ФАКТИ.БГ

Особености на тоалетните в Саудитска Арабия

Едно ходене по нужда за мюсюлманите е цял ритуал

Публикувана: 24 Март, 2020 19:19
50 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5356
Особености на тоалетните в Саудитска Арабия
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.

В исляма има специално разбиране за чистота и мръсотия. В Саудитска Арабия ислямът управлява цялото ежедневие. Как това се отразява на тоалетната култура на страната?

Поради факта, че Мохамед утвърждава задължителната петкратна молитва в различно време на деня, известна като салат (или намаз), всеки мюсюлманин трябва да се поддържа чист преди молитвата, следователно той извършва измиване (тахарат).

В тази връзка възниква специален тоалетен етикет.

В Саудитска Арабия ислямът е държавната религия, така че животът е регулиран според ислямските стандарти. За мюсюлманите мръсотията, урината, изпражненията и други вещества, идващи от човек, са лоши.

Особености на тоалетните в Саудитска Арабия

Следователно е асолютно забронено да се облекчавате в открити източници на вода и в онези места, където друг човек би могъл да влезе в контакт с мръсотията.

В Саудитска Арабия има много тоалетни, особеностите на религията изискват това. Мъжките тоалетни са много по-големи от тоалетните за жените, защото на улицата има повече мъже, тъй като не е препоръчително жените да са сами на улицата.

Когато ходи до тоалетната, мюсюлманинът е длъжен да остави извън нея всякакви надписи от Корана и името на Аллах. Главата трябва да бъде покрита, краката да са обути, по време на процеса дрехите не трябва да докосват мръсотията.

Особености на тоалетните в Саудитска Арабия

Също така, докато е в тоалетната, мюсюлманинът не трябва да стои с гръб или лице в посока Мека, защото това е свят град, а също и в посока Слънцето и Луната.

Тоалетните са направени така, че човек да не докосва нищо с тялото си. Всичко се прави в името на чистотата. След процеса трябва да се подмиете (истинджа). В селските райони са инсталирани специални кани и кранове за това, а по-богатите места използват маркуч. Всяка тоалетна със сигурност ще разполага със специален резервоар за вода.

Особености на тоалетните в Саудитска Арабия

Важна характеристика - мюсюлманинът трябва да се намира в уединение, така че няма писоари.

Не е ясно кое се е появило първо - петкратната молитва, за която трябва да сте чисти, или идеята за чистота, а молитвата само придава значение на това действие. Въпреки това, в рамките на арабските пустини става ясно, че тук тялото е постоянно мръсно поради пясъка.

Жегата ви кара да носите леки обувки, но не предпазва от пясъка. Следователно краката трябва винаги да се мият.

Оказва се, че религиозният обичай има пряко практическо значение за поддържане на хигиената на тялото.

Ето как изглеждат местата за измиване на краката.

Особености на тоалетните в Саудитска Арабия

Такива тоалетни има във всяка джамия. Трябва да влезете в тоалетната с левия крак и да напуснете с десния. Преди входа се чете молитва:

"С името на Аллах! О, Аллах, истина, прибягвам до Твоята закрила от поквара и зли дела."

В исляма има толкова много видове измивания, че всички те имат собствено име. Измиването може да се извърши не само с вода, но дори и с огън. Това обаче е малко вероятно да е свързано с миене преди молитва. В допълнение към огъня се използват пясък и камък.

Саудитска Арабия

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.6 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БЪРШИМ СЕ
1 Отговор
С ОБЛИ КАМЪНИ ЩОТО АРТИЯТА СКЪПА ВОДАТА СЪЩО..

Оценка:
-4 +41

Onq s motikata
2 Отговор
ОТКАЧАЛКИ!

Коментиран от #31


Оценка:
-19 +37

Не е ли по-лесно както при нас
3 Отговор
Да мажем с тоалетна хартия, вестник или направо с пръсти?

Оценка:
-10 +27

Свещен Гущер
4 Отговор
Хайде всички русофили и комуняги да се помолят на Бог Путин... Религиозните правила на един комуняга: Уа алейкум селям комунягум! Всеки един комуняга/русофил е задължен да се моли по пет пъти на ден! Неизпълнението на тези пет задължителни молитви, без да има някоя религиозна причина за това, се явява голям грях. Една от многото ползи, която се извлича, при изпълнението на задължителната молитва е опрощението на малките грехове, които са направени във времето между молитвите. Преди да започне молитвата комунягата прави „уду”. Под „уду” се разбира ритуалното измиване с вода, при което не е нужно да се използва сапун. Казва се „бисмилях” (В Божието име) и се започва както подобава: 1. Ръцете заедно с китките – 3 пъти 2. Устата – 3 пъти с дясната ръка, като при това силно се жабурка, така че водата да минава и между зъбите. 3. Носът също се измива 3 пъти, взема се вода с дясната ръка и с лявата се почиства леко от вътре. 4. Миене на лицето с двете ръце, от най-горната част на челото до брадичката, както и от едното до другото ухо, като се взимат и бакенбардите. (С една дума – цялото лице) – 3 пъти 5. Ръцете, заедно с лактите - 3 пъти дясната и 3 пъти лявата ръка. Леко се търка съответно с другата ръка. 6. Главата – 1 път, като се мокри най-малко 1/3 от главата. Тук не става въпрос за косата, така че не е нужно жените за се развързват, ако са вързани. 7. Ушите - вътрешно и външно – 1 път. 8. Краката до глезените и между пръстите с лявата ръка, всеки крак 3 път

Коментиран от #10, #34, #41, #45


Оценка:
-50 +12

БАСИ
5 Отговор
ЦИГАНСКИЯТ УЖАС !

Коментиран от #13, #15, #19, #20


Оценка:
-17 +29

Киро белята
6 Отговор
Големи простотии си писал брат, ако съм ти шеф не бих ти платил. Снимките пък са от нашата мила родина защото имайки предвид тяхното богатство не биха ползвали това

Оценка:
-7 +25

Свещен Гущер
7 Отговор
8. Краката до глезените и между пръстите с лявата ръка, всеки крак 3 пъти, десния пред левия. При миенето не се говори. Тъй като това не е просто един нормален хигиеничен акт, а ритуално подготвяне за молитвата. Като си мием ръцете, се измиваме от всичко мръсно, което сме докоснали. При миенето на ушите се изчистваме от всички клюки и мръсни неща, които желателно или нежелателно сме чули и.т.н. Пет дневната молитва се дели на части, от които някои са задължителни (фард). Останалите се правят по желание. Само чрез неизпълнението на фард-частите води до грях

Оценка:
-19 +9

Свещен Гущер
8 Отговор
Пет дневната молитва се дели на части, от които някои са задължителни (фард). Останалите се правят по желание. Само чрез неизпълнението на фард-частите от молитвата човек встъпва в грях. Вовка (сутринта) Сталин (на обед) Дмитриев (следобед) Иванов (вечерта) Медведов („през ноща”) Друга наставност 1. Застава се в посока обърнат с лице към мавзолея на Ленин, намираща се в град Москва Прави се ния (мислено се наглася) за определената молитва. 2. Прави се „Путак”: Казва се „Путину акбар/Путларах Акбар” (Путин е велик). 3. Застава се задължително прав, ако човек е в състояние.С китката първо докосваш лявото коляно,после челото и пак дяснотоколяно и към лявото рамо и после към дясното рамо и пак към лявото коляно на краката. Нарича се Презвездене Трябва да си го представиш мислено във формата на звезда или петолъчка 4. Рецитира се книгата на Владимир Путин и се пее песента Путларах....Путларах...Путларах Акбар! Ал-хамду-лиллахи рабил аламииин Мееедвеееду биляхиим Мееедвеееду яуми дийн Путларах акбару! Вече изправен се казва: (Путин наш хвала на Теб)

Коментиран от #11


Оценка:
-31 +7

Behemoth
9 Отговор
ИзрУдска работа!

Оценка:
-6 +14

10
Този коментар е премахнат от модератор
11
Този коментар е премахнат от модератор
Нео
12 Отговор
Като цяло това е вярно, но на място където водата е почти напълно липсваща това става невярно. В съвремените напреднали арабски държави обаче /заради нефта и газта/ е голямо удоволствие да се посети тоалетна, където има интимен душ. Така нямат и проблем с тоалетната хартия. Хора, който има възможност, инсталирайте си бидета в тоалетните! Още древните са го казали - чистотата е здраве!

Оценка:
-4 +18

Ердо
13 Отговор

До коментар #5 от "БАСИ":


Ами избърши си дупето с хартия, рсзмажк го убаво, и си вярвай че си чист

Оценка:
-8 +19

Пясъка
14 Отговор
е за чикията с олио

Оценка:
-2 +7

Гост
15 Отговор

До коментар #5 от "БАСИ":


Като те нарекат л*йнар, не се обиждай!

Оценка:
-2 +11

16
Този коментар е премахнат от модератор
17
Този коментар е премахнат от модератор
Свещен Гущер
18 Отговор
Ще ви разкрия една пазена руска тайна. Много чужди репортери не показват истинското лице на Москва. Хиляди московчани се къпят в мръсната река Москва. На брега на реката край Кремъл всеки ден изгарят трупове на умрели на кладите и обслужващите таджики ги хвърлят в реката.В близост до тях скитат безпризорни кучета и мечки,деца се къпят в реката.Други вярващи се потапят в реката да измолят прошка от бог Ленин.Не е Индия,това е лицето на Русия!
руснаците се придвижват с велорикши защото не могат да си позволят нова Лада за 23 000 лв от магазина.По улиците има камара боклуци които ги хвърлят от прозорците и стават планини.По улиците също има скитащи безпризорни мечки защото те са свещени и не могат да ги убиват както в Индия.Там има голяма опасност да хванете дизентерия ако решите да ядете някъде,защото съдовете ги мият в отпадните води което се стичат встрани в открит канал между тротоара и асфалта

Коментиран от #40


Оценка:
-25 +6

19
Този коментар е премахнат от модератор
20
Този коментар е премахнат от модератор
И кво
21 Отговор
Ни интересува тая тъпотия , тук ми намирисва на председател .

Оценка:
-2 +8

Свещен Гущер
22 Отговор
В Москва глутници подивели дечица нападат последните останали помияри и бясно ги ръфат. Тъй като в Москва няма канализация, лайната се събирт в каци и се изливат в реката, където настава истинска битка за най-мазното. Метро отдавна няма, защото натрясканите с бояришник руснаци не знаят как да го подкарат. Имам още ужасии за разказване, но стига, че няма да можете да спите.

Коментиран от #35, #42


Оценка:
-23 +6

Оле оле
23 Отговор
Много хубаво, НО МАРКУЧИТЕ И КАНИЧКИТЕ СЕ ПИПАТ ОТ СТРАШНО МНОГО ХОРА И НЯМАТ АБСОЛЮТНО НИКАКВА ДЕЗИНФЕКЦИЯ. Така лекно се ппедават от човек на човек.ФАКТ.

Коментиран от #26


Оценка:
-4 +13

Нафърфорий
24 Отговор
Чистотата се изчерпва с втората снимка.

Оценка:
-0 +13

Цепи
25 Отговор
Плочкаджията много добър

Оценка:
-1 +17

Вла
26 Отговор

До коментар #23 от "Оле оле":


С дясната ръка държат маркуча, с лявата се мият.Това е задължително в исляма.Смятат лявата ръка за "мръсна".

Коментиран от #28, #44


Оценка:
-1 +4

Townboy
27 Отговор
Като им свърши петролът на тия чалми ще се върнат пак към хилядолетния си номадски живот с козичките. Останалите от гълфа развиха туризма и търговията си а тия държат само да си спазват шериата. Ненормални ислямски джихадисти.

Коментиран от #32


Оценка:
-0 +14

Ами така
28 Отговор

До коментар #26 от "Вла":


Така и лявата, и дясната ръка стават мръсни. Дясната- от това, че пипа места, които са замърсени от десните ръце на предишни клиенти, а лявата- от пипането на зони, задължително замърсени от Ешерихия коли и пр., намиращи се естествено във фекалните маси и ануса.

Коментиран от #29, #30


Оценка:
-0 +12

Също така
29 Отговор

До коментар #28 от "Ами така":


...лявата ръка, с която се мият, също има по кожата разни микроорганизми, някои от които и патогенни. Те също могат да се предават от ръката към ануса. Така че, ръцете в този случай трябва задължително да се мият и Преди, и След тоалетната.

Оценка:
-0 +10

Също така
30 Отговор

До коментар #28 от "Ами така":


...лявата ръка, с която се мият, също има по кожата разни микроорганизми, някои от които и патогенни. Те също могат да се предават от ръката към ануса. Така че, ръцете в този случай трябва задължително да се мият и Преди, и След тоалетната.

Коментиран от #33


Оценка:
-2 +6

31
Този коментар е премахнат от модератор
Вла
32 Отговор

До коментар #27 от "Townboy":


Шейхът на Дубай разви много туризма,именно с идеята да се разчита на него,когато свърши петрола.Дали този модел ще е успешен не се знае още.

