Last news in Fakti

13 Август, 2012 20:18 10 565 8

Разкриха ползите от вареното яйце

  • варено яйце-
  • полза-
  • ползи

Мнозина вярват, че яйцата крият рискове за сърцето, но ново проучване доказва полезните свойства на варените яйца, които дори помагат за отслабване.

Канадски учените опровергаха лошата репутация на яйцата, свързана най-често със сърдечни заболявания, особено при хора, които ядат по повече от две яйца седмично, съобщава БГНЕС.

Досега се смяташе, че най-вреден е жълтъкът, но според ново изследване яйцата могат да предпазят сърцето, поддържайки нормално кръвно налягане. Също така яйченият жълтък съдържа две незаменими аминокиселини: триптофан и тирозин. Неизвестен факт е, че суровите яйчени жълтъци съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от ябълките.

Яйцето е богато на витамин D и можете да го консумирате, колкото искате. Също така то съдържа 20% по-малко мазнини, 13% по-малко калории и 10% по-малко холестерол, отколкото преди 30 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фекси

    0 0 Отговор
    яйцето е по-полезно от преди,но е и по-скъпо.
  • 2 Dragan

    0 1 Отговор
    Koga ste Marija da svali ocilata za da ij vidime hubavite oci ?

    Коментиран от #3

  • 3 Димитър Димитров

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Dragan":

    Когато ти научиш Български.
  • 4 Иван Костов

    0 0 Отговор
    Ei opasan si Mime pak hubava tema si razvila za yajzata!
  • 5 петел

    3 0 Отговор
    "... Също така то съдържа 20% по-малко мазнини, 13% по-малко калории и 10% по-малко холестерол, отколкото преди 30 години. ..."

    Евала, кокошките са се образовали и са намалили за 30 години всички тези параметри, евала. Това е то еволюцията :).
  • 6 Иво Маслинков

    2 0 Отговор
    То затова и сега могат да се ядат 2 яйца безопасно, а преди беше 1. Аз обаче помня вкуса на предишните яйца и който също го помни ще ме разбере за какво говоря. А цвета на жълтъка помните ли? Наситено оранжев, дори червен, а не като сега - жълт, до светлозелен. Га ти еволюцията! Дали безмозъчно пиле би се излюпило от него?
  • 7 ....

    2 0 Отговор
    абе цвета на жълтъка зависи също така колко време си варил яйцето... като си го преварил много ясно че ще е зелен..
  • 8 шофьорът

    1 0 Отговор
    Уважаеми дами и господа,вкусното яйце е от "щастлива" кокошка а по-лошото от нещастна селска кокошка!Надявам се ,че ме разбирате правилно...