17 Август, 2019 00:30 37 293 70

Пенисът се променя с възрастта

  • пенис-
  • размер-
  • възраст

Експертите сочат две причините за промените, засягащи размера на пениса

Пенисът се променя с възрастта - 1
Снимка: Shutterstock

Не е тайна, че сексуалната функция при мъжа се променя с напредването на възрастта. С намаляване на количеството на половия хормон тестостерон, отделян от организма му, периодите за постигане, първо, на възбуда и после, на еякулация стават по-продължителни. Ерекцията след първия полов акт, не е невъзможна, но и тя изисква повече усилия и време.

Възрастта след четиридесет е свързана и с отделяне на по-малки количества еякулат и по-ниско качество на спермата.

Периодът между 40 и 70 години носи своите предизвикателства за мъжа, тъй като все по-често му се налага да се справя с притеснително появяващите се признаци на еректилна дисфункция. Процентът на „можещите“ мъже в този период пада драстично от 60 % до 30 %, по данни на американско специализирано проучване.

След четиридесетте при мъжете се появяват и проблеми с уринирането. Отслабването на струята при уриниране се дължи на последствията от отслабналата мускулатура на пикочния мехур и в много случаи на увеличение на простатната жлеза, което влияе и на сексуалния живот и потентност.

Според американските специалисти и проведени от тях проучвания, мъжете след 40-те имат опасения и се страхуват от промени с размера и формата на външните им полови органи, които много по-често са основната причина за отказа им от сексуални преживявания.

Действително пенисът се променя. Срещат се две съществени изменения. Главичката на пениса (глансът) постепенно губи лилавия си оттенък, в резултат на забавения кръвопоток. Наблюдава се и слаба загуба на пубисното окосмяване, което също би обезпокоило някои.

Защо намалява кръвооросяването и до какво води това?

С възрастта мъжът е склонен да наддава на тегло. При натрупване на мастни тъкани в ниската част на корема, се наблюдават някои промени, свързани с размера на пениса. По принцип натрупването на голямо количество мастни тъкани около пубисната кост, само визуално „скъсява“ дължината на органа, подчертават експерти от Университета на Калифорния, Сан Франциско. „Понякога това е силен аргумент пациенти с наднормено тегло да се мотивират да отслабнат.“, споделя д-р Роналд Тамлър, директор на Програма за мъжко здраве от болница „Маунт Синай“ в Ню Йорк.

Намаляването на дължината и дебелината на пениса е незначително. Например, при дължина от 15 см през тридесетте години, на 60-70 години може да се очаква намаляване до дължината 13-14 см.

Експертите сочат две причините за промените, засягащи размера на пениса: наличието на мастни субстанции (плаки) в малките кръвоносни съдове на половия орган и тяхното бавно отстраняване от кръвопотока. Наличието на мастни клетки забавя кръвообращението и рефлектира на кръвооросяването. Т.е. причините за по-малкия размер са същите, които водят до развитие на известното заболяване атеросклероза, при което се образуват уплътнения в коронарните съдове, условие за поява на сърдечни атаки. Така че добрата профилактика срещу атеросклероза, правилният начин на хранене и двигателната активност, които да освобождават тялото от излишния холестерол, ще се отразят положително и в насока удължаване на активния сексуален живот.

Другата причина за "свиването" на размера на пениса се крие в относителното намаляване на еластичността на колагена в клетъчните слоеве, покриващи кавернозните му тела. Ерекцията се осъществява с изпълването с кръв на тези кавернозни тела, а уплътненията в кръвоносните съдове са причина за по-слабия приток на кръв, забавяне и по-слаба ерекция.

От началото на четиридесетте тестисите също започват да намаляват размера си. Докато при тридесетгодишния мъж са около 3 см в диаметър, при 60-годишния са около 2 см в диаметър.

При мъжете на средна възраст все по-често се срещат случаи на изкривяване на пениса. Състоянието е познато като болест на Пейрони. Изпитва се дискомфорт и болка при ерекция и невъзможност за осъществяване на коитус, заради образуване на тъкани, които придърпват и изкривяват формата на органа. Диагнозата се поставя от специалист и изисква оперативно отстраняване на тъканите, водещи до изкривяването.

По данни на множество проучвания чувствителността на пениса при мъжа също се мени, става по-слаба. Не е ясно дали по-плътният контакт и други похвати дават по-висок резултат в достигането на оргазъм.

Според специалистите промените, свързани с пениса не са причина да повлияят на сексуалния живот на мъжа. Едно от последните изследвания, включващо 2213 мъже, показва намаляване на еректилната функция, либидото и способността за еякулация, но само при тези, които изпитват лична неудовлетвореност от секса, пише Puls.bg. А най-добрият начин един мъж да изпитва задоволство от секса е, когато е в състояние да достави удоволствие на своята партньорка. За това, категорични са медиците, не се изискват подвизи в леглото или голям пенис.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион

    106 16 Отговор
    Сигурно тия младите наркоманчета на по 20-25 год са много потентни или тези където са заглолили кратуните вече от липса на тестостерон!