Оценка:
-0 +8

Вла
33 Отговор

До коментар #30 от "Също така":


Не казвам, че трябва да се разчита само на това, че се мият с лявата. Просто съм чувал,че ползват само нея за това. Интересува ме, има ли смисъл в нашата култура да се мият ръцете преди тоалетна?

Оценка:
-0 +5

оцелял от турското робство
34 Отговор

До коментар #4 от "Свещен Гущер":


И на връх националния си празник вместо с народа комунягата русофоб грабва ибрика и тича при комшията за едно колективно подмиване. А на теб, драги, изглежда ти е правена лоботомия - толкова злоба иначе откъде ще събереш.

Оценка:
-3 +4

оцелял от турското робство
35 Отговор

До коментар #22 от "Свещен Гущер":


Абе, ти да не си таковАл баба си.

Оценка:
-3 +3

Байчовица
36 Отговор
При толкова ритуали,човек ако е на зор голем ,пиши го отписан,при толкова ритуали пак миришат лошо,тези тоалетни всяват ужас и не могат да ме убедят в никакъв случай ,че са чистофайници...!Влизала съм в джамия,цялата мирише на мръсни крака,на нечистоплътност,въпреки че калеврите им са навън,догнуся ме да вървя по килима им,това не е обида а отново говоря истина..!Нормите за чистота са други,всеки по свестен европеец ги знае.!Това за посоките ,къде спазват ,важат и за неживите им хора .!Но всяка религия ,етнос и човеци със своите навици и привички ,били лоши.или добри..!

Коментиран от #37


Оценка:
-0 +12

Хасан
37 Отговор

До коментар #36 от "Байчовица":


Значи в основана мюсюлманската религия тялото ти е дадено да съхраниш душата си и за това трябва да се грижиш за него ..молитвата по 5 пъти на ден е медитация за душата а намаз ритуала е един вид упражнения за стави и мускули

Оценка:
-5 +1

Мечо кух
38 Отговор
Влизал съм в турски кенефи... и не се гордея с това... Няма тоалетна хартия, само кранче и канче... осран задник само голи ръце и вода - НЕ, БЛАГОДАРЯ...

Коментиран от #47


Оценка:
-2 +7

Bob
39 Отговор
Не написахте най-важното а то е : не се ползва тоалетна хартия. Вода и лявата ръка беше ми трудно но свикнах, след това отвикнах и отново тоалетна хартия но добавих и вода ,комбинирах ги и се чувствам добре вече 30 години. за това не се ръкувайте с арабите с лява ръка това е обида.

Оценка:
-2 +2

Sochi
40 Отговор

До коментар #18 от "Свещен Гущер":


Добре извинтена фантазия. Дано са ти платили подобаващо, да не гласуваш по време на кризата.

Оценка:
-1 +1

Бягай бързо!
41 Отговор

До коментар #4 от "Свещен Гущер":


Санитарите от лудницата вече те настигат.

Оценка:
-0 +1

Пената
42 Отговор

До коментар #22 от "Свещен Гущер":


Аман от безсмислените ти простотии !

Оценка:
-0 +1

43
Този коментар е премахнат от модератор
Пламен
44 Отговор

До коментар #26 от "Вла":


Тогава с коя ръка натискат копчето,преди да се взривят в името на тероризма???

Оценка:
-0 +2

демократично хюмне
45 Отговор

До коментар #4 от "Свещен Гущер":


Манго, ами ти на кой се молиш?! На свети *ую резашки ли?! Предполагам че за това имаш толкова странна походка и устата ти е вечно разчекната кто кофа.

Оценка:
-0 +2

46
Този коментар е премахнат от модератор
А какво
47 Отговор

До коментар #38 от "Мечо кух":


ще стане, ако вземеш канчето с лявата ръка и се измиеш с дясната?

Тогаз влизат в употреба камъньете...

Оценка:
-0 +2

Сериозно ли
48 Отговор
Не мога да разбера, защо първо не се бършеш с хартия и после да се миеш, а направо бъркаш с ръце в лайната?! Без нищо лошо, обяснете ми?

Оценка:
-0 +3

ХАСАН
49 Отговор
Аз пък се моля само тоалетната !!!

Оценка:
-0 +1

ХАСАН
50 Отговор
Аз пък се моля само в тоалетната !!!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Соломон Паси
Шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси притеснен за развитието на Стария континент.
Популизмът пречи на развитието на Европа."

Още бисери