ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Пълнени патладжани с кайма на фурна

Накрая се запичат с настърган кашкавал

Публикувана: 13 Август, 2019 10:19
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8110
Рецепта на деня: Пълнени патладжани с кайма на фурна
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.

Пълнените патладжани с доматен сос и кайма са ястие, което може да се отнесе до много национални кухни – от Средиземноморието до Далечния Изток, зависи какви подправки се добавят. Ето най-основните насоки как да ги сготвите:

Необходими продукти:

3 патладжана

1/2 кг кайма

1 глава лук

50 мл. олио

1/4 връзка магданоз

1/2 ч.л. червен пипер

1 щип. черен пипер

1 щип. кимион

сол

100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и разполовяват по дължина. Издълбават се с лъжица, за да се получат лодки. Те се посоляват и се оставят настрани да пуснат горчивия си сок. След около 15 минути се изплакват, подсушават се и се подреждат в тавичка. Поливат се с олио (50 мл.) и се пекат до омекване.

През това време лукът се нарязва на ситни кубчета. Задушава се в малко олио, докато стане прозрачен, след което към него се добавят каймата (1/2 кг) и издълбаната вътрешност на патладжаните, предварително накълцана на ситно. Всичко се задушава добре, докато каймата стане на парченца и се зачерви. Накрая се добавят червеният пипер (1/2 ч.л.), черният пипер (1 щип.), кимионът (1 щип.), солта и ситно нарязаният магданоз (1/4 връзка). Всичко се разбърква и с получената плънка се пълнят вече омекналите при печенето патладжани.

Напълнените патладжани се връщат обратно във фурната, за да се изпекат до пълна готовност на зеленчуците и месото и минута преди да станат готови, се поръсват с настърган кашкавал (100 г), пише 1001recepti.com. Щом той се разтопи, се изваждат от фурната и по желание се украсяват с пресен магданоз или босилек.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Патладжан е,, умряла душа,,...!
1 Отговор
За нищо на света...! Изяш каймата, хвърли изгорели и мазен патладжан...!

Оценка:
-6 +5

Анонимен
2 Отговор
Луди ли сте? Каква кайма в тия жеги...

Оценка:
-4 +2

гост2
3 Отговор
Ама Патладжана трябва да е ТУРСКИ-ГОЛЯМ,иначе не става..

Оценка:
-4 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5