    Коментиран от #9

  • 2 Йосип Броз Тито

    107 19 Отговор
    Истина е!
    Затова човек трябва да си прави кефа докато е млад! Колкото повече мадами боцнеш, кяр е!
    Дай Боже повече да има и това е! Животът е кратък, трябва да е..м!...

    Коментиран от #34, #56

  • 3 Бесен Язовец

    132 20 Отговор
    ПИШКАТА Е МУСКУЛ И ТРЯБВА ДА СЕ УПРАЖНЯВА ЧЕСТО КАТО ВС. МУСКУЛИ ЗА ДА БАЧКА НОРМАЛНО!!!!

    Коментиран от #11, #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 брях

    72 1 Отговор
    Че то туй още древните египтяни преди 5000 гидини са го установили бря,а и са го нарисували по стените без да са имали толкуз образовани дохтори кат ся!
  • 6 ПЕРГИША

    65 5 Отговор
    Какво струята? аз нема да гасим горски пожари с тая струя!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПЕРГИША

    69 4 Отговор
    Отвара от Бабини зъби - Трибул терестис или магарешки трън и ще се върнете в пубертета!

    Коментиран от #23

  • 9 Алфа Ромео

    55 12 Отговор

    До коментар #1 от "Скорпион":

    Плешивите не се ли водеха по-потентни, или аз се бъркам?

    Коментиран от #10, #50

  • 10 Скорпион

    26 42 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа Ромео":

    Бъркаш ти! Що жените са по слабо окосмени от мъжете? Отговор :щото имат по малко тестостерон в организма!

    Коментиран от #20

  • 11 асад

    24 9 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Виждам, че биологията ти куца....марш обратно в 5ти клас
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Йода

    38 21 Отговор
    Дали ти ще е*еш или тебе ще е*ът , не е важно , важното е да имаш редовен полов живот !
  • 16 Дедо

    50 15 Отговор
    Всичко е до човека и мерака , на 43 правех по 4-5 тека на вечер , а сега съм на 60 и едвам ги докарвам до 1-2 .А главата ми е плешива колкото долната .
  • 17 Корнелия

    48 5 Отговор
    Моят продължава да расте , не знам какво ще правя .

    Коментиран от #18

  • 18 Троянеца

    33 2 Отговор

    До коментар #17 от "Корнелия":

    Прави са хората, аз съм на 60 и вече ще правя бенефис на малкия.

    Коментиран от #47

  • 19 ЕКСПЕРТА

    18 2 Отговор
    УДЪЛЖАВАНЕТО НА ПЕНИСА СТАВА С ГЛАД,ГЛАД И ГЛАД ДО ЖИВОТ ГЛАД.
  • 20 Говориш глупости

    38 6 Отговор

    До коментар #10 от "Скорпион":

    При многото тестостерон косата пада защото излишъкът се преобразува във дехидротестостерон които води до оплешивяване а не че нямаш тестостерон..но всичко е строго индивидуално
  • 21 Спортуваите редовно

    21 11 Отговор
    С тежести и кардио тичане плуване и може да си биете по малко тестостерони и хормон на растежа
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Митю

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕРГИША":

    ако не си го изживял
  • 24 хах

    24 3 Отговор
    След дългогодишни проучвания, авторката на статията заключи
  • 25 бай Иван

    73 6 Отговор
    Вероятно има нещо вярно, но не е написано най важното. На 60-70 годишния мъж ако му падне една 20-30 годишна жена става като млад жребец.
    Много зависи какво има срещу себе си.
  • 26 МАГАРЕ

    37 3 Отговор
    За времето за презареждане е вярно.На 19 като бях ми трябваше 1 мин.Сега съм на 33 и поне 7-8 мин.Имам чувството ,че за 1мин сега е невъзможно. Спортувам тежести и кардио,не пия почти никакъв алкохол.Обаче на 19 повече от 10 мин не изкарвах без да свърша,а сега си клатят като магаре по 1 час с което времето за презареждане отпада.
  • 27 Гостилничаря

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Пълни глупости!

    Коментиран от #29

  • 28 Вълк

    38 1 Отговор
    На стария вълк ,агнешко му се хруска!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Браво Вени........

    14 0 Отговор
    Добре си развила статията.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ШЕФА

    27 5 Отговор
    Всяко нещо с времето си.И сега блъскам като луд и пръскам по една шепа калцок.Моята вика нямаш наебаване бе чук особенно като я обърна на задна прашка.
  • 33 Регина

    19 23 Отговор
    Затова жени, правете секс с млади мъже, сухите чушки не са ни нужни!
  • 34 както казваше един дядо....

