13 Август, 2019 10:19 14 570 3

Рецепта на деня: Пълнени патладжани с кайма на фурна

  • патладжан-
  • на фурна-
  • какво да сготвя-
  • пълнени патладжани-
  • кайма

Накрая се запичат с настърган кашкавал

Рецепта на деня: Пълнени патладжани с кайма на фурна - 1
Снимка: Shutterstock

Пълнените патладжани с доматен сос и кайма са ястие, което може да се отнесе до много национални кухни – от Средиземноморието до Далечния Изток, зависи какви подправки се добавят. Ето най-основните насоки как да ги сготвите:

Необходими продукти:

3 патладжана

1/2 кг кайма

1 глава лук

50 мл. олио

1/4 връзка магданоз

1/2 ч.л. червен пипер

1 щип. черен пипер

1 щип. кимион

сол

100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и разполовяват по дължина. Издълбават се с лъжица, за да се получат лодки. Те се посоляват и се оставят настрани да пуснат горчивия си сок. След около 15 минути се изплакват, подсушават се и се подреждат в тавичка. Поливат се с олио (50 мл.) и се пекат до омекване.

През това време лукът се нарязва на ситни кубчета. Задушава се в малко олио, докато стане прозрачен, след което към него се добавят каймата (1/2 кг) и издълбаната вътрешност на патладжаните, предварително накълцана на ситно. Всичко се задушава добре, докато каймата стане на парченца и се зачерви. Накрая се добавят червеният пипер (1/2 ч.л.), черният пипер (1 щип.), кимионът (1 щип.), солта и ситно нарязаният магданоз (1/4 връзка). Всичко се разбърква и с получената плънка се пълнят вече омекналите при печенето патладжани.

Напълнените патладжани се връщат обратно във фурната, за да се изпекат до пълна готовност на зеленчуците и месото и минута преди да станат готови, се поръсват с настърган кашкавал (100 г), пише 1001recepti.com. Щом той се разтопи, се изваждат от фурната и по желание се украсяват с пресен магданоз или босилек.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патладжан е,, умряла душа,,...!

    5 6 Отговор
    За нищо на света...! Изяш каймата, хвърли изгорели и мазен патладжан...!
  • 2 Анонимен

    2 4 Отговор
    Луди ли сте? Каква кайма в тия жеги...
  • 3 гост2

    2 4 Отговор
    Ама Патладжана трябва да е ТУРСКИ-ГОЛЯМ,иначе не става..