Last news in Fakti

10 Март, 2020 16:11 6 852 8

Заснеха октопод да „ходи“ по сушата (ВИДЕО)

  • октопод-
  • австралия-
  • водораслов октопод-
  • ходи-
  • по суша-
  • abdopus aculeatus

Октоподите притежават изумителни умения, а някои видове са научили и нови номера

Заснеха октопод да „ходи“ по сушата (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Австралийски гмуркач засне октопод, който "ходи" по скалите в търсене на храна по плаж, в близост до град Сидни, съобщи в. DailyMail.

Октоподът се появи в плитчините с прилива и при отлива останал в събрана между скалите локва. След това се изкачил с помощта на пипалата си и започнал да се мести от едно езерце в друго.

Условията за гмуркане през този ден били лоши и затова Лорънс Шийл решил да се поразходи. Тогава видял октопода между скалите. Първоначално той му заприличал на малко куче, но след това осъзнал, че е главоногото.

„Изпаднах в екстаз. Първоначално октоподът беше недоверчив, но след това се успокои и продължи разходката си“, разказа Лорънс Шийл.

Главоногото вероятно е било от вида водораслов октопод (Abdopus aculeatus) - малък октопод, който се среща в цяла Индонезия, Филипините и Северна Австралия.

Октоподите са морски създания, които живеят, хранят се и дишат под водата. Но не и този.
С тяло, с размерите на малък портокал (около 7 см.) и дължина на пипалата от около 25 см. , този вид октопод е единственият, който се е приспособил да броди по сушата.

Той използва хилядите малки смукала, които покриват пипалата му, за да се придвижва. В търсене на раци, дребното главоного "ходи" по скалистия бряг и претърсва скалните басейни.

Заснеха октопод да „ходи“ по сушата (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Този изумителен представител от клас главоноги е известен и като майстор на маскировката. Малките му размери и способността му да се слива с околната среда го правят невидим в малките скални басейни, които остават пълни с вода след отлива. Макар много октоподи да могат да пълзят на къси разстояния по суша, когато е необходимо, никой друг октопод не е превърнал разходките по скалистите плажове в свое ежедневие.

За невероятното умение на водорасловия октопод разказва и световноизвестният британски естественик сър Дейвид Атънбъро. В един от своите документални филми за Австралия, наречен "Ловът", той показва в детайли разходката за търсене на вечеря на главоногото.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шеф Ангелов

    14 1 Отговор
    Ако го бяха срещнали моите ученици, щеше да ходи по сушита.
  • 2 Телефончету

    3 1 Отговор
    Това ше е някой болен октопод, иначе те непрекъснато дебнат за,, жертви,, в своята среда...!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    2 1 Отговор
    Бая закъснял в еволюцията ..но след 1 милион години може да стане човек ..хаха
  • 5 Някой си мисли

    2 0 Отговор
    Че ще живее 1 млн години, ами тогава доста е еволюирал и регресирал, щом на стари години има нужда, от смазка с не стар,, грес,,...! (Да засрамиш семейството си, което ти е дало всичко в живота, октопода е хищен, но хората си го хапват сладко, сладко ако е приготвен майсторски..! За, другия матрял знаем, за екирисаж само става..!)
  • 6 Петко

    2 0 Отговор
    Тази ненормална новина е известна на човечеството от хиляди години.
  • 7 gerp

    0 1 Отговор
    Слава РУСИИИИИ!
  • 8 Октоподка Тотка

    0 0 Отговор
    Колко песни има в това животно