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Йосип Броз Тито":

    преди имах Буй за две кожи, сега имам кожа за два Буя.
  • 35 Съвет до по младите

    37 3 Отговор
    Най важното е редовно да го използвате не само за уриниране. Гледйте да еб... поне 3–4 пъти в седмицата, ако няма кой, Мара Шепова винаги е на разположение, ако искате да ви служи вярно до дълбока старост.
  • 36 Koko

    77 1 Отговор
    Аз не зная какво мислят експертите, но ще споделя следното.
    Размерът на пениса зависи от възбудата, а не от възрастта. А възбудата зависи от мАтряла.
    Рядко, много, много рядко красавица прави Добър секс.
    Същото важи и за цицорестите.
    Една опитна жена прави пениса на мъжа точно толкова голям и твърд, колкото на нея и се иска. И го ползва толкова дълго, колкото и трябва.
    Умната жена е умна и в леглото.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Яж ми путката фалшив изрут

    3 7 Отговор

    До коментар #37 от "Лора":

    Хермафродит Тончу, хуя ти колко см и маймунски млечни жлези...! Егати изруда, това да си нито мъж, нито жина, доста уродливо нещо...! Ти ближи и се радвай на педераса като тебе...!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 hmhmhm

    3 0 Отговор
    и от банковата сметка също ...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пий си хапчетата

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Пелтекът":

    Бе куку 🤣🤣🤣
  • 45 vasik atanasova

    15 2 Отговор
    демек да умираме тези дето сме над 40 г
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 mi ta ka

    15 1 Отговор
    с две думи... чукайте всеки ден за здрава простата и твърд Х..й
  • 49 Сергей Владимирович Безкуров

    12 3 Отговор
    Аз цял живот карам на чεκuu и хич не ми пука. Един мъж колкото е по-пристрастен към uδαнumy, толкова по-зле за него...излишен разход.
  • 50 Роско

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа Ромео":

    По-потентни са, но по-рядко им се удава да го докажат.
  • 51 Порно

    16 1 Отговор
    Не съм в първа младост , ама като съм с младо и свежо момиче , рипа като войнишки. Като реша да уважа някоя наборка , тя сама си знае , че първо трябва здравата да смуче.
  • 52 Сандокан

    9 0 Отговор
    След 60 ще сме изобретателни! Ползваш земното притегляне в своя полза (отвес) и при подходяща поза пак ще се получи.
  • 53 Маркс

    6 2 Отговор
    Моя го мерят на всеки рожден ден и дава плюс 1 сантим
  • 54 Васко Джибрата

    9 1 Отговор
    На мен когато най-много ми се ще , по ми се пие !
  • 55 Доколенков

    13 0 Отговор
    Има нещо верно преди го вкарвах а сега го спускам
  • 56 Бай Фуй

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Йосип Броз Тито":

    Йосипе прав си. Имах един шеф и като млад съм запомнил 2 негови лафа-Каквото боднеш на вилицата и на уйа си ....това ще ти остане и другият-....беш не... беш на уйа времето му минава.
    .
  • 57 Смаляване

    5 4 Отговор
    Вярно е за намаляването на размера. Преди ми беше 13 см в ерекция,сега съм на 42 и ми се смали към 9 см ако е в пълна ерекция..ако не е на 100% е 7-8 см.
  • 58 разковничето

    8 6 Отговор
    Пълни тъпотии ! На 65 съм и нямам никаква промяна в потентността , нито пък палавника ми е намалял като размер ! Но никога не съм пропускал ден без секс !
  • 59 стефчо

    9 2 Отговор
    Ако съдя по себе си,ми стана по-малък и по-мек след 45 години. Така че действайте докато сте млади и скачайте на булките всеки ден. ПОсле само спомени и приказки на маса....
  • 60 ZUKA

    1 8 Отговор
    I mujko i jensko, sqkakvo 4ukam
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Кур Тур Трегер

    14 0 Отговор
    Хората са различни възможности ! Гена , начина на живот , определящи фактори ! Едни го могат и на 80 други и на 40 се сдухват ! Естествено ,че вторите не могат да повярват ,че първите го могат !Това е положението !
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Фотев

    2 1 Отговор
    Виждал ли си пишката на язовец. Като побеснее става още по-малка. И да я ползваш, най-много да я повредиш. Къде се навираш барабар с хората ?
  • 65 Окото на бурята

    3 0 Отговор
    Браво! Вече знаем много за пениса.
  • 66 Петльо

    4 0 Отговор
    Моят расте, но не старее :)
    ПП. В един от сравнително новите ни сериали, някакво село беше на фокус, щяха да правят хранителни добавки за ерекция. Актьор беше Кръстьо Лафазанов и героя му каза на колегата: "Всичко е в главата/съзнанието/мисленето". Така, че бъдете сигурни нещата в основата са си психологически.
  • 67 Курдоколенко

    3 0 Отговор
    Апетитът идва с яденето!Секс глад !Природата иска продължение на рода!Дава малко удоволствие а в замяна иска деца!Никой не може да я надхитри!

    Коментиран от #68

  • 68 Питагор

    0 3 Отговор

    До коментар #67 от "Курдоколенко":

    Не си съвсем прав. Човек е по-битър от природата. Бях около Фукушима. И се къпах в държавата Меер. Нещо ми стана и сома стана 40 на 10 Санта. Като вървя и се клати наляво надясно. И го вързах с ластик да не залитане по пътя. Ето, природата не е създала ластик, а хората.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Човек с фалшива осанка

    1 0 Отговор
    На един човек от Варна "спермо-пръскалото" му е било полу-изгнило от лишения, но сега е много по добре , редовно се маже с един крем, купен от секс-шоп и трябва еб* за да се разбере !!!