ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Турско пиде

Лесно за приготвяне кулинарно изкушение

Публикувана: 27 Октомври, 2019 09:31
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2064
Рецепта на деня: Турско пиде
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Пиде в Турция е нещо като пицата в Италия. Пидето се приготвя от тесто, върху което се слагат различни плънки по избор - яйце, сирене и кашкавал, смляно месо и зеленчуци, или каквото ви хрумне.

Необходими продукти:

500 гр. брашно

1 пакетче суха мая

200 мл топло мляко

1 яйце

1 супена лъжица зехтин

1 чаена лъжичка захар

сол на вкус

Начин на приготвяне:

В голяма купа пресявате брашното със солта. В чаша смесвате млякото и маята. Разбърквате добре, добавяте захарта и зехтина и разбърквате. Оставяте за десетина минути.

В брашното правите кладенче и изсипвате млякото и яйцето. Замесвате меко тесто. Месите, докато стане еластично и оставяте на топло да втаса, докато удвои обема си.

Изваждате, премесвате с малко зехтин и разделяте на 4-5 топки. Разточвате всяка на дебела кора под формата на елипса.

Върху кората разстилате избраната от вас плънка. Завивате от всички страни като ръбче за пица, като следвате елипсовидната форма. Двата края ги навивате и оформяте като цървулче. Слагате в обилно набрашнена тава.

Слагате във фурна на 100 градуса като постепенно с втасването започвате да увеличавате температурата. Допичате на 190-200 градуса.

Изваждате и още горещи намазвате с масло или заливате с тънка струйка зехтин. Подходящи са както, за закуска, така и за обяд и вечеря.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Порно
2 Отговор
Вариант на грузинското хачапури.

Коментиран от #5


Оценка:
-5 +11

3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
Милен
5 Отговор

До коментар #2 от "Порно":


Абсолютно правилен коментар!
Хачапури по Аджарски се прави така и изглежда така. Само че в хачапурито плънката е от 1-2-3 вида тамошни сирена и краве масло. И към края на печенето се чупи едно яйце по средата.

Коментиран от #13


Оценка:
-5 +8

6
Този коментар е премахнат от модератор
7
Този коментар е премахнат от модератор
До #3,
8 Отговор
Именно, и аз това казвам...

Оценка:
-0 +1

9
Този коментар е премахнат от модератор
Франкенщайн...!
10 Отговор
Има брашно и мая, отново се отказвам, по добре да ида в родината на това ястие и да си хапна, но няма ли да ми дойде много скъпо...!

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +1

11
Този коментар е премахнат от модератор
12
Този коментар е премахнат от модератор
Borislav Popov
13 Отговор

До коментар #5 от "Милен":


Имах намерение да напиша точно същото, но навреме прочетох вашия коментар, просто няма какво да добавя даже, освен, че Ердоган, доколкото знам е с аджарски корени.... ) и не мога да разбера защо тукашните "експърДи" са ви наслагали минуси, поне един от тях да се беше обадил, с кое от написаното от вас, не е съгласен.

Оценка:
-0 +5

Хасан
14 Отговор
Турска кухня няма, така както и турски етнос няма!

Оценка:
-5 +6

Хасан
15 Отговор
Баклавата е с гръцки произход.

Коментиран от #17


Оценка:
-5 +2

16
Този коментар е премахнат от модератор
Фатих Мехмед
17 Отговор

До коментар #15 от "Хасан":


Да и ти си от гърция😂😂😂

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +4

Охаа ше си хапна
18 Отговор
Тва е яденето

Оценка:
-1 +2

Хасан
19 Отговор

До коментар #17 от "Фатих Мехмед":


Не, аз съм от Столипиново.

Оценка:
-0 +1

Гръка
20 Отговор
НЕ Е ХУБАВО.ДА СИ ГО ЯДАТ В АНАДОЛА.

Оценка:
-2 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери