Last news in Fakti

22 Април, 2020 09:30, обновена 12 Юни, 2022 13:12 12 790 7

Как да почистите идеално клавиатурата на компютъра или лаптопа

  • лаптоп-
  • компютър-
  • клавиатура-
  • почистване

Вижте какви средства можете да използвате, за да се справите с натрупалите се замърсявания

Как да почистите идеално клавиатурата на компютъра или лаптопа - 1
Снимка: Shutterstock

Потреблението на компютър, бил той персонален или лаптоп, отдавна е неизменна част от ежедневието. Шансът да се попадне на дом или офис, без поне едно от тези помощни устройства, е почти нищожен. Честата им експлоатация неизбежно предизвиква и замърсяването им, било заради натрупващия се по трудно достъпни места прах или в следствие масовия навик да се похапва пред монитора. Клавишите и пространството между тях са сред най-потърпевшите в това отношение. В тази статия MaistorPlus разкрива как да почиствате и предпазвате клавиатурата на лаптопа.

Преди да преминете към каквото и да било почистване на клавиатурата, се уверете, че лаптопът е изключен, в това число и от мрежата. Всякакви странични USB устройства също трябва да бъдат отстранени, не забравяйте да извадите и дисковете. Ето и какви средства можете да използвате, за да се справите с натрупалите се замърсявания:

Кърпички за почистване на клавиатура

Можете да откриете антибактериални кърпички за почистване на лаптоп във всеки специализиран магазин за компютърна техника. Използвайте ги, за да почиствате клавиатурата си, като можете да ги съчетаете и с препарат за почистване, за който също да попитате в магазина.

Спрей с компресиран въздух за почистване на клавиатура

Друго средство, което лесно може да се открие на пазара, е спрей с компресиран въздух за почистване на клавиатура. Разполага с тънка тръбичка, така че да се справя и с по-трудно достъпните места. През него въздухът излиза под налягане и буквално "издухва" мръсотията.

USB прахосмукачка за почистване на клавиатура

Още едно спасение за тези, които тайно или явно си похапват лакомства пред лаптопа, е компактната USB прахосмукачка за почистване на клавиатура. Повечето модели поддържат USB портове 1.1 и 2.0, а за по-добра видимост разполагат и с вградено фенерче. Трохи, косми и прах капитулират пред този малък, но полезен уред.

Гел за почистване на клавиатура

Интересен, а и лесно приложим начин да почистите клавиатурата е използването на гел. Той е мек и удобно се манипулира с него. Достатъчно е да го поставите върху желания участък, натискате и отдръпвате. Мръсотията бързо полепва и се отстранява, а след употребата на гела не е нужно изтъркване, тъй като следи не остават.

Почистване под клавиатурата

Ако сте специалист в областта, едва ли ви съобщаваме новина с това, че цялата клавиатура на лаптопа може да се изважда. След като направите това, може да се изненадате колко мръсотия се е натрупала под нея. Почистете с антибактериални кърпички или с такива, потопени в препарат. Подсушете внимателно и върнете клавиатурата обратно.

Почистване под отделни клавиши

Когато ви се случи отделни клавиши да станат трудно подвижни, това по всяка вероятност означава, че е необходимо да ги почистите по-обстойно. Можете да извадите засегнатите клавиши един по един с помощта на права отвертка. Не е нужно да натискате силно, при лек натиск клавишът би трябвало да изскочи сам. След това го почистете с клечка за уши и препарат, същото направете и с мястото под клавиша. Когато всичко е добре подсушено, върнете клавишите по местата им.

Как да предпазите клавиатурата от замърсяване?

Редовното почистване на клавиатурата е една от предпоставките тя да функционира добре, както и да е безопасна от хигиенна гледна точка. Ако нямате възможност често да се грижите за нея, можете да я запазите чиста по-дълго време, като използвате протектор. Много удобни са силиконовите протектори за клавиатура, които се предлагат в различни варианти и размери в специализираните магазини.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    8 4 Отговор
    Сложете компютъра в пералнята и всичко ще е наред.

    Коментиран от #2

  • 2 журналистка от брифинга

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Аз, понеже съм тъпа журналистка от брифинга на щаба, да попитам:
    1.Омекотител да ползвам ли? / 2.Центрофуга да пускам ли?/ 3. Инвитро кога ще има?
  • 3 Лора

    1 3 Отговор
    Пет клавиатури ги разглобявам и така ги почиствам,зная кога не се замърсяват те, единствено в офисите...!
  • 4 глоги

    4 2 Отговор
    Какво общо имат инвитрото и омекотителят?

    Коментиран от #5

  • 5 журналистка от брифинга

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "глоги":

    Нищо, ама аз да питам. Аз обичам. да задавам въпроси, въпреки че са задавани и преди от други мои уважавани колъежки
  • 6 ПОЛЗВАЙ

    1 1 Отговор
    ОМЕКОТИТЕЛ ЗА СТАРИ ЧАНТИ !
  • 7 Димитров

    3 0 Отговор
    За около 50 лева на пазара има миещи се клавиатури за компютър. Ползвам такава вече около пет години и един път в месеца я мия на чешмата. Това за мен е най доброто решение.