Last news in Fakti

15 Октомври, 2019 15:49 6 343 4

Пожарникар: 7 предмета могат да изпепелят дома за секунди

  • пожар-
  • пожарникар-
  • пожарна-
  • пепел-
  • огън-
  • опасно-
  • опасност

Професионалистите съветват да сме особено внимателни към следните предмети

Пожарникар: 7 предмета могат да изпепелят дома за секунди - 1
Снимки: Shutterstock

Няма човек, който да не иска домът му да бъде защитен и безопасен. Понякога обаче без дори да осъзнаваме само правим уж малки грешки, които не само могат да съсипят домашния уют, а направо могат да унищожат жилището ни.

Пожарникар разкри, че във всеки ъгъл на домовете ни има предмети, които крият огромни рискове за безопасността ни.

Най-лошото е, че дори не подозираме какво точно може да се окаже фатално и да предизвика пожар, който да изпепели всичко, което ни е ценно.

Според пожарникаря има седем неща, които повече от нас имаме вкъщи и които могат да избухнат в пламъци, които пък да изпепелят всичко за отрицателно време. Ние самите също може да пострадаме от тях докато ги ползваме.

Ето и седемте опасни предмета, за които винаги трябва да имате едно наум:

Мръсни и стари парцали

Пожарникар: 7 предмета могат да изпепелят дома за секунди


Всички салфетки, гъби и парцали с мазни петна са бомба със закъснение в реално време, казва пожарникарят. Те незабавно се запалват, което води до ужасни последици. Съхранявайте такива парцали само в метален съд с капак.

Електрическо одеяло

Пожарникар: 7 предмета могат да изпепелят дома за секунди


Положителните качества на електрическото одеяло се ценят от хиляди хора по целия свят. Одеялото може да ви помогне в студената нощ, но ако се използва неправилно, може да предизвика пожар в дома ви.

Не позволявайте на домашните любимци да спят на него в никакъв случай; освен това никога не го покривайте с нещо отгоре. И още един изключително важен момент: винаги изключвайте устройството, ако не го използвате.

Прах

Пожарникар: 7 предмета могат да изпепелят дома за секунди


Звучи невероятно, но прахът, който го има във всеки дом, може да бъде една от основните причини за пожар. Ако по повърхността или около електрическите уреди се е натрупал прах, опасността от пожар нараства. По-добре е да не отлагате почистването за дълго време, за да не излагате на риск състоянието на къщата и живота си.

Удължители и разклонители

Пожарникар: 7 предмета могат да изпепелят дома за секунди


Пожарникарите препоръчват използването на удължители или разклонители да не бъде непрекъснато. Те обясняват, че такива устройства могат да се използват само като временно решение.

Освен това се оказва, че в никакъв случай не трябва да включвате по няколко кабела един в друг, защото това може да доведе до претоварване на мрежата и късо съединение.

Какво да правим в тази ситуация? Просто трябва да наемете добър електротехник, който ще направи допълнително окабеляване във вашия дом, ако е необходимо.

Сушилня

Пожарникар: 7 предмета могат да изпепелят дома за секунди


Пожарникарят е категоричен, че сушилнята може да улесни живота на домакините, но в същото време това устройство може да бъде невероятно опасно.

Работата е там, че филтърът на това устройство е в състояние да натрупа огромно количество прах. При нагряване прахът може лесно да се запали. Но гасенето на такъв пожар няма да е толкова лесно.

За да избегнете подобен обрат на събитията, то трябва редовно да почиствате филтъра от замърсявания.

Лаптоп и таблет

Пожарникар: 7 предмета могат да изпепелят дома за секунди


Много от нас оставят тези устройства включени за доста дълго време. Много често можете да видите лаптоп без стойка на легло или диван. Това почти винаги води до прегряване на устройството, което, разбира се, може да причини пожар. Ето защо е най-добре да работите на лаптопа на масата или да използвате специална охлаждаща стойка.

Кухненската печка

Пожарникар: 7 предмета могат да изпепелят дома за секунди


Опасността от пожар, която идва от печката, зависи от това колко често я миете и дали го правите правилно. Ако миете печката рядко и некачествено, то тогава върху нея започват да се натрупват мръсотия и мазнини, които са лесно възпламеними.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко сифоня

    83 7 Отговор
    Абе той един друг пожарникар изпепели цела държава, тоз само за един дом разправя.
  • 2 ясно

    22 1 Отговор
    Няма да оставям лаптопа на печката.
  • 3 Един

    6 1 Отговор
    А газовата бутилка е сигурна !
  • 4 Алфа Ромео

    3 4 Отговор
    От сто години ползвам редовно два разклонителя вкъщи и не имало какъвто и да е проблем досега.