Last news in Fakti

21 Април, 2020 16:58 4 993 8

Mоряците треперят от аномалията на този хърватски остров

  • остров-
  • адриатическо море-
  • остров вис-
  • остров ябука-
  • адриатически вуланичен триъгълник-
  • магнитни свойства-
  • вуланичен остров

Бреговата ивица не е подходяща за хвърляне на котва, няма и заливи, които да пазят плавателните съдове от ветровете

Mоряците треперят от аномалията на този хърватски остров - 1
Снимка: shutterstock

Остров Ябука e уникален остров в цялото Адриатическо море. Някои лодкари казват, че прилича на перка на акула, други смятат, че наподобява счупен зъб, докато някои виждат концептуално произведение на изкуството, а в стари моряшки текстове се споменава пирамидална форма.

Без значение на какво оприличават Ябука, този изолиран остров, привлича интереса на моряците още от 14-ти век, когато е нарисуван на морска карти за първи път.

Този остров представлява 97-метрова вулканична скала, която се намира в Адриатическо море, на 52 км от остров Вис. Островите Ябука и Брусник са единствените два хърватски острова с изцяло вулканичен произход.

Mоряците треперят от аномалията на този хърватски остров
Снимка: shutterstock

Заедно с о. Палагруза, който е само частично с вулканичен произход, образуват т.нар. Адриатически вуланичен триъгълник.

Трите вулканични острова и части от залива Комиска на остров Вис са възникнали в резултат на изригването на лава при разкъсването на праисторическия свръхконтинент Пангея преди около 200 млн. години, разказва сайтът Amusing Planet.

Ябука, изцяло изграден от внушителна черна скала с височина сто метра, има магнитни свойства. Това се дължи благодарение на наличието на магнетит – естествен железен оксид, в скалите, който кара стрелките на компасите на преминаващите кораби да показват грешно.

Въпреки че според някои хора корабите умишлено избягват района точно заради тази аномалия, истината е, че островът стои много далеч от всички морски пътища. Кораби рядко се виждат на хоризонта, освен ако умишлено не са тръгнали към острова.

Mоряците треперят от аномалията на този хърватски остров
Снимка: shutterstock

Стигането до Ябука е трудно. Стърчащ самотно над водата, Ябука е изложен на всеки силен порив на вятъра. Тъй като при най-малкия порив могат да се образуват големи вълни в открито море, трябва много умело маневриране и доста късмет, за да не стигне до разбиване в скалата.

Бреговата ивица не е подходяща за спиране и хвърляне на котва, няма и заливи, които да пазят плавателните съдове от вятъра.

Стръмните скали не позволяват да се построи заслон, а водите на около са дълбоки 200 метра и не са подходящи за котви. На всичкото отгоре скалите са гладки, без естествени издатини, където лодките биха могли да бъдат вързани.

Mоряците треперят от аномалията на този хърватски остров
Снимка: shutterstock

Околностите на Ябука обаче, са отлични за риболов и привличат много смели рибари. Малък брой растения и животни са се адаптирали към суровия климат, сред които и два застрашени вида – вид червена метличина и разновидност на черен гущер.

Преди 50 години островът е бил дом на вид карамфил, който вече е изчезнал. През 1958 година островът е обявен за геологичен природен паметник.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Божинов

    5 5 Отговор
    Миленче, много си зле миличка. Кой се ориентира с компас в 21 век бе миличка?!? От къде ви ги раждат "умните" главици тези заглавия???

    Коментиран от #3, #7, #8

  • 3 Стойнев

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Божинов":

    Вие пък сте цъфнали и вързали - нали ви гредам всеки ден - трябва някой да ви чисти л..ната и повърнята
  • 4 124

    5 3 Отговор
    Е хубаво де,какво ще търсиш на тоя камъняк?То нищо не става тоя остров.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Miron

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Божинов":

    Божинка, компасът си е основен навигационен прибор дори и в 21 век.
  • 8 ЪРП

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Божинов":

    СТАТИЯТА Е ДОСТА ДОБРА...,КРАТКА, ЯСНА И ИНТЕРЕСНА!!
    А, ЗА ТЕБЕ БОЖИНКА, СМЕ СИГУРНИ ,ЧЕ СИ МАМИН ПАРКЕТЕН лъв ДЕТО Е ВИЖДАЛ ,КОМПАС САМО НА КАРТИНКА, ПА ДА НЕ ГОВОРИМ ДА Е БОРАВИЛ С ТОЗИ ИЗУМИТЕЛНО ДОБЪР, НАДЕЖДЕН И ВЕЧЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА НАВИГАЦИЯ!!!!