сте човек, който си затваря очите за проблемите или е склонен да направи всичко възможно, за да ги заобиколи, но не и да се изправи очи в очи с тях.

Ако домът изглежда прекалено стерилен, сякаш никой не живее в него, това не създава чувство на уют. Понякога така изглеждат домовете на работохолиците, които се прибират едва ли не само за да спят като на хотел. Възможно е обаче това да е дом на човек, който очаква някой друг, например бъдещата му половинка, да се появи и да внесе уют в дома му, вместо да приеме, че сам е отговорен за живота си.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    17 3 Отговор
    И аз събирам Алумин и не го връщам на пункта събирам го в случай на война с извънземни цивилизаци агресори, да имаме метал за оръжия!

    Коментиран от #2, #3, #5

  • 2 Иво

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    гледай сериала Altered Carbon
  • 3 Вторични

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Станахме двама, брат!
    Аз за всеки случай , събирам и стари вестници, та преди да си запаля печката да си припомня някоя и друга новина, па като ми стане смешно, ела гледай как горят!
  • 4 Абе аз ли съм дебил

    2 5 Отговор
    Или журналята са по дебилни
  • 5 Ники

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Събирай чугун
  • 6 Нинова

    3 0 Отговор
    Бoйко по време на сekс ми къcа дрехите и ги разхвърля по земята. Но винаги ми купува нови, глези ме...