Last news in Fakti

11 Юни, 2012 17:48 1 270 0

Над 1000 млади лекари ще специализират с евросредства

  • млади лекари-
  • специализация-
  • евросредства-
  • ангиографска зала-
  • умбал “св. георги” пловдив-
  • десислава атанасова

Над 1000 млади лекари ще могат да започнат специализации с финансиране по европейски оперативни програми. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при  откриването на модерната ангиографска зала в УМБАЛ “Св. Георги” Пловдив. 

  Според нея откритата ангиографска зала е доказателство за нов тип мениджмънт в българското здравеопазването и е пример за много добра и разумна инвестиция, която издига нивото на медицинското обслужване на пациентите.

Това е първият в страната ангиограф на Siemens от този клас и е произведен през 2012 г. Стойността му е 2 млн. лева, инвестирани със собствени средства на болницата.  Предимствата са високата резолюция и качеството на образа, което позволява пълна гама диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. С апарата ще се извършват коронарография и ангиопластика, лечение на периферните съдове, електрокардиостимулация на различни видове пейсмейкъри и електрофизиологични изследвания на сърцето. 
   Пред журналисти министър Атанасова изтъкна, че наред с модернизирането на медицинската апаратура, Министерство на здравеопазването отдава голямо значение на  инвестициите в развитието на младите специалисти, защото това гарантира добрите резултати в системата на здравеопазването през следващите години. Нормативната основа в тази област вече е готова и Наредба 34 за специализациите предстои да бъде публикувана в „Държавен вестник”.   Нов и много важен момент е и новината, че над 1000 млади български лекари ще могат да специализират по различни специалности с финансиране по линия на ЕС, поясни министър Десислава Атанасова. Това ще се реализира по ОП „Развитие на човешките ресурси” съвместно от Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. За България е голям успех, че се осигуряват европейски средства в областта на специализациите - подчерта здравният министър - тъй като по този начин ще се осигуряват максимално добри условия за реализация на младите лекари  в България .  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА