Last news in Fakti

9 Юли, 2019 16:12 6 383 10

Ракови гени карат еленските рога да растат (ВИДЕО)

  • рога-
  • елени-
  • рак-
  • гени-
  • ракови гени-
  • растеж-
  • учени-
  • наука

А какво ли могат да предоставят на науката рогата на кравите, говедата и овцете, например?

Ракови гени карат еленските рога да растат (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Рогата са едни от най-бързо растящите кости в животинското царство: елени, лосове, уапити и северни елени успяват да се сдобият с рога, дълги до половин метър само за месец преди сезона на чифтосване.

Сега изследователите, изучаващи техните геноми, са открили как е възможно това.
Оказва се, че за бързият растеж на тези костни образувания до някъде са виновни гените, които насърчават и потискат рака. Това предполага, че костната им тъкан може да разкрие нови начини за борба с рака.

Проучването започва, когато учени в Китай и техни колеги в чужбина проследяват геномите на 44 преживни животни, включително крави, елени, жирафи, овце с рога и други бозайници, които имат сложни стомаси за смилане на растенията.

Ракови гени карат еленските рога да растат (ВИДЕО)
уапити

Много от тези преживни животни имат костни израстъци, включително покритите с кожа костни израстъци на жирафа; рогата на кравите и дивите бикове, които имат допълнителна твърда обвивка; тези на вилорогата антилопа, при които това допълнително натрупване пада всяка година; и рогата на елените и лосовете, които всяка година падат, за да израснат наново през следващата пролет - по-големи и по-внушителни.

След това учените потърсили гените, лежащи в основата на еволюцията и развитието на техните рога.

Куанг Ки генетик от Северозападния политехнически университет в Сиан, Китай, и колегите му набелязали кои гени са активни в 16 живи тъкани от овце, кози и елени, включително и техните рога.

Те също така оценили кои гени са активни в развиващите се ембриони на някои животни. Така те открили, че всички съвременни преживни животни, които притежават един или друг вид рога, всъщност произлизат от един общ прародител.

Ракови гени карат еленските рога да растат (ВИДЕО)
лос

Нещо повече, тези нови структури се появяват, когато гените, които помагат за изграждането на нервни, костни и кожни тъкани, се променят и станат активни във формирането на тези костни израстъци, заявяват учените пред списание Science.

По-специално, промените в гените, участващи в образуването на кости и развитието на ембрионална тъкан, наречена неврален гребен, вероятно са помогнали за развитието на рогата на първо място. Като още едно доказателство за единния им произход, китайският воден елен и два вида мускусни елени, които нямат рога, имат обща мутация в един от гените, свързана с образуването на кости.

При обикновените елени изследователите откриват осем активни гена, които обикновено участват в образуването и растежа на ракови образувания или тумори. Това показва, че растежът на рогата е по-скоро подобен на този при рака на костите, отколкото на растежа на типичните кости.

Ракови гени карат еленските рога да растат (ВИДЕО)
благороден елен

Въпреки това, за разлика от рака на костите, където туморите растат неконтролируемо, растежът на рогата е строго регулиран от активността на туморно-потискащи и тумор-инхибиращи гени, заявяват от екипа.

"Еленовите рога използват по същество контролирана форма на растеж на рака на костите", казва Едуард Дейвис, еволюционен палеобиолог от Университета в Орегон в Юджийн, който не е участвал в изследването.

"Участието на тумор-промотиращите гени не е изненадващо, изненадващо е участието на контролиращите рака гени", казва още той.

Ракови гени карат еленските рога да растат (ВИДЕО)

Участието на двата вида гени при растежа на рогата може би има далеч по-важна и голяма роля от тази. Потискащите рака гени, които поддържат растежа на еленовите рога под контрол, също предпазват тези животни от рак като цяло, казва Ки.

Зоологически градини, например, са документирали, че процентът на рак при елените, е пет пъти по-нисък от този при други бозайници, казва Дейвис, според който това може да е "щастлива случайност" или да се дължи на еволюцията на рогата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 1 Отговор
    и ся....жИната като ми тури рога, няма да фана рак ли?
  • 2 Госあ

    1 3 Отговор
    Ооо интересно, много интересно. Не случайно Миленчето цитира Science. Това е разликата между комунистически Китай и олигархичната путинова Русия. Науката. Китай връщат все повече хората си от сак, Европа и Япония със възможности и заплащане, че дори привличат чуждестрани такива. А путя ги репресира и гони. За него са ценни само тия, дето праат бомби и ракети. Действително се оказва че Русия е най голямата империя на злото заради командирите си. Всъщност сащ идват много открития и технологии за доброто на човека. Мисля че след болшевиките Русия основно произвежда оръжие,а умовете и са далеч от родината си.

    Коментиран от #6

  • 3 El chochone

    1 0 Отговор
    СА СНИМКИТЕ ,ДОБРЕВ,КУТЕВ,И СТАНИШЕВ
  • 4 Госあ

    0 0 Отговор
    * Освен геномите са анализирани и транскриптомите със сигурност , а би трябвало да има или да се правят и протеоми. Но без нокаут или хетероложна овърекспресия си остава хипотеза. Предполагам ще го направят китайците. Те правят жаби без глави и хора които не могат да се разболяват от СПИН,на елени без рога ли няма да направят ;)
  • 5 Дедо ви

    3 0 Отговор
    Значи е полезно това че съм рогоносец !...
  • 6 0007

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Имам оферта за тебе - що не вземеш да се .....

    Коментиран от #9

  • 7 А рибите на българите

    1 0 Отговор
    Не растат поради рак, а от мерак
  • 8 А рогите на българите

    4 0 Отговор
    Растат не поради рак, а от мерак
  • 9 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "0007":

    много поздрави на путя като емигрираш в неговото царство. а офертата си я ....
  • 10 Трачева ми е вече номер 1

    0 0 Отговор
    Задмина венчето по тъпотий