Last news in Fakti

19 Юли, 2012 16:49 4 208 4

Следобедният сън уврежда мозъка

  • сън-
  • здраве

Невролози предупреждават, че сънят през деня може да причини деменция, предаде АФП.

Следобедният сън може да доведе до деменция и увреждане на мозъка. Особено опасен е сънят след физическо натоварване, например лекото "дремване" след тренировка, показва проучването на френски учени, в което участват 500 жени.

Всяка пета жена, която редовно заспива посред бял ден, показва по-ниски резултати на тестовете за интелигентност. Изследователите предупреждават, че прекомерната сънливост в часовете около обяд и следобед може да е знак за когнитивни нарушения.

Друго проучване установява, че хората, които спят по повече от девет часа или по-малко от пет също имат намалени умствени способности. Прекомерното спане или липсата на сън увеличават риска от развитие на Алцхаймер или друга форма на деменция.

Учените открили и доказателства, че съществува връзка между продължителността на съня и сърдечно-съдовите заболявания, припомня БГНЕС. Лекарите препоръчват да спите между седем и осем часа, за да бъдете здрави и отпочинали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Димитров

    0 0 Отговор
    pulni gluposti
  • 2 Един

    0 0 Отговор
    А не е ли точно обратното... спи ни се и дремем, защото имаме склонност към развитие на Алцхаймер или друга форма на деменция. Не съня е причината, той е резултата... :-))
  • 3 ВЪПРОС?

    1 0 Отговор
    А ЗАЩО ВМЕСТО СНИМКА НА ЗАСПАЛА ЖЕНА СТЕ ПУБЛИКУВАЛИ СНИМКА НА ПИЯНИЦА?
  • 4 МИРКО

    0 0 Отговор
    ЗАЩОТО СВЪРЗВАТ ВИНОТО,ЧЕ Е ВИНОВНО ЗА ДЕМЕНЦИЯТА КАКТО СЕГА КАЗВАТ И ЗА ДРЕМЕНЕТО.ИНАЧЕ ХУБАВА П..КА Е НА СНИМКАТА.