Last news in Fakti

2 Декември, 2019 01:02 4 327 7

Кафе или чай? Отговорът е във вашите гени

  • чай-
  • кафе-
  • гени-
  • учени-
  • изследване-
  • алкохол-
  • горчивина

Пиещите повече кафе пият по-малко твърд алкохол

Кафе или чай? Отговорът е във вашите гени - 1
Снимка: Shutterstock

Предпочитате кафе или чай? Отговорът на този въпрос отчасти може да се свежда до вашите гени, сочат изследвания. Според учените генетичното предразположение към възприемането на горчивината на определени вещества изглежда ни подтиква към една или друга напитка.

Тезата е доказана от изследователски експеримент във Великобритания, където участваха хора на възраст от 37 до 73 години, съобщават от Foodpanda. Експериментът включваше събирането на генетични данни, както и здравна информация, включително отговори на въпроса колко чаши с различни напитки участниците консумират всеки ден.

Тъй като нашите гени са фиксирани при зачеването и нашата генетична вариация може да се смята за случайна, те позволяват на учените да изследват един вид „естествен експеримент”, което означава, че могат да надхвърлят много от социалните или екологични фактори, които могат провокират избора на една или друга напитка.

Екипът установи също, че по-голямото възприемане на горчивината е свързано с по-ниския шанс да бъдеш пияч на алкохол. Тоест пиещите повече кафе, пият по-малко твърд алкохол. „Като се има предвид, че хората обикновено избягват горчивия вкус, ние интерпретираме тези открития като евентуално научено поведение: ако можем да възприемем кофеина добре, свързваме това с психостимулиращите свойства на кофеина и така търсим повече кафе“, казва изследователят Корнелис. Предпочитанието към чая може да се разглежда като следствие от въздържането от кафе, защото нашите гени може би са направили небцето твърде чувствително към горчивото кафе.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Ромео

    7 2 Отговор
    Ами на които му горчи си слага мляко и повече захар къв е проблема.
  • 2 Яжте ми пяниьо уй

    1 3 Отговор
    Но преди това ще го натопа в кафето
  • 3 Докторът

    2 0 Отговор
    Намерили откъде да давате пример. Ами те там повечето пият чай отколкото кафе. Нещо за мексиканци и люти чушки няма ли?
  • 4 Кекебапса

    4 2 Отговор
    Пак изсмукани от палците статии. Пак "групата английски учени" са усвоявали едни парички.
    И изобщо, нациите, дето се напиват от бира, да не дават акъл на хората, които изтрезняват с бира!
    Английски малоумници.
  • 5 Барманът

    2 2 Отговор
    Горчивината в кафето аз я правя, а гените нямат нищо общо, истинското кафе и чай са като истинските хора...!
  • 6 Ирландеца

    1 0 Отговор
    А какво да кажем за пиячите на ирландско кафе, което е смесено уиски с кафе?
  • 7 Владимир

    0 0 Отговор
    Кафе