Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 14:37 5 320 11

Професор Мермерски посочи плод - витаминозна бомба

  • професор-
  • витамини-
  • полезно-
  • здраве-
  • здравословно-
  • плод

Този плод е широко разпространен в България, а професор Мермерски посочи колко точно е полезен той

Професор Мермерски посочи плод - витаминозна бомба - 1
Снимка: Shutterstock

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Такъв съвет отправя проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина.

Някои от трудовете му са преведени в САЩ. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм".

Описал е в трудовете си уникалните качества на всички плодове и зеленчуци, които често не оценяваме. Мъдростта: "Вода гази, жаден ходи!", важи особено за пловдивчани - те живеят в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегват, често от незнание, казва проф. Мермерски.

Шипковият плод е истински концентрат от множество витамини, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един-естествен продукт. Още в древността е признат като ценно и лечебно средство.

Професор Мермерски посочи плод - витаминозна бомба
Снимка: Shutterstock

Плодовете съдържат дъбилни вещества, захари, пектин, фитонциди, лимонена и ябълкова киселина, етерично флавоноиди, витамините С, В1, В2, К, А, Р, Р1, минералите калий, калций, магнезий.

Лечебните свойства на шипката са разнообразни. Действа диуретично, едновременно запичащо и кръвосъсирващо. Понижава нивата на холестерол в кръвта. Намалява чупливостта на капилярите поради наличието на витамин Р, флавоноиди. Народната медицина препоръчва шипката при коклюш, диабет, трудно уриниране, умора, дизентерия, червен вятър.

Шипките са на първо място по високто съдържание на витамин С - 500-2500 мг, витамин В1 и В2 и на второ място по каротин. От микроелементите най-добре е представен силицият.

Шипката съдържа много захари - фруктоза, глюкоза, захароза, а също така и пентозани, скорбяла, белтъчини, азотни вещества, енергични масла.

Още Хипократ е използвал шипката като противовъзпалително средство. По-късно е била използвана за лечение на рани от ухапване на куче, поради което е наричана кучешка роза. Руската народна медицина използва шипката за лечение на рани.

След издаването на книга на Йеронимус Бош използването на шипката се разширява като сироп, масло и мехлем при кръвохрачене, повръщане, възпаление на венците.

Според английския учен Полинг лечебният ефект на шипката се дължи на големи количества витамин С, което помага при простудни заболявания, нервно-психическа умора.

Причината е в антиоксидантните качества на витамина, който пречи на стареенето, на атеросклерозата, инсултите, инфарктите, предотвратява образуването на отоци и асцит.

Днес научните лаборатории откриват и други антиоксидатни в шипката, действащи в това направление -х каротиноиди, витамин Е, флавоноиди. Шипковият плод понижава кръвната захар, стимулира кръвообразуването, обмяната на веществата и повишава имунитета.

Шипката действа лечебно и при сърдечни заболявания, бъбречни, жлъчни смущения, стомашно-чревни, гинекологични проблеми, чернодробни заболявания, цирози.

Помага за предотвратяването на тумори и рак.

Професор Мермерски посочи плод - витаминозна бомба
Снимка: Shutterstock

Кои болести лекува шипката?

1. Има противовъзпалително действие и се използва за лечение на рани.

2. За повишаване на съпротивителните сили на организма и имунитета му

3. За лечение на скорбут

4. При нервно-психическа умора и простуди

5. Против инсулт и инфаркт

6. За забавяне развитието на атеросклерозата и стерилитета

7. При възпаление на стомашно-чревната и бронхиална лигавица

8. Понижава кръвната захар

9. Стимулира кръвообращението

10. Подобрява обмяната на веществата

11. Препятства развитието на гнилостни бактерии в червата

12. Подобрява сърдечната дейност

13. Подобрява дейността на черния дроб


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    3 2 Отговор
    Не може! Противоречи с написаното за зависимостта на храненето от кръвната група. Това, което е подходяща храна за тигрите, хич, ама хич овцете не щат да го пасат. И обратното!

    Коментиран от #11

  • 2 Браво Господине

    6 2 Отговор
    По средата на супер витаминозната, и здравословна статия ми " излезе" реклама на някви бургери и ни прецака здравословното мислене, Ужас!!!!!
  • 3 файчо

    5 4 Отговор
    Няма как да ядете шипки без да ги обелите. Вътре има семена които имат нежни бодлички и са доста досадни. Дебелината на стената на шипковите плодове е малка. Трябва да си обелите поне пет-шест за да усетите,че ядете нещо. Шипките имат сладък вкус,но трябва да са ярко червени,това означава,че са узрели. Колкото са по-тъмни,толкова е по-добре. Внимавайте да не са много меки,означава,че започват да гният.
  • 4 Да ме пази Бог и моето семейство..!

    2 7 Отговор
    Хвани ли,, рак,, нищо не помага, дори и плодове, Мермерски е набор на съсетките, демек,, склероза,,...!
  • 5 Радо

    2 3 Отговор
    Шипките изкупува ли ги някой и на кви пари килото горе-долу, ако знаете?

    Коментиран от #7

  • 6 Хахаха

    0 0 Отговор
    Вуч №2 !
  • 7 Кооптърговия

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    2 кила за 5 лева.
  • 8 КонТрол

    1 0 Отговор
    Абе тоя ПРОФЕСОР по АГРО-ИКОНОМИКА кой му дава право да се изявява като супер лечител?
  • 9 светльо

    1 0 Отговор
    Не ме интересува колко книги е написал и дали е професор, а колко дълго ще живее. По тази логика лекарите трябва да живеят най дълго, но не е така! Те са просто търговци като всички останали опитващи се да изкарат пари от това което умеят експлоатирайки страховете и комплексите на хората!
  • 10 Бай Георги

    1 0 Отговор
    Абе господа вие нормални ли сте? Защо не се понапъните да четете и да се заинтересувате от здравословен начин на живот,което означава какво да пиеш,какво да ядеш,как да живееш за да избегнеш повечето здравословни проблеми,които съвременната медецина не може да лекува !!! Например кръвно налягане, диабет,артроза, безсъние,камъни в бъбреците,черния дроб,злъчката и т.н. Това е къртовски труд в продължение на много десетилетия ! Баба ми казваше,който не знае да целува ръка,целува дупе ! Т.е. когато се разболеете и се уверите в това което пиша,ще разберете кой е бил прав !
  • 11 vasik atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    а кое животно е по силно тигърт който яде месо и после спи
    по 20 часа
    или слонът който пасе и се движи или пък хипопотама
    КОЙ Е ПО СИЛЕН
    месоядното или тревопасното