ФАКТИ.БГ

Каква е разликата между шалот и лук

Въпреки, че са свързани, шалотът се различава от лука по някои основни неща

Публикувана: 22 Февруари, 2020 22:03
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6651
Каква е разликата между шалот и лук
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.

Лукът е основна добавка към повечето ястия и салати. Шалотът е от неговото семейство и става все по-популярен на нашата географска ширина. Той е зеленчук от семейството на лука, а името му произлиза от град Ашкелон.

Предполага се, че е пренесен в Европа при кръстоносните походи.

Лукът се предлага в прекрасно разнообразие от нюанси и текстури, от чисто бяло до наситено лилаво, и в аромати, които варират от почти толкова сладък и мек като ябълка до дълбоко пикантен, съобщават от foodpanda.

Те варират по размер от миниатюрни перли до гигантски кълба с размерите на софтбол. Факт е, че шалотът е елегантен европейски братовчед на останалия лук, който толкова добре познаваме и обичаме, и e наистина страхотно допълнение към готвенето ни.

Въпреки, че са свързани, шалотът се различава от лука по някои основни неща. На първо място, за разлика от обикновения лук, който расте като единични луковици, шалот растат на гроздове, по-скоро като чесън. Те са малко по-сладки от обикновения лук, а вкусът им е по-фин. Това ги прави особено добри като добавка към салати или бавно печени ястия, където сладостта им наистина може да подобри ястието. Шалотите се предлагат в няколко различни цвята, като най-често се среща бледо лилавото с кафява кожа.

Независимо, че и лукът, и шалотът придават аромат на лук, те всъщност не са взаимозаменяеми. Ако използвате шалот вместо лук, то добавете половината количество шалот, от това, което бих сложили от обикновен кромид.

Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии - и особено пилешки и рибни ястия. Той е типичен познайник във френската кухня и много често се приготвя фламбиран като гарнитура.

В сравнение с добре познатия кромид лук, шалотът е по-лек, ненатрапчив и не предизвиква сълзи, което е истинско щастие за всяка домакиня.


Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 20 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Огромна е
1 Отговор
Шалотът е по вкусен и крехък..!

Оценка:
-3 +16

Чума
2 Отговор
Не е лошо, щом има предимствата и няма досадните вредни недостатъци на традиционния парлив лук!

Оценка:
-4 +8

Хайл
3 Отговор
Трябва да ревеш докато го режеш иначе не се брои за лук...суган и шалот подобни ли са

Оценка:
-2 +8

Курмит, чумотевици
4 Отговор
Е шалота...!!!

Оценка:
-3 +6

Заралия
5 Отговор
Това шалотът на български не е ли влашак .Сеесе единична ,а става като чесъна ,само че с по големи глави.При консумация зелен за салата вкусът му е по приятен.

Оценка:
-2 +6

агроном
6 Отговор
Пренесен е с кръстоносен поход. Заслужава Шалотмарш.

Коментиран от #8


Оценка:
-1 +1

боцмана
7 Отговор
Разликата е най вече в цената.

Оценка:
-0 +7

8
Този коментар е премахнат от модератор
Мастър шеВ
9 Отговор
Шалота е лук, ама лука не е шалот.

Оценка:
-0 +2

Токо
10 Отговор
Маро каква е разликата между мъжки член и краставицата ? На практика и двете са еднакви , но едното расне на сенкя а другото расне на слънце !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Велизар Енчев
Велизар Енчев към Митьо Пищова по време на предизборен дебат по БНТ
С прасе не се влиза в спор!"

Още бисери
ТОП 5