Last news in Fakti

11 Януари, 2020 10:05 5 857 8

Рецепта на деня: Френски кроасани

  • кроасан-
  • тесто-
  • масло-
  • какво да сготвя-
  • закуска

Перфектната закуска

Рецепта на деня: Френски кроасани - 1
Снимка: Shutterstock

Тайната на един топящ се в устата кроасан е в тестото, разбира се. Пробвайте тази рецепта за съвършени маслени кроасани - пригответе ги от вечерта, а на сутринта ги изпечете и закусете със семейството, съветва woman.bg.

Необходими продукти:

7 гр. суха мая

120 мл хладка вода

120 мл прясно мляко

600 гр бяло брашно

1 ч.л. сол

150 гр захар

35 гр меко масло

325 гр. студено масло

За глазурата:

1 яйце

щипка сол

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 2/3 от водата. Пресейте брашното. Смесете го със солта, захарта, много мекото масло и разтворената мая. Омесете всичко бързо. Ако тестото е твърде твърдо добавете и останалата част от водата.

Покрийте купата с фолио и оставете на стайна температура за 1 час. Когато тестото увеличи обема си двойно, го махнете от купата, размесете го на плота и го върнете в купата. Покрийте с фолио и го приберете в хладилника за 1 час.

След това го извадете, отново размесете на плота, върнете в купата, покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за още 30 минути. През това време пригответе маслото, като го сложите между два пласта прозрачно фолио. Целта е маслото да се разточи на правоъгълник. Тъй като то е студено, налага се да се направят няколко силни удара с точилката върху него, докато то придобие по-плоска форма. След това го разточете между двата пласта фолио, докато се получи правоъгълник с размери 20×30 см.

Върху 2/3 от тестото поставете правоъгълника масло, като махнете фолиото. Тестото се сгъва на третини, като се почне от горната непокрита с масло част. Тя се прехлупва върху маслото. Излишното брашно от повърхността на тестото се отстранява. Следва прегъване на лявата страна на тестото към средата. Излишното брашно се отстранява. След това се сгъва и другата 1/3 та от тестото, като се захлупва на горе. Отново се разточва на правоъгълник. Техниката с прегъването се повтаря, като излишното брашно от тестото се отстранява, а краищата на получения калъп се изравняват.

Увийте тестото в стреч фолио и го оставете в хладилник за 30 минути. След изминалото време тестото отново се разточва на правоъгълник. Прегъва се три пъти, както е описано по-горе. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути. Процедурата се извършва отново.

Тестото се оставя в хладилник за 1 час или за цяла нощ преди да се работи с него. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност докато стане 3 мм. дебело. С помощта на остър нож се изрязват триъгълници. Триъгълниците се издърпват леко, за да се „издължат”, после се завиват, започвайки от основата към върха.

Така оформените кроасани поставете в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние от около 5 см един от друг и ги оставете да втасат за около 1 ½ до 2 часа. Печете в предварително загрята на 230 градуса фурна, като преди това ги намажете с яйце. Когато ги поставите във фурната, намалете на 190 градуса и печете около 20 минути или до зачервяване.

Поднесете със силно ухаещо кафе и портокалов сок.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    2 1 Отговор
    за десерт мога да ви извъртя по една бибитка.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стан

    1 0 Отговор
    От тази авторка очаквах по-скоро френска с кроасан! :)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Простьо

    2 1 Отговор
    Купувала съм готови и топли,нямат грешка,цела торба ,даже и гажету съмчерпила а съсетката тогава ядеше двдуфски кроасани.. !