Last news in Fakti

27 Май, 2012 07:07 3 181 0

Правата на болния в Германия

  • болния-
  • права-
  • германия

На всекиго се случва да се разболее и да не може да отиде на работа. При което важат определени правила, но те не винаги са достатъчно ясни. Как стоят нещата в Германия, информира Дойче веле.

Този, който не е в състояние да работи, е задължен да информира преди началото на работното време по телефона или с факс началника си. А не портиера или някой колега. Като начало посещението при лекаря може да почака, тъй като ако отсъствието по болест не надвишава два дни, бележка не е необходима. При това служителят не е длъжен да съобщава на началника си какво е заболяването му - болният си е болен. Но оттам не следва, че непременно трябва да си остане в леглото.

Специалистът по трудово право Мартин Прьопер обяснява, че ако лекарят препоръчва на пациента да остане на легло, последният ще трябва да спази препоръката. Могат да му бъдат предписани болнични и по друга причина, която не нелага непременно да остане на легло - в такъв случай пациентът може да ходи на пазар, да посещава различни служби, да ходи на кино. "Важното е поведението на болния да е такова, че здравето му максимално бързо да се възстанови", посочва адвокатът Прьопер.

Всичко с мяра!

Толкова по въпроса за теорията. На практика обаче боледуването нерядко води до конфликти, ако например някой колега те забележи да се разхождаш навън. Неприятности може да има и този, на когото му се случва да отсъства по-често. В някои учреждения при наличието на определен брой болнични дни съответният сътрудник се извиква на разговор, за да се установи дали отсъствието се дължи на лични или на служебни причини и да се потърси решение. Големите фирми имат специални звена, създадени именно за такива случаи.

Да уволниш някого поради прекомерно отсъствие по болест обаче съвсем не е лесно. От една страна, заболелият изобщо не е длъжен да оповестява диагнозата си, дори и да е хронично болен. От друга страна, работодателят има определени ангажименти към служителя и би трябвало най-напред да му предложи място, на което болестта не би му попречила да работи. Това би трябвало да бъде доказано и пред съда. По този повод адвокатът Пьопер препоръчва на двете страни да си сътрудничат. Трябва да се има и предвид, че всеки засегнат достатъчно познава обстановката в службата и условията за работа. И може най-добре сам да прецени какво да каже на своя шеф за болестта си и какво - не.